napisał(a) Dromader » 26.03.2009 15:06
Z pewnością nie będę oryginalny pisząc, że relacja extra
Czytając ją, przypominam sobie spotkanie z pewnym człowiekiem, którego miałem przyjemność poznać podczas służby wojskowej latem 1991r. Człowiek ten pochodził z b. Jugosławii i był mężem właścicielki baru, w którym czasem mieliśmy okazję przebywać. To, co ujęło mnie w tym człowieku i zapadło w pamięci, to jego niesamowita otwartość, gościnność i (nie chcę, aby zabrzmiało to banalnie) wielki patriotyzm. Widać było, że jak mówił o "swojej" Jugosławii i śpiewał tę słynną już później dla nas
JUGOSLAVIJĘ żył tym szczerze. Koledze, który jesienią 91 wyjeżdzał do Kielc na szkolenie przed misją ONZ (właśnie w b. Jugosławii), chiał opowiedzieć o wszystkich i wszystkim. Nie mógł zrozumieć dlaczego to wszystko tam się dzieje. Od tamtego spotkania, nieświadomie, zawsze kiedy odwiedzałem Bałkany, w spotykanych osobach szukałem podobieństwa właśnie z nim. Spotkanie z tym człowiekiem miało miejsce w okolicach Dąbrowy Bolesławieckiej lub Golnic (nie pamiętam dokładnie, ale na poligon jeździliśmy w okolice wsi Kliczków), co jeszcze bardziej powiązuję ze wstępem z relacji MWN.
Z niecierpliwością czekam na cd.