Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.02.2021 10:37

Jakie śliczne siostry siedzą na kawce :smo:
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 25.02.2021 12:52

maslinka napisał(a):Dziewczyny, kąpiel w Modrym to nic strasznego. Ja byłam zachwycona :D:

Obrazek

Na pierwszy rzut oka trochę przypomina Krakowski Zakrzówek :oczko_usmiech:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 01.03.2021 23:01

Kapitańska Baba napisał(a):Jakie śliczne siostry siedzą na kawce :smo:

dzięki :D

lukasq@o2.pl napisał(a):
maslinka napisał(a):Dziewczyny, kąpiel w Modrym to nic strasznego. Ja byłam zachwycona :D:

Na pierwszy rzut oka trochę przypomina Krakowski Zakrzówek :oczko_usmiech:

Muszę to sprawdzić :wink:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 01.03.2021 23:22

DZIEŃ 10 – 9.07.2020

Wczesnym rankiem opuszczamy Omiš z nadzieją na udane kolejne trzy dni wakacji :hut: .

j (1).jpg

j (3).jpg

Dziś mamy nocleg na Węgrzech, w Gyor. Po drodze zatrzymujemy się na lubianym Odmoriste Krka z cudnym widokiem :) .

j (7).jpg

j (8).jpg

j (10).jpg

j (11).jpg

Nie znaleźliśmy tam chyba kawy, bo po półgodzinie zrobiliśmy następny postój. Znów przekonaliśmy się, że nasze dzieci czasami odnajdują wspólny język :wink: .

j (15).jpg

Podróż przebiegała bez żadnych przeszkód, po piętnastej wjeżdżamy do Gyor.

j (20).jpg

j (22).jpg

j (23).jpg

j (25).jpg

Pierwszą rzeczą,która zwróciła moją uwagę były dziwne ronda z kolcami 8O . Ale dalej było już tylko super. Ponieważ nocleg mieliśmy w samym centrum, musieliśmy poszukać parkingu. Około siedmiu minut od kwatery znaleźliśmy wielki parking podziemny, za który płaci się tylko za pierwsze 4 godziny, więc koszt za dobę wyszedł około 9zł. Do mieszkania meldujemy się samodzielnie i jesteśmy pod wrażeniem jego czystości i rozmiarów. Ma ono trzy pokoje, kuchnię i dość ciekawą łazienkę, której drzwi są jednocześnie drzwiami prysznica :roll: :) .

j (26).jpg

j (56).jpg

Z okna mamy widok między innymi na teatr.

j (27).jpg

j (28).jpg

Zostawiamy rzeczy i z entuzjazmem lecimy rzucić okiem na miasto oraz coś zjeść. W pobliżu jest trochę miejsc z jedzeniem, my trafiamy do pizzerii Piccolino, która serwuje pizzę w kawałkach. Każdy wybiera po dwa kawałki w zawrotnej cenie ok 5 zł za sztukę. Okazuje się, że pizza jest przepyszna, przynajmniej według mnie. Zwłaszcza neapolitańska, na której są kawałki słonej rybki.

j (30).jpg

j (31).jpg

Po obiedzie robimy na razie tylko mały spacerek,

j (32).jpg

j (34).JPG

j (35).JPG

j (37).JPG

j (42).jpg

ale udaje nam się dojść do Ratusza.

j (38).JPG

j (45).jpg

j (48).jpg

Ratusz podziwiamy z pewnej odległości, ale w pobliżu też jest interesująco.

j (49).jpg

j (51).jpg

Pierwszy raz chyba widzę taką fontannę.

j (47).jpg

j (50).jpg

j (55).JPG

j (53).jpg

j (54).jpg

Wracając wstępujemy jeszcze do Spaaru na zakupy. To smutne, ale już dawno nie byłam w tak dobrze zaopatrzonym sklepie (w swoim otoczeniu koło domu mam same beznadziejne Stokrotki i ciut lepszą Biedronkę, Tesco w galerii jest tak smętne, że aż żal, a do trzymających fason Kauflandów mam nie po drodze :( ). To nie koniec spacerów na dziś. Zaniesiemy tylko zakupy i zaraz idziemy dalej.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.03.2021 16:28

Chociaż nie znam Węgier ( raz tylko odbyłam rajd przez pusty Budapeszt w drodze do Chorwacji), to coraz bardziej mam na nie ochotę.

Wracając wstępujemy jeszcze do Spaaru na zakupy. To smutne, ale już dawno nie byłam w tak dobrze zaopatrzonym sklepie (w swoim otoczeniu koło domu mam same beznadziejne

Musisz do 3City wpadać :wink:

Kupiliście jakieś miejscowe przysmaki? W sobotę byłam na lokalnym ryneczku (świetnie zaopatrzonym i równie drogim) i odkryłam sklepik tylko z węgierskimi specjałami - szeroka gama produktów, pośliniłam się i obkupiłam w baardzo "niezdrowe" rzeczy :lol:

Czekam na cd spaceru.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.03.2021 19:39

O jaki miły przerywnik w drodze powrotnej :)
Gyor jest bardzo ciekawy taki "budapesztowaty" :oczko_usmiech:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 02.03.2021 20:22

Katerina napisał(a):Chociaż nie znam Węgier ( raz tylko odbyłam rajd przez pusty Budapeszt w drodze do Chorwacji), to coraz bardziej mam na nie ochotę.

Węgry są klimatyczne, mam do nich duży sentyment :) . Ja polecam.

Katerina napisał(a):
Wracając wstępujemy jeszcze do Spaaru na zakupy. To smutne, ale już dawno nie byłam w tak dobrze zaopatrzonym sklepie (w swoim otoczeniu koło domu mam same beznadziejne

Musisz do 3City wpadać :wink:

Wiem! Ostatnio (w wakacje :roll: ) wyskoczyliśmy na weekend do Gdańska i robiłam zakupy w jakimś średnim Carefourze. Był rewelacyjnie wyposażony!

Katerina napisał(a):Kupiliście jakieś miejscowe przysmaki? W sobotę byłam na lokalnym ryneczku (świetnie zaopatrzonym i równie drogim) i odkryłam sklepik tylko z węgierskimi specjałami - szeroka gama produktów, pośliniłam się i obkupiłam w baardzo "niezdrowe" rzeczy :lol:

Na pewno kupiłam paprykowane salami i wino (uśmiałam się z kaucji za butelkę - 10 forintów :) ). Pamiętam też jakieś słodkie przekąski.

travel napisał(a):O jaki miły przerywnik w drodze powrotnej :)

Jak pisała Maslinka- sporo rzeźb i pomników. No i rzeka :D .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.03.2021 20:44

pomorzanka zachodnia napisał(a):
travel napisał(a):O jaki miły przerywnik w drodze powrotnej :)

Jak pisała Maslinka- sporo rzeźb i pomników. No i rzeka :D .

Dokładnie tak :mrgreen: Bardzo nam się tam podobało, mimo że było paskudnie gorąco.

Wiem, gdzie mieliście kwaterę :D Niezły punkt wypadowy do spacerów po mieście.

A łazienka prześmieszna :lol:
Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy - że powinniśmy założyć wątek ze zdjęciami bałkańskich (i nie tylko) łazienek, które wywołują salwy śmiechu :mrgreen:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 02.03.2021 21:48

maslinka napisał(a):Wiem, gdzie mieliście kwaterę :D Niezły punkt wypadowy do spacerów po mieście.

Kojarzę z Twoich zdjęć, że byliście w pobliżu. A kierunek następnego spaceru był zainspirowany Twoją relacją.

maslinka napisał(a):A łazienka prześmieszna :lol:
Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy - że powinniśmy założyć wątek ze zdjęciami bałkańskich (i nie tylko) łazienek, które wywołują salwy śmiechu :mrgreen:

Drzwi były całkiem przezroczyste :) , ale poza tym łazienka była super.
michal22michal
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal22michal » 05.03.2021 16:57

witam

Jakaś propozycja dot. rejonu w Chorwacji Dalmacja Środkowa, czytałem, że tam jest pięknie.

Może ktoś poleci konkretną miejscowość? i mieszkanie/hotel ?
Najlepiej bez promu.

Jako kryteria są:
- piękne widoki (na jednej ze stron dot. Chorwacji i opisu regionów jest zdjęcie, gdzie jest taka jakby zatoka, 4 białe łódki, skały, piaszczysta plaża, przyroda i a w tle góry)
- cena
- bliskość morza
- piaszczysta plaża

i mieszkanie/hotel ?
tutaj też rozpatrujemy wersję po prostu domku/mieszkania z podstawowym oprzyrządowaniem typu czajnik, piecyk itp. oraz wersję hotel z basenem bez wyżywienia,
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.03.2021 15:39

:lol: :mrgreen:
Kamila, wcale nie prowadzi żadnego Biura Podróży.
Swoje pytania musisz zadać w innym wątku.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.03.2021 19:40

michal22michal napisał(a):witam

Jakaś propozycja dot. rejonu w Chorwacji Dalmacja Środkowa, czytałem, że tam jest pięknie.

Ja mogę wysłać na pw info o naszym apartmanie w Omišu, natomiast na forum namawiać ani opisywać ze szczegółami nie lubię, bo nie umiem przewidywać czyichś preferencji :wink: .

elka21 napisał(a)::lol: :mrgreen:
Kamila, wcale nie prowadzi żadnego Biura Podróży.
Swoje pytania musisz zadać w innym wątku.

:mrgreen: Po lekturze forum biura podróży nie będą potrzebne.
michal22michal
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal22michal » 07.03.2021 22:40

pomorzanko zachodnia poproszę info o apartamencie w Omisu :) na pw.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.03.2021 11:54

Nie kapało na Was z tej dziwnej fontanny???

Całkowicie obce mi miasto - na Twoich zdjęciach wygląda sympatycznie. Jakoś Węgry zawsze traktujemy po macoszemu, tylko tranzyt i tyle. A jak sie dogadywaliście z miejscowymi? Bo my ilekroć próbowaliśmy to nigdy żaden nie mówił po angielsku :roll:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 08.03.2021 17:14

michal22michal napisał(a):pomorzanko zachodnia poproszę info o apartamencie w Omisu :) na pw.

Poszło :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies