Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 18.03.2007 11:01

Obrazek

Obrazek

Obrazek
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 18.03.2007 11:07

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam wszystkich.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.03.2007 11:12

Hrehor, zainwestuj koniecznie w poziomicę do aparatu albo nie naciskaj tak mocno na spust migawki :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.04.2007 17:56

I tutaj stawiam pytanko, jaka to miejscowość?????

Zabytkowy kościół na małej wyspie.

Obrazek

Pozdrawiam. :wink: :lol:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 01.04.2007 18:47

To kościół w Zwierzyńcu. Barokowy zresztą. :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2007 10:30

Japona a wiesz coś więcej na jego temat :?: Ładny i ciekawie położony :D
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 02.04.2007 10:57

Leszek Skupin napisał(a):Japona a wiesz coś więcej na jego temat :?: Ładny i ciekawie położony :D

Trochę tam wiem.. muszę znać takie różne ciekawe obiekty w Polsce choć nigdy tam nie byłam . :lol:
Zwierzyniec to charakterystyczne miasto nad Wieprzem, no i miejsce rozkwitu uczucia Marysieńki i Sobieskiego, późniejszego króla Polski.
Marysieńka stworzyła tam wiele ciekawych obiektów.

Ten akurat kościól to nie jej dzieło. Jest położony na wyspie, a jego fundatorem jest Zamoyski . Kościół został wybudowany jako dziękczynienie po wyjściu Zamoyskiego z ciężkiej choroby i z powodu narodzin jego syna.
Jest to kościół pod wezwaniem czeskiego św. Jana Nepomucena a jego usytuowanie maiło nawiązywać symboliką do śmierci świętego, który jak wiadomo zginął w wodach Wełtawy, na rozkaz króla czeskiego Wacława IV.

I taka jego historia.

pozdrav
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.04.2007 11:38

Japona napisał(a):To kościół w Zwierzyńcu. Barokowy zresztą. :)

Potwierdzam odpowiedź:

Obrazek

Pozostaje mi tylko kilka słów ODNOŚNIE SAMEGO ZWIERZYŃCA:

Zwierzyniec to miasto położone w dolinie Wieprza otoczone zalesionymi wzgórzami o niepowtarzalnym pięknie. Początki jego sięgają XVI w. kiedy to w 1593 r. Jan Zamoyski, hetman i kanclerz wielki koronny, nabył dochodowe włości szczebrzeszyńskie (prawie 40 wsi) i włączył je do Ordynacji Zamoyskich. Na terenach tych wybudowano dwór modrzewiowy, a w pobliskich lasach utworzono otoczony 30 km parkanem zwierzyniec, w którym trzymano dzikie zwierzęta np. łosie, jelenie, dziki, sarny żubry i wiele innych. Dało to początek i nazwę miejscowości. W XVII wieku Zamoyscy przyjmowali tu wielu gości. Na łowy w pobliskich lasach przyjeżdżali: królowie Jan Kazimierz, Władysław IV, Michał Korybut Wiśniowiecki a także wielu innych znakomitych gości

Obecnie polecam do zwiedzania Ostoję Konika Polskiego oraz oczywiście Browar Zwierzyniec, też można obejrzec i degustować.

Pozdrawiam Grzegorz. :wink: :lol:
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 02.04.2007 13:20

Ja co roku odwiedzam Rytro k. Nowego Sącza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już Myślenice i góra Chełm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.04.2007 13:49 przez paolo, łącznie edytowano 1 raz
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 02.04.2007 13:28

paolo napisał(a):Ja co roku odwiedzam Rytro k. Nowego Sącza.

PAOLO, CHŁOPAKU. MIEJŻE LITOŚĆ NAD NAMI. ZMNIEJSZAJ TROCHE ROZMIAR ZDJĘĆ, BO W NORMALNYCH WARUNKACH NIE DA SIE ICH OBEJRZEĆ!!!!

EDIT:

Dziękuję bardzo w imieniu wszystkich, którym rozjechały sie oczy ;) ;)
pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowano 02.04.2007 14:03 przez asikx, łącznie edytowano 1 raz
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 02.04.2007 14:00

asikx napisał(a):
paolo napisał(a):Ja co roku odwiedzam Rytro k. Nowego Sącza.

PAOLO, CHŁOPAKU. MIEJŻE LITOŚĆ NAD NAMI. ZMNIEJSZAJ TROCHE ROZMIAR ZDJĘĆ, BO W NORMALNYCH WARUNKACH NIE DA SIE ICH OBEJRZEĆ!!!!

pozdrawiam
Rafał

Sorki, już poprawione, nie wiem jak to się stało :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.04.2007 13:01

Cieszę się, że zainteresowanie tym wątkiem nie maleje :D.

Korzystając z chwili wolnego, jaka była przed świętami, urządziliśmy sobie z synem wycieczkę... gdzie :?: ... zobaczcie sami :D

Obrazek

A zegarów tam jest duuuuużo, jest to trzecie pod względem wielkości zbiorów muzeum w Europie.

Państwowe Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie powstało w wyniku przekazania Państwu kolekcji zegarów słonecznych, przyrządów astronomicznych oraz biblioteki starodruków przez rodzinę Przypkowskich.
W 1443 roku Maciej z tej rodziny zapisany został jako student w księgach Akademii Krakowskiej. Z tamtych czasów zachowała się pieczęć herbowa ze znakiem Radwan.
Obrazek

Obrazek

Są i zegary słoneczne poziome z XVII i XVIIIw.
Obrazek

Obrazek

i zegary słoneczne wielopierścieniowe

Obrazek

Jest wiele zegarów z całej Europy m.in. z Hiszpanii, Niemiec, Czech, Grecji, Francji, Danii, Anglii, ale również są i polskie zegary z ok. połowy XVIIIw.

Oprócz zegarów są też i takie zbiory :D. Na górnej półce stoją dwa dystrybutory do piwa

Obrazek

Na zdjęciu poniżej jest..... co :?: Panowie... kto zgadnie co to też takiego może być :?: :D

Obrazek

Również uwagę przykuwają wystawy "ruchome" tzn zmieniane. W tym czasie, w którym my z synem odwiedziliśmy muzeum, była wystawa kieleckiego artysty.
To rzeźba która najbardziej mnie zainteresowała.
Obrazek
Powyższe informacje zaczerpnąłem z broszury muzeum

Ale to nie koniec naszej wycieczki :D

cdn...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.04.2007 13:24

Następnym punktem tej wycieczki była Częstochowa z Jasną Górą w roli głównej. Wewnątrz klasztoru zdjęć nie robiłem. Jakoś tak głupio było. Ale od ostatniego mojego pobytu tam trochę się zmieniło.

Oczywiście obowiązkowa panorama Jasnej Góry :D

Obrazek

i rzeźby przedstawiające Chrystusa w różnych sytuacjach; przed, w czasie i po ukrzyżowaniu i zmartwychwstaniu. Wygląda to na nową drogę krzyżową, tylko, że stacji jest zdecydowanie więcej.

Obrazek

Zmrol może Ty powiesz co przedstawiają te rzeźby :?:

Tego Człowieka chyba wszyscy znają :D
Papież Jan Paweł II
Obrazek

Ołtarz polowy Jasnej Góry
Obrazek

Zakołowaliśmy jeszcze chwilę po uliczkach Klasztoru...
Obrazek

Obrazek

To już koniec pobytu na Jasnej Górze, ale jeszcze nie koniec naszej wycieczki :D

cdn...

P.S. Zmrol kiedyś pytałem czy stoi to samotne drzewo na placu przed murami Jasnej Góry. Byłem, widziałem, stoi :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.04.2007 14:12

Kolejnym przystankiem na trasie naszej wycieczki był .........

Obrazek

Tak postanowiliśmy wyjeżdżając z Częstochowy ;) I tu kilka zdjęć z zamku :D

Obrazek

Obrazek

Nie mogłem nie zagłębić się w szczeliny skalne :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej trzeba było zatrzymać się na jakieś jedzonko więc bez zastanowienia wybór padł na.....

Obrazek

Najbardziej bodajże znany i z najlepszym jedzonkiem zajazd w Jaronowicach na trasie Kielce - Częstochowa.
A że wieczór się zbliżał szybkimi krokami - był to ostatni punkt naszej wycieczki.

Pozdrav :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.04.2007 10:58

Ciekaw jestem, czy ktoś zgadnie gdzie stoi ten relikt przeszłości :?: :lol:

Obrazek

Odpowiedź jest gdzieś w sieci na innym forum - Rysiek nic nie mów :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć) - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies