Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.11.2006 17:00

U nas tak to jest, że sami do końca nie wiemy gdzie jedziemy do momentu kiedy nie wsiądziemy do samochodu :lol:. Planów było kilka:
1. Muzeum zegarów w Jędrzejowie.
2. Święty Krzyż i katakumby.
3. Jaskinia Raj.

Wkońcu wylądowaliśmy w Jaskini Raj. I tu muszę Was zmartwić. Tam w środku nie wolno robić zdjęć. Ale Wam opowiem co zapamiętałem. Jaskinia jest efektem rozpuszczania skał wapiennych przez wodę a raczej przez kwas siarkowy 8O . Na odcinku 180 m korytarzy udostępnionych do zwiedzania są przenajróżniejsze formy skalne, ale nie tylko o czym później. Zatrzymajmy się na chwilę przy skałach ich kształtach i barwach. Pewno wszyscy się orientują że istnieją stalaktyty, stalagmity i stalagnaty inaczej kolumny powstałe w wyniku połączenia się zwisających stalaktytów z narastającymi od podłoża stalagmitami, ale to nie wszystko. Po połączeniu potrafią tworzyć przenajróżniejszych barw (co zależy od zmineralizowania spływającej wody) kształty: nacieki kalafiorowate, perły jaskiniowe, draperie w kształcie harf, lub maczugi - u dołu wąskie na górze grube. Wszystkie te twory są niesamowicie kruche. Są też takie twory jak poletka ryżowe wypełnione wodą - oczywiście nie rośnie w nich ryż tylko przypominają je kształtem :lol:. Jaskinię tę pierwsi "kielczanie" :lol: zamieszkiwali już gdzieś ok 60 tys lat temu. Archeolodzy wykopali tam masę narzędzi z tamtego okresu - przeważnie kamiennych służących do garbowania skór, polowań i krzesania ognia. Z resztek mięsa skóry oprawiali przeżuwając je. W ten sposób były również zmiękczane. Przy wejściu palili ogniska - nie zadymiali pomieszczeń, w których mieszkali, a w głębi jaskini tworzyli legowiska na których mogło się pomieścić do 20 osób. Wtedy (60 tys lat temu) nie było jeszcze tylu nacieków. W największej sali naliczono ok 13 tys stalaktytów - liczono je 4 lata. Jest to jedna z najpiękniejszych jaskiń w rejonie Europy środkowej. Oczywiście zimą zamieszkują jaskinię zwierzęta. Stałym bywalcem tam jest łasica, która wychowuje tam młode (opowieść przewodniczki). W jaskini żyją również ślepe pająki (widziałem kilka) - sa niegroźne. Łapią tylko muchy jaskiniowe - rówież ślepe. Nazw tych owadów niestety nie udało mi się zapamiętać :oops: .

Z danych ekonomicznych - wejście poza sezonem kosztuje 9 zł (dzieci do lat 4 są nie liczone) w sezonie 13 zł.

Ciekawe nie :?:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 13.11.2006 18:34

Leszek Skupin napisał(a):I tu muszę Was zmartwić. Tam w środku nie wolno robić zdjęć. Ciekawe nie :?:

Iiiii tam!...trzeba mieć tylko równowartośc jakichś 2 piw w kieszeni i być dyskretnym... No i raczej nie wchodzić pełną 15.osobową grupą :-D
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.11.2006 19:55

Leszek Skupin napisał(a):
ciach

Ale Wam opowiem co zapamiętałem. Jaskinia jest efektem rozpuszczania skał wapiennych przez wodę a raczej przez kwas siarkowy 8O .

ciach

Ciekawe nie :?:

Leszku, z całym szcunkiem ale coś poplątałeś. To nie o kwas siarkowy chodziło. Głównym "rzeźbiarzem" zjawisk krasowych, a do takich utworów zalicza się nasza Jaskinia Raj, jest kwas węglowy. Poniżej trochę teorii:

http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/a ... 210/idc/1/

i tu:

http://www.geografia.lo4.poznan.pl/opra ... t%2012.pdf

Szczerze zachęcam wszystkich do wycieczki do jędrzejowskiego Muzeum Zegarów im. Przypkowski i przy okazji do odwiedzenia b. ciekawego koscioła cystersów. W sezonie z Jędrzejowa na Ponidzie jeździ kolejka wąskotorowa. O mieście i jego atrakcjach jest sporo informacji w necie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.11.2006 10:07

gospodarz napisał(a):Leszku, z całym szcunkiem ale coś poplątałeś. To nie o kwas siarkowy chodziło. Głównym "rzeźbiarzem" zjawisk krasowych, a do takich utworów zalicza się nasza Jaskinia Raj, jest kwas węglowy. ...

Tak trochę specjalnie ;) ciekaw byłem czy ktoś to zauważy ;) BRAWO. Oczywiście, że kwas węglowy. Ale z tego co mi wiadomo to są gdzieś jaskinie, które zostały wyrzeźbione przez kwas siarkowy powstały ze złóż ropy. Bodajże na Borneo ale tego nie jestem pewien w 100%.

pozdraviam :papa:
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 17.11.2006 13:35

Leszek, a ten weekend gdzie??? u mnie domowo, czyli zachodniopomorsko. :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.11.2006 13:39

Cholewcia :( raz - jestem w pracy, a dwa - nawet jakby chcieć coś po pracy zobaczyć to jestem chory niestety, więc... do domciu i leczenie antybiotykami.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 17.11.2006 13:43

ja tez jutro pracuje...a bola zeba juz minal pewnie to ta slynna "nadwrazliwosc". :D
a powiedz mi Leszek, czemu na zamku w Checinach biora az zeta za kartke z zamkiem?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.11.2006 13:47

Tylko zeta :?: 8O. Hehehe, żartuję. Biznes, kolego, biznes. Chcesz się komuś pochwalić, że byłeś w Chęcinach to płać :lol: Królowa Bona nie na darmo miała tam swoją warownię :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.11.2006 12:37

Żeby zobaczyć jesień nie trzeba jej daleko szukać. Te zdjęcia zrobiłem dosłownie u siebie pod drzwiami pracy :D Ale trzeba się spieszyć... właśnie wyjrzałem przez okno i stwierdziłem, że na tych drzewach nie ma już liści 8O ;).

Kilka kolorów jesieni z Kielc
Obrazek

Obrazek

Obrazek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 18.11.2006 13:19

http://zamekchudow.republika.pl/ u nas jak to na Śląsku głównie przemysł ale atrakcje też się zdarzają

http://www.culture.pl/pl/culture/artyku ... twa_zabrze tu można pooglądać z czym region się kojarzy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.11.2006 16:02

No i masz ci los

UWAGA:

Od 1 listopada 2006 do 31 marca 2007

MUZEUM ZAMKU W CHUDOWIE będzie nieczynne

przerwa zimowa

Oby do wiosny mości panowie :lol: a w tym czasie zamek będzie straszył pustkami ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.11.2006 16:30

Leszku - jest nieczynne z kilku powodów co potwierdziły moje rozmowy ze znajomym prezesem fundacji (wcześniej był nim niejaki pan Sośnierz ale oddał władzę młodszym) a mianowicie koszty ogrzewania przerastają (i to znacznie) uzyskane przychody szczególnie w okresie zimowym, część zbiorów jest przenoszona do siedziby firmy Castrum która zbiory poddaje konserwacji i badaniom natomiast na specjalne życzenie (np organizacja kuligu połączona ze zwiedzaniem muzeum) możliwe jest otwarcie muzeum (w ciągu kilku lat 1 przypadek zanotowany).
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.11.2006 17:28

O widzisz i o takie uzupełnienia chodzi - przypisy własne, spostrzeżenia, wyjaśnienia. To ważne w takich przypadkach. Coś wiesz - dzielisz się tym z innymi :D
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 24.11.2006 12:01

a ten weekend kolego Leszek gdzie spedzasz? bedzie dluzsza relacja i fotki? :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2006 14:54

Jest taki temat "co robicie w weekend" czy coś takiego prowadzony przez dallas ;) Tam powiedziałem co będę robił ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nasze regiony turystycznie (czyli co warto zobaczyć) - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies