Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.11.2020 12:13

Miło popatrzeć na znajome miejsca przy ul. Brzet.
Schody niesamowicie strome i miałabym z nimi problem, bo moje kolano za nimi nie przepada.

Czyżbyście rozłożyli się w alejce tamaryszkowej, czy mąż tylko na chwilę tam przysiadł ?.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 03.11.2020 21:49

Kapitańska Baba napisał(a):Te podejscia pod górę by mnie zabiły 8O :mrgreen:
Kup Młodemu pamelkę - on będzie bezpieczny, Ty będziesz miała mniej stresu :smo:

Ja po prostu boję się fal i prądów wstecznych, wyobraźnia mi za mocno działa. :roll:

A co to jest pamelka? 8) To ma coś wspólnego z Pamelą? :lol:

megidh napisał(a):Miło popatrzeć na znajome miejsca przy ul. Brzet.
Schody niesamowicie strome i miałabym z nimi problem, bo moje kolano za nimi nie przepada.

Czyżbyście rozłożyli się w alejce tamaryszkowej, czy mąż tylko na chwilę tam przysiadł ?.

Ja mam zawsze frajdę gdy znajdę się w miejscu o którym ktoś pisał. Schodki dawały popalić, ale lepiej takim skrótem niż naokoło. Plażowaliśmy pod tamaryszkiem, tzn oni bo ja chyba nawet nie usiadłam bo mnie nosiło. :)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.11.2020 23:02

pomorzanka zachodnia napisał(a):A co to jest pamelka? 8) To ma coś wspólnego z Pamelą? :lol:

AR-190529639.jpg

:lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.11.2020 10:12

mchrob napisał(a):
pomorzanka zachodnia napisał(a):A co to jest pamelka? 8) To ma coś wspólnego z Pamelą? :lol:

AR-190529639.jpg

Oczywiście że ma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U nas bez tego nikt nigdzie nie wypływa.
Wszyscy już zbyt wielcy na jakieś kółka - zresztą one nie są ochroną. Na takiej bojce zawsze możesz się wesprzeć przy zmęczeniu a nie przeszkadza w pływaniu, ciągniesz ja za sobą na sznurku i nie czujesz ze ja masz
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 04.11.2020 21:21

piotrf napisał(a):Może to mój wiek , może przyzwyczajenie do porannego wstawania przez wiele lat :wink: , ale prawdą jest też , że na wakacyjnych wyjazdach , przy dużej liczbie ciekawych miejsc do odwiedzenia zwyczajnie szkoda mi czasu na sen :mrgreen: i z taką samą łatwością żegnam odchodzący dzień , jak i witam kolejny . Trochę to dziwne , bo w domu bez problemu mogę spać nawet do dziesiątej :oczko_usmiech:
Nie jesteś "Matką Sadystką" . . . wydłużasz rodzinie czas wakacji . . .

Brela bez "dzikich tłumów" wygląda bardzo sympatycznie

Pozdrawiam
Piotr

Z takiego samego założenia wychodzę, zawsze szkoda mi czasu. Odpoczywać zresztą (jak już) wolimy około południa, gdy na dworze trudno wytrzymać. :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 04.11.2020 21:28

mchrob napisał(a):

AR-190529639.jpg

O, dziękuję bardzo za Pamelkę :mrgreen: . Przyznam się, że nie oglądałam tego serialu. Za to nowy "Baywatch" sprzed kilku lat był całkiem fajny :lol: .

Kapitańska Baba napisał(a):
mchrob napisał(a):

AR-190529639.jpg

Oczywiście że ma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U nas bez tego nikt nigdzie nie wypływa.
Wszyscy już zbyt wielcy na jakieś kółka - zresztą one nie są ochroną. Na takiej bojce zawsze możesz się wesprzeć przy zmęczeniu a nie przeszkadza w pływaniu, ciągniesz ja za sobą na sznurku i nie czujesz ze ja masz

Pokazałam synowi. Na razie mówi że nie chce. :mrgreen: A ja bardzo lubię pływać w kółku. W spokojnym Jadranie.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 05.11.2020 10:26

pomorzanka zachodnia napisał(a):Pokazałam synowi. Na razie mówi że nie chce. :mrgreen:

Może trzeba mu w pokoju powiesić plakat pamelki z Pamelą, wtedy się zdecyduje ;).
Żeby gdzieś rano wyjść, to może być trudno (mi się zdarzało), natomiast zazdroszczę tym co umieją dłużej pospać. My się w weekendy czy wakacje budzimy podobnie jak w dni powszednie (godz. 6-7, dzieci maks. 8 ). Tzw. zegar biologiczny,
Ostatnio edytowano 05.11.2020 10:28 przez Trajgul, łącznie edytowano 2 razy
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 05.11.2020 10:27

Nigdy nie wstaję później niż 6 rano. Szkoda mi dnia. Noc jest do spania.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.11.2020 13:44

A widzisz, dla mnie 6 rano to noc. A jeszcze w dni wolne to głęboka noc.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.11.2020 13:58

Ja generalnie też z tych lubiących pospać choć akurat w wakacje z reguły wstaję wcześnie, szkoda mi czasu na spanie :oczko_usmiech:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.11.2020 22:49

Trajgul napisał(a):
pomorzanka zachodnia napisał(a):Pokazałam synowi. Na razie mówi że nie chce. :mrgreen:

Może trzeba mu w pokoju powiesić plakat pamelki z Pamelą, wtedy się zdecyduje ;).

Może za kilka lat to by zadziałało. Na razie jest na etapie : "Fuj!"

Trajgul napisał(a):Żeby gdzieś rano wyjść, to może być trudno (mi się zdarzało), natomiast zazdroszczę tym co umieją dłużej pospać. My się w weekendy czy wakacje budzimy podobnie jak w dni powszednie (godz. 6-7, dzieci maks. 8 ). Tzw. zegar biologiczny,

Ural napisał(a):Nigdy nie wstaję później niż 6 rano. Szkoda mi dnia. Noc jest do spania.

piekara114 napisał(a):A widzisz, dla mnie 6 rano to noc. A jeszcze w dni wolne to głęboka noc.

Kapitańska Baba napisał(a):Ja generalnie też z tych lubiących pospać choć akurat w wakacje z reguły wstaję wcześnie, szkoda mi czasu na spanie :oczko_usmiech:

Mnie raczej łatwiej wstać niż siedzieć do późna. A na wakacjach to już w ogóle :roll: . A gdyby tak można było pracować od 6 do 14- byłoby super :mrgreen: . Co wcale nie znaczy, że zawsze łatwo mi się wstaje :wink: .
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.11.2020 23:28

DZIEŃ 4 – 3.07.2020

My chyba jednak nie potrafimy tak cały dzień plażować. Dzisiejszy dzień zaczniemy od poznania kolejnego pięknego miasteczka. Rano pochodzimy sobie po Trogirze. Czy wyjazd o godzinie dziewiątej to wystarczająco przyzwoicie 8) ?

d (3).jpg

d (5).jpg

Kierujemy się na parking za mostem, więc będziemy też mogli powiedzieć, że byliśmy na Čiovo :wink: . Będzie pięknie.

d (6).jpg

d (7).jpg

I krótko. Dlaczego? Bo za szybko bezwiednie przycisnęłam guzik w parkometrze. Trzeba mnie trzymać z daleka od tego ustrojstwa. Nienawidzę parkomatów, w których płaci się z góry :evil: :evil: ! A znienawidzę jeszcze bardziej, ale o tym później. Tymczasem mamy niewiele ponad godzinkę na stary Trogir.
Właściwie to na tym zdjęciu mamy wszystko co najważniejsze: twierdzę Kamerlengo, promenadę z palmami, wieżę katedralną, most, łódki no i moją rodzinę :smo: .

d (12).JPG

A teraz obejrzymy sobie bardziej szczegółowo chociaż część tego bogactwa.
Większość wspaniałości starówki mieści się po jej prawej stronie, patrząc od Čiovo. Zarówno od zewnątrz,

d (11).JPG

d (13).JPG

d (16).JPG

d (18).JPG

d (33).jpg

d (34).jpg

jak i po przekroczeniu Bramy Miejskiej.

d (24).JPG

d (8).jpg

d (27).jpg

d (28).jpg

d (30).jpg

d (31).jpg

d (32).jpg

A dalej przepiękne wąskie uliczki.

d (21).JPG

d (22).JPG

d (25'') (1).jpg

d (35).jpg

d (36).jpg

Ten zaułek mi coś przypomina. :wink: :lol:

d (23).JPG

Przez drugą bramę przechodzimy na Rivę.

d (37).jpg

d (38).jpg

d (39).jpg

d (43).jpg

d (45).jpg

d (47).jpg

Jest bardzo spokojnie i pusto po parasolami.

d (40).jpg

d (41).jpg

d (42).jpg

Do twierdzy też jeszcze dziś chyba nikt nie doszedł.

d (49).JPG

Tym zwiedzaniem się zbytnio nie popisaliśmy, bo co można zobaczyć przez 1,5 godziny. Ale moja córka znalazła na przykład melodyjkę z Harry’ego Pottera.

d (60).jpg

Na koniec jeszcze raz rzucamy okiem na główny plac z Katedrą św. Wawrzyńca.

d (62).jpg

d (63).jpg

d (64).jpg

d (66).jpg

Wracamy na parking, przy którym nabywamy w piekarni bardzo smaczne przekąski słone.
Tak krótka wizyta w Trogirze wymaga jakiejś rekompensaty. To dobra okazja, żeby zobaczyć co to są te Kastele. Wybieram sobie przedostatni – Kastel Gomilica. To będzie bardzo krótki rzut oka. Kładka prowadzi do starej zabudowy z wieżą.

d (67).JPG

d (68).JPG

Byłam tam może 10 minut, ale zdążyłam wleźć komuś na podwórko. Mam nadzieję, że często się to mieszkańcom nie zdarza.

d (69).JPG

d (70).JPG

d (72).JPG

d (73).JPG

A tak to wygląda z daleka.

d (76).jpg

d (77).jpg

d (79).jpg

d (80).jpg

Ciekawość (trochę) zaspokojona, można wracać do Omiša. Ale tylko na obiad i wypoczynek, bo po południu czeka nas wyprawa tym razem w drugą stronę.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 08.11.2020 13:23

9 rano to bardzo przyzwoity czas wyjazdu :idea: My jesteśmy z tych urlopowych rannych ptaszków- wstajemy koło 7, ale rano zwykle tak długo się grzebiemy, że do zwiedzania gotowi jesteśmy 10-11 :oops:

A nie szło tego parkowania przedłużyć o kolejne godziny? Też nienawidzę płacenia za parking z góry :evil:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 08.11.2020 15:16

W czasach, gdy byłem w Trogirze nie myślałem nawet o pisaniu relacji. Dziś widzę, że mamy wiele podobnych zdjęć. No może palmy były wtedy w lepszym stanie. Generalnie to był rok na niezatłoczone "fotki". O wstawaniu napiszę tyle. W tym roku raz udało nam się spać do po 5.30 Ale to i tak dobrze. Jak już się organizm przyzwyczai to się tego nie odkręci. Brelę też wspominam z niezliczonej ilości schodów. Wtedy bukując app absolutnie nie pomyślałem nawet o sprawdzeniu czy te 400 m od morza to w poziomie czy pionie:)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2020 09:59

Wyjazd o 9? Tak, to przyzwoita pora :mrgreen:

Taka niespodzianka - poniedziałek rano, szaruga za oknem a tu przemiła wycieczka po Trogirze :hearts: Takie neispdzianki możesz mi serwować co rano :smo:
Śliczne puste miasteczko - miło powędrować nie przepychając się miedzy ludźmi :D

Te donice na czyimś podwórku - genialne!!! :hearts: :hearts: :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies