Motoschiza napisał(a):Oceńcie proszę czy warte zastanowienia
Ponton morski HSM360PL+konsola ster
Rysio napisał(a):to Ty będziesz zmuszony siedzieć na tylnej ławce
Argi napisał(a):Pływam drugi sezon pontonem Kolibri 360D z silnikiem Mariner 25KM (dwusuw).
Wnioski:
- miałem spore problemy ze utrzymaniem pontonu w stabilnym ślizgu. Sporo pomogły hydrostabilizatory.
- największy problem to zbyt mała sztywność pontonu przy pływaniu w ślizgu na fali. Podłoga mocno się wygina i trzeszczy. Nie jest to raczej wina zbyt mocnego silnika, bo problem dotyczy spokojnego ślizgu przy nawet niewielkich obrotach. Kiedy płynę sam, problem nie występuje.
Pozdrawiam.
Robert
smoki3 napisał(a):
Ja jednak uważam, że problem jednak leży w zbyt dużej mocy silnika do sztywności pontonu.
Przy większym obciążeniu dziobu nie wytrzymuje "strzałka ugięcia" - podłoga i cała konstrukcja pontonu "pływa".
Gdy pływasz sam siedzisz w tylnej części łodzi i inaczej rozkładają się obciążenia. Nie na darmo producent przewiduje ( pewnie) do tego pontonu silnik o max. mocy do 20KM.
Jeśli przełożysz kierownicę na środek tego pontonu, to problem drgań podłogi może chwilowo ustąpić. Niestety po pewnym czasie wyrwiesz z pontonu mocowanie silnika.
Lepiej zmień ponton na dostosowany do tej mocy silnika.
Pozdrawiam.
Smoki3.
Argi napisał(a):Nie jestem o tym przekonany. Producent przewiduje zastosowanie silnika o wadze do 70kg. Mój silnik waży ok. 52kg - spory zapas.
Teraz moc. Kiedy wejdę w ślizg i zmniejszam gaz, to uciąg mojego silnika możemy oszacować (oczywiście umownie) na jakieś 12-15KM. Teoretycznie stworzone zostały więc warunki odpowiadające np. czterosuwowej Hondzie bądź Suzuki o mocy 15KM pracującej pełną mocą.
Tyle teoria.
W praktyce zapewne skończy się wymianą pontonu, ponieważ "powiewająca" podłoga pod nogami to naprawdę głupie uczucie.
Pozdrawiam.
Robert
P.S. Okropne jest to, że na Podkarpaciu praktycznie wszędzie "strefa ciszy" i spotkać podobnego "świra", aby porównać doświadczenia praktycznie nie sposób
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...