Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NASZE POSZUKIWANIA (debiut MWN)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 25.03.2009 11:42

Czytam z zainteresowaniem. Dobrze że wplatasz wątki z niezbyt odległej i niezbyt chlubnej przeszłości. Podnosi to wartość Twojej opowieści.
Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2009 11:58

MWN napisał(a):.... Tak więc teściowa miałaby jeszcze prawo własności do ziemi w BiH?...

Szkoda Marku, że to tak daleko od Jadrana :lol:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 25.03.2009 11:58

MWN napisał(a):
A jednak w 1946 i 47 roku kiedy Polacy wyjeżdżali Serbowie podpalali ich domy by widzieli i wiedzieli, że nie mają do czego wracać.

Zapewne i w polskiej historii były takie niechlubne zdarzenia, ale im więcej czytam o Bałkanach i ich różnych "kotłach" :wink: tym wyraźniej maluje się obraz Serba-bandyty. Może to stereotyp, ale tego typu historie tylko utrwalają tę opinię. :(
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.03.2009 12:08

Wydaje mi się, że podziały przebiegały w poprzek. Nie tyle etniczne co polityczno-partyjne względy były istotne. Bardziej podział my-oni. Dziadek uchował się bo był "ichni" i potrzebny. Ci z partyzantki byli wśród swoich ale czetnicy byli wrogami - a przecież i jedni i drudzy byli Serbami.

Natomiast jakie względy polityczne i na jak wysokim szczeblu podejmowane były w kwestii reemigracji Polaków - nie wiem do dziś. Może 4 mocarstwa, może Polska władza potrzebowała ludzi by zasiedlić tereny "odzyskane".

Może ktoś wie coś więcej?
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 25.03.2009 12:09

To, że w b. Jugosławii działy się kilkanaście lat temu straszne rzeczy, jest niezaprzeczalne. Ale warto czasem uzbroić się choć w odrobinę obiektywizmu - przypisywanie wszystkich win Serbom jest nonsensem.
Czy Chorwaci np. byli takimi przyjemniaczkami? A kto np. zniszczył Mostar? A co z exodusem 200 tys. Serbów z Krajiny w sierpniu 95 r.?
Nie zamierzam bronić zbrodniarzy, ale nie wiem już jakich argumentów używać, gdy ktoś pisze o tym, że przemawia do niego "stereotyp Serba- bandyty".
A patrząc nieco dalej w przeszłość - co robili np. Chorwaci w czasie II wojny światowej. Ustasze byli grzecznymi ministrantami? W obozie w Jasenovcu ludzie Ante Pavelicia wymordowali ponad 700 tys. ludzi (w większości Serbów, a ponadto kilkadziesiąt tysięcy Żydów i Romów).
Zbrodniarze i idioci zdarzają się wszędzie i narodowość nie ma nic do tego.
I jeszcze z własnego podwórka - czym np. były walki polsko - ukraińskie w latach 40-tych? Czy teraz twierdzimy, że wszyscy Ukraińcy do bandyci. A czym była akcja Wisła - toż to czystka etniczna w czystej formie.
Pozdrawiam i życzę choć odrobiny obiektywizmu.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.03.2009 12:18

Zgadzam się z Tobą, ale kwestia exodusu Serbów w 95 roku, to może trochę wyglądać jak exodus arabów z terenów odzyskanych przez izrael w 67roku.

Po prostu strach Serbów i ich własna propaganda, że jak wrócą Chorwacji to będą się mścić itp. Z tego co wiem to sami pouciekali z tych terenów. Exodus był - owszem ale bez winy Chorwatów, którzy wrócili po swoje, za co Nato i UE były wściekłe, bo wyprzedzono ich wejście do Krainy. Wtedy Nato oddało by ją Serbii.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 25.03.2009 12:25

MWN gratuluję tak ciekawej relacji.
Czytam z zapartym tchem, uzupełniając swoje wiadomości historyczne. Zgadzam się, że najlepszymi historykami są zwykli ludzie, świadkowie wydarzeń. Tyle można się ciekawego dowiedzieć.
Również zainteresował mnie fakt czemu Polacy musieli opuścić Jugosławię?
A może odpowiedź to uniezależnienie Tito od Moskwy w 1948 r. i wybranie własnej drogi socjalizmu? Polacy byliby w takim przypadku niechętnie widziani....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2009 12:34

Szkoda byłoby, gdyby tą fajną relację ZDOMINOWAŁA dyskusja pt. "Serb - historyczny bandyta czy nie". :? Kilka podobnych rozpraw skończyło się tu na forum awanturą.
Ja chętnie posłucham tej historii patrząc od strony osób, które lub których rodziny odczuły problem osobiście.

Poniżej link do tematu wiążącego się z okolicami Bolesławca i kulturą południowosłowiańską:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=182 ... sc&start=0
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.03.2009 12:35

Polków wyrzucono jednak wcześniej w 46 i 47r.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.03.2009 12:55

Marku - już wiem, że będę kolejną czytelniczką systematycznie zaglaądającą do Twojej relacji. Lądowo :wink: i miksowo odpowiada mi jak najbardziej :D. Chętnie posłucham opowieści historycznych, pooglądam zwiedzone miejsca, powłóczę się (irochę poleniwię) nad Jadranem, zdobędę szczyty nad Orebićem... Będzie super 8) , dobrze że w końcu zdecydowałeś się na pisanie :!:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 25.03.2009 14:54

I ja jestem, tym bardziej, że:
- zapowiada się ciekawie;
- w tegorocznych planach tydzień w BiH (wersja spontaniczna).

No i jeszcze pytanie: jak mniej więcej przelicza się "ichną" walutę na "naszą" :oops:

pozdrawiam
:D
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 25.03.2009 15:02

MWN czytam z wielkim zaciekawieniem i czekam na ciąg dalszy, zapowiada się baaardzo fajna relacja :D
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 25.03.2009 15:22

Ja też czytam,bardzo interesujące dzieje.Ja musiałabym udać się w takim poszukiwawczym celu na Ukrainę , bo tam urodziła się moja mama,może kiedyś taka wyprawa dojdzie do celu.
Pisz szybciutko, bo bardzo ładnie to robisz no i lubie takie rodzinne historie :)
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 25.03.2009 15:23

Przyłączam się, zaczyna się ciekawie, zgadzam że nie można szufladkować narodów Serb to bandyta, Rom złodziej, Polak to........... ,
czytając te relacje szybciej zleci czas do wyjazdu w tym roku.
Pozdrowienia jerzy26 :lol:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 25.03.2009 15:25

Przyłączam się do czytania nowej relacji :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NASZE POSZUKIWANIA (debiut MWN) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone