Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 27.11.2020 22:08

No to gibniemy :lol:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 27.11.2020 22:53

DZIEŃ 5 – 4.07.2020

Tak do końca to nie jestem aż taka wyrodna :wink: :P . Dzieci mogą dzisiaj spać do dziewiątej a nawet po. A rodzice już o siódmej sami wyruszają na wyprawę. Mieszkamy blisko szlaku prowadzącego do Twierdzy Starigrad.

e (1).jpg

Między innymi dlatego to miejsce wybraliśmy. To najłatwiejsza z dostępnych tras, prowadzi na początku wśród wysoko położonych domów.

e (2).jpg

e (3).jpg

e (4).jpg

e (8).jpg

e (10).jpg

e (11).jpg

Dalej kamiennymi schodami i wąską ścieżką. A jaki spokój, bez dzieci... :wink: :lol:

e (12).jpg

e (13).jpg

e (15).jpg

e (16).jpg

e (18).jpg

e (19).jpg

e (20).jpg

e (21).jpg

e (23).jpg

e (24).jpg

Nasza trasa to ta łatwa. :roll:

e (27).jpg

e (28).jpg

Twierdzę widać z daleka.

e (22).jpg

e (26).jpg

Nie było jeszcze ósmej, gdy dotarliśmy do celu. Na razie nikt nie pilnuje, więc wchodzimy. Jesteśmy pierwsi, więc może dzisiaj to my powinniśmy kasować za wstęp? :mrgreen:

e (51).jpg

e (52).jpg

Widoki są rozległe, lecz o tej porze jest jeszcze trochę ponuro.Włażę jeszcze wyżej i mam jeszcze lepsze widoki.

e (55).jpg

e (33).jpg

e (34).JPG

e (36).JPG

e (41).JPG

e (58).jpg

e (59).jpg

e (60).jpg

e (61).jpg

e (63).JPG

e (43).JPG

e (44).JPG

Na męża też. A on na mnie. :)

e (38).JPG

e (48).JPG

e (30).jpg

e (32).jpg

Później przychodzi Pan, który tu pracuje. Jakoś nie chce nam płacić, kasuje za to nas :oczko_usmiech: . Jesteśmy pod dużym wrażeniem, ja uwielbiam takie wycieczki.

e (53).jpg

Staramy się jednak na dziewiątą wrócić do apartmana i przygotować się do następnego wyjścia. Ciekawe czy młodzież wstała? Na koniec Fortica z daleka.

e (65).JPG

Przy okazji wrzucam w tym miejscu jeszcze trochę fotek z otoczenia naszego miejsca noclegowego, bo było całkiem przyjemne.

e (67).jpg

e (69).jpg

e (70).jpg

e (71).jpg

e (72).jpg

c (72).jpg

d (114).jpg

d (115).jpg
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 27.11.2020 23:02

elka21 napisał(a):No to gibniemy :lol:

Dzięki. :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.11.2020 00:26

Świetna poranna wycieczka :D
Warto wybierać się w teren tak wcześnie - satysfakcja gwarantowana - cisza, pusto na szlaku, "bezludziowe" zdjęcia (Wy to co innego :) ) i widoki przednie.
Brawo Wy 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.11.2020 01:28

Piękne widoki z twierdzy! Super, że się wdrapaliście :D

My byliśmy tylko na Mirabeli :oops:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 28.11.2020 08:40

Wycieczka super. To jest to, co Zdzihu bardzo lubi. Wstać, wyjść i iść. A widoki przednie. Zwróciłem uwagę na 3 "zlatnie raty" po lewej od twierdzy. Bardzo mi się podoba zdjęcie jak siedzisz na twierdzy. Rewelka. I te puchopodobne kwiatostany na drzewie. Zresztą fota budynku na tle gór... Bardzo brawo dla was!
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.11.2020 22:38

pomorzanka zachodnia napisał(a): A rodzice już o siódmej sami wyruszają na wyprawę. Mieszkamy blisko szlaku prowadzącego do Twierdzy Starigrad.
Między innymi dlatego to miejsce wybraliśmy. To najłatwiejsza z dostępnych tras, prowadzi na początku wśród wysoko położonych domów.
Dokładnie w taki sam sposób tam szliśmy kilka lat temu. Wyjście wcześnie rano, to rewelacyjna sprawa, bo po pierwsze słońce jest jeszcze po drugiej stronie gór, więc nie jest gorąco, a po drugie twierdza jest wtedy bezludna.

Abakus68 napisał(a):Zwróciłem uwagę na 3 "zlatnie raty" po lewej od twierdzy.
To właśnie jest plaża przy ul. Brzet.

Abakus68 napisał(a):Bardzo mi się podoba zdjęcie jak siedzisz na twierdzy. Rewelka.
Też mi sie podoba.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.11.2020 10:12

Kto rano wstaje..... :hearts:
Super poranny spacer - uwielbiam takie. Iść w spokoju, bez tłoku, samemu.
Tylko ten pan od biletów - skoro zaspał do pracy i przegapił klientów mógł już podarować sobie opłatę :roll:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 02.12.2020 21:03

Katerina napisał(a):Świetna poranna wycieczka :D
Warto wybierać się w teren tak wcześnie - satysfakcja gwarantowana - cisza, pusto na szlaku, "bezludziowe" zdjęcia (Wy to co innego :) ) i widoki przednie.
Brawo Wy 8)

Warto! Na dodatek- ten dzień był dzięki temu bardzo długi :lol: .

maslinka napisał(a):Piękne widoki z twierdzy! Super, że się wdrapaliście :D

My byliśmy tylko na Mirabeli :oops:

Z naszej miejscówki nawet nie wypadało się nie wdrapać :mrgreen:

Abakus68 napisał(a):Wycieczka super. To jest to, co Zdzihu bardzo lubi. Wstać, wyjść i iść. A widoki przednie.

Ja też to lubię najbardziej

Abakus68 napisał(a):Zwróciłem uwagę na 3 "zlatnie raty" po lewej od twierdzy.

Takie wystające cyple to dla mnie też zlatnie raty :mrgreen: .

Abakus68 napisał(a): Bardzo mi się podoba zdjęcie jak siedzisz na twierdzy. Rewelka.

Dzięki. Moim telefonem by pewnie nie wyszło.

Abakus68 napisał(a): I te puchopodobne kwiatostany na drzewie. Zresztą fota budynku na tle gór... Bardzo brawo dla was!

W 2020 puchowe kwiatostany a w 2017? Mimozy? :oczko_usmiech:

megidh napisał(a):
pomorzanka zachodnia napisał(a): A rodzice już o siódmej sami wyruszają na wyprawę. Mieszkamy blisko szlaku prowadzącego do Twierdzy Starigrad.
Dokładnie w taki sam sposób tam szliśmy kilka lat temu. Wyjście wcześnie rano, to rewelacyjna sprawa, bo po pierwsze słońce jest jeszcze po drugiej stronie gór, więc nie jest gorąco, a po drugie twierdza jest wtedy bezludna.

Jednym słowem wszystko pasuje :wink: Powtórzę się pewnie, ale bardzo podobała mi się Twoja relacja z Omiša.
Kapitańska Baba napisał(a):Kto rano wstaje..... :hearts:
Super poranny spacer - uwielbiam takie. Iść w spokoju, bez tłoku, samemu.
Tylko ten pan od biletów - skoro zaspał do pracy i przegapił klientów mógł już podarować sobie opłatę :roll:

Takie opłaty to mogę płacić. Jest za co :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.12.2020 00:08

Piękna wycieczka i takie z niej zdjęcia :D , jak najbardziej uzasadnione jest twierdzenie , że z góry widać więcej . . . :P

Pozdrawiam
Piotr
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 03.12.2020 16:57

Schodziliście tą samą drogą? Bo chyba nie napisałaś :roll: Ciekawe czy Pan od biletów był ten sam, którego my spotkaliśmy, ten "nasz" bardzo śmieszny był :P :wink:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.12.2020 20:08

piotrf napisał(a):Piękna wycieczka i takie z niej zdjęcia :D , jak najbardziej uzasadnione jest twierdzenie , że z góry widać więcej . . . :P

Pozdrawiam
Piotr

No pięknie było i bardzo dużo było widać :D .

ruzica napisał(a):Schodziliście tą samą drogą? Bo chyba nie napisałaś :roll: Ciekawe czy Pan od biletów był ten sam, którego my spotkaliśmy, ten "nasz" bardzo śmieszny był :P :wink:

Oczywiście tą samą drogą wracaliśmy. A Pan sprawiał wrażenie zestresowanego tym, że byliśmy przed nim. Od razu przygotował dla nas bilety. :mrgreen:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 07.12.2020 20:47

Gibać trzeba powoli prawda?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.12.2020 20:56

W takim razie . . . gibnijmy :)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.12.2020 21:19

Dzięki. Tylko, że już napisałam odcinek i nie potrafię z niego wyjść bez straty zawartości. Muszę go puścić na tej stronie, trudno, będą dwa na jednej stronie, to nie najgorzej. :) Mam tak potworny dzień, że chociaż trochę poprawiliście mi humor swoją chęcią pomocy :cry: .

DZIEŃ 5 – 4.07.2020 c.d.

Bałam się trochę, że ta poranna wyprawa zajmie nam za dużo czasu. Czasy przejścia umieszczone na drogowskazach często nie pokrywają się z rzeczywistą potrzebną ilością czasu . Ale ponieważ nikt nie zatrzymywał się co 5 minut z powodu za krótkich nóżek i nie puchł z wysiłku, spokojnie wyrobiliśmy się w 2 godziny i o dziewiątej byliśmy z powrotem. Dzieci jakoś wstały bez większych narzekań, więc po krótkich przygotowaniach jesteśmy gotowi na kolejną wycieczkę. Nad Cetiną znajdujemy naszą Panią, która wskazuje nam łódź.

e (73).jpg

e (78).jpg

e (80).jpg

Okazuje się, że płynie z nami rodzinka z Czech- 5 osób. Oni po jednej stronie łódki , my pośrodku, Pan motorniczy na rufie. Odległości zachowane :mrgreen: . Płyniemy standardowo, do Radmanowych Mlinic.
Ojciec z córką zawsze patrzą w jedną stronę :smo: .

e (77).jpg

Czesi chyba również.

e (76).jpg

Tracimy morze z oczu i znajdujemy się w mniej oczywistych okolicznościach przyrody.

e (79).jpg

e (81).JPG

e (84).JPG

e (88).JPG

e (90).JPG

e (94).jpg

Jesteśmy po drugiej stronie masywu górskiego.

e (89).JPG

e (105).JPG

Na zakolu rzeki widzimy z daleka restaurację Kastil Slanica .

e (99).jpg

e (100).jpg

e (101).jpg

W międzyczasie wpływamy w jakieś zarośla gdzie mieszkają żółwie ( myślałam, że uwieczniłam je :roll: ,ale chyba jednak nie). Krótki rejs kończy się wysiadką przy restauracji Radmanowe Mlinice.

e (106).JPG

e (111).jpg

e (110).jpg

Jest koło jedenastej, najlepszy czas na kawę z dużą pianką.

e (107).JPG

e (113).jpg

e (109).JPG

Po zastrzyku kofeiny trochę mnie nosi, idę zerknąć na urocze otoczenie.

e (115).jpg

e (116).jpg

e (118).jpg

e (122).JPG

e (123).JPG

e (124).JPG

e (125).JPG

e (126).JPG

e (138).jpg

e (139).jpg

I już za chwilę zbierają nas do drogi powrotnej, jakoś mało nam dali tego czasu.

e (146).jpg

e (150).JPG

Powrót urozmaica nam spotkanie z bliźniaczą łódką płynącą w przeciwnym kierunku, podczas którego następuje zamiana prowadzących, którzy przeskakują w biegu.

e (143).jpg

Widzimy też ciekawy duet: kajak plus osoba płynąca wpław(no, musicie mi uwierzyć :roll: ).

e (141).jpg

e (154).jpg

Gdy dobijamy do brzegu już w Omišu nie ma dla nas miejsca. Dla mnie to jasne, będziemy przeskakiwać przez inne jednostki. Ale moja rodzina jest trochę zdziwiona.

e (155).jpg

Skoro już jesteśmy na starówce, skorzystamy z tego, że o tej porze jest całkiem pusto i zjemy obiad. W bardzo popularnej wśród Polaków pizzerii :wink: .

e (156).jpg

e (157).jpg

e (159).jpg

Możliwość porannego spędzenia czasu tylko we dwoje bardzo nam pasowała. Po południu zostawiamy w pokojach naszą młodzież (niechętną plażowaniu). Postanawiamy poszukać plaży i skorzystać z któregoś z dostępnych parkingów przy Jadrance. Trudno mi nazwać jaka to plaża, w każdym razie między Ruskamen a Lokvą. Schodzimy w dół

e (160).jpg

i mijamy większą, trochę zaludnioną plażę.

e (161).jpg

Dalej plażują jakieś niedobitki. I tam na spokojnie da się rozłożyć. Jest pięknie i sielankowo.

e (164).jpg

e (163).jpg

e (162).jpg

Pływam w swoim żarówiastym kole.

e (174).jpg

Na dodatek spotkaliśmy jakiegoś nieodrośniętego kraba. Super miejsce.

e (166).jpg

To był bardzo długi dzień. Zakończony mało profesjonalnym toastem bezalkoholowym radlerem. :mrgreen:

e (182).jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies