Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 09.01.2021 17:58

Kapitańska Baba napisał(a):Zapłaciliście ten mandat??? Kto go wystawił???

No, zapłaciliśmy. :D Nie zwróciłam uwagi kto go wystawił :? .

megidh napisał(a):W Częstochowie przy marketach typu Lidl czy Aldi też są informacje o darmowym parkingu (przez 60 minut) dla klientów marketu. Ale żeby ten parking faktycznie był darmowy trzeba spełnić jeden warunek. Mianowicie należy wydrukować darmowy bilet parkingowy w parkometrze ustawionym niedaleko wejścia do marketu i ten bilet umieścić pod szybą samochodu. Na bilecie widoczne są data i godzina wydruku, stąd wiadomo, do której godziny możemy parkować darmowo.

Następnym razem chyba musimy pytać obsługi sklepu jak działa parking. W Lidlu dzień wcześniej też nie było wyraźnej informacji jak postępować (albo była zakamuflowana :mrgreen: ), na pewno różniło się to od polskich Lidlów.

megidh napisał(a):Jak my byliśmy w Omišu w 2014 roku, to ten cypelek nie był taki "spacerowy". Nie było tam takiej promenady lecz leżały wielkie kamienie, po których strach było chodzić.

Kapitańska Baba napisał(a):Ta plaża...w takim tłumie nie wytrzymałabym chyba 10 sekund 8O 8O

Za to cypelek - pierwsza klasa, długi, pusty, podoba mi się :D

To jestem zdziwiona, że dopiero niedawno zrobiono możliwość dojścia na sam koniec cypelka 8O . Plaża miejska w Omisu przede wszystkim ma bardzo brzydki piasek, ale widoki z niej odwracają uwagę :wink: .

Katerina napisał(a):Hej Kamilo :papa:
Podczytuję i oglądam, wiele tu pięknych zdjęć, ale nie zawsze miałam ostatnio możliwość skomentowania.

Wspaniała ta Wasza rodzinna świąteczna fota - wszystkiego dobrego dla Was w Nowym Roku.

Witaj Kasiu, wszystkiego najlepszego! Dzięki, fota to dzieło mojej siostry :D .

Katerina napisał(a):My raz zarobiliśmy mandat w Szybeniku - wprawdzie nie pod żadnym supermarketem, ale w miejscu w ogóle nie opisanym jako płatne, poza tym żadne z parkujących tam aut nie miało żadnego bileciku za szybą. Pamiętam, że mandat opiewał na ponad 200kn.Spytałam faceta na pobliskiej stacji benzynowej o co kaman, ale nie potrafił nic powiedzieć ew tej kwestii.

Ciężko mi się pogodzić z takim traktowaniem turystów. Tam, przed sklepem było dokładnie tak samo.
Katerina napisał(a):W ostatnie wakacje miałam plan odwiedzenia Św. Jurka i Skywalk właśnie. Chciałam to zrobić w drodze powrotnej do Polski, ale splot różnych okoliczności sprawił, że musieliśmy zrezygnować.Jednym z czynników, który wpłynął na naszą decyzję było to, że tego dnia nastąpiło załamanie pogodowe po wielkim sztormie. Bardzo żałuję.Do nadrobienia.

Czyli Skywalk przed nami :wink: .
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.01.2021 19:12

DZIEŃ 8 - 7.07.2020

Bora szaleje od rana a może nawet od nocy. Właściwie tutaj wcale nie było tak tragicznie jak na przykład na północy. A my opuszczamy na chwilę ląd inspirowani opowieściami o pięknym i uwielbianym Supetarze na wyspie Brač :) . Na wyspę będziemy płynąć promem ze Splitu, w którym parkujemy na ulicy Viškiej, niedaleko plaży Bačvice. Do przystani promowej trzeba będzie się trochę przespacerować, ale na razie dość już mamy niegodziwych płatnych parkingów :wink: .
Bačvice w ponurej scenerii.

h (2).jpg

h (3).jpg

h (4).jpg

Trafiamy na tory kolejowe .

h (6).jpg

Kupujemy bilety w dwie strony i idziemy w stronę promów, których wielkość wprawia nasze dzieci w konsternację 8O 8) . No tak, nie płynęliśmy jeszcze promem, który transportuje też samochody.

h (7).jpg

Podróżujemy pod pokładem, bo aura jest dość złowroga.

h (8).jpg

W Supetarze jest nadal ponuro i wietrznie lecz dość ciepło. Miasteczko od razu wywiera na nas jak najlepsze wrażenie :hearts: . Dzieci, na ogół niechętne do długich spacerów w upale,teraz wytrwale spacerują.

h (12).jpg

Szybko trafiamy na Rivę i skwer przed kościołem św. Piotra.

h (13).jpg

h (14).jpg

h (16).jpg

h (19).jpg

h (20).jpg

h (41).JPG

h (21).jpg

h (17).jpg

h (44).JPG

h (45).JPG

Zachwycają nas uliczki, co było do przewidzenia :D .

h (18).jpg

h (23).jpg

h (24).jpg

h (26).jpg

h (27).jpg

h (28).jpg

Na deptaku bardzo pusto.

h (49).JPG

h (50).JPG

h (51).JPG

h (36).jpg

h (38).jpg

h (47).JPG

Morze nadal szaleje.

h (43).JPG

h (29).jpg

h (31).jpg

h (34).jpg

h (35).jpg

h (53).JPG

h (54).JPG

h (55).JPG

Tak dobrze nam się idzie, że w końcu docieramy do półwyspu z cmentarzem i Mauzoleum rodziny Petrinovic.

h (59).JPG

h (60).JPG

h (61).JPG

h (58).JPG

h (64).JPG

h (75).JPG

Z pięknym lecz zamglonym widokiem na morze i stały ląd :) .

h (65).JPG

h (73).JPG

h (83).JPG

h (85).JPG
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 16.01.2021 19:42

Być może nie była to wymarzona aura do spacerów , ale za to o tłoku w uliczkach nie mogło być mowy .
Dobrze że pogoda nie zaburzyła Waszego odbioru Supetaru 8)

Pozdrawiam
Piotr
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 18.01.2021 15:05

Supetar na pewno zyskuje przy słonecznej pogodzie i bezchmurnym niebie - ładnie wtedy wybija się biel brackiego kamienia na nabrzeżu. Ale i tak warto było odwiedzić to miasteczko, no i przeprawa promem - atrakcja sama w sobie. Dobrze, że udało Ci się zobaczyć cmentarz i słynne mauzoleum :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.01.2021 10:50

Aż mi się oczy same śmieja z rana jak sobie popatrzyłam na Supetar :hearts:
Lubię to miasto i to właśnie w takiej pogodzie - jak wieje, jest szaro. Ono daje szansę na w miarę przyzwoite przetrwanie pochmurnego i wietrznego dnia.
W tym roku również staliśmy w nim chwilę w niepogodzie i było super :smo:
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 19.01.2021 19:04

Wreszcie nadrobiłam. Fajne te Wasze wakacje, takie podobne do naszych :lol:

Chyba się cieszę, że byłam na sv. Jure z buta, bo jadąc autem to bym się chyba skichała ze strachu 8O (dziwne, ale tak mam)

Mam podobne podejście do mięsa- mogłabym jeść je właściwie tylko w postaci zmielonej, te "dziwne i trudne do pogryzienia kawałki" są przerażające :P Ale mięso w burku akurat zawsze jest spoko :)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 19.01.2021 20:52

piotrf napisał(a):Być może nie była to wymarzona aura do spacerów , ale za to o tłoku w uliczkach nie mogło być mowy .
Dobrze że pogoda nie zaburzyła Waszego odbioru Supetaru 8)

Pozdrawiam
Piotr

Mam wrażenie, że pogoda wręcz pomogła. Nie przeszlibyśmy tyle w upale :wink: .Albo przeszlibyśmy, ale w gorszej atmosferze :mrgreen: .

Katerina napisał(a):Supetar na pewno zyskuje przy słonecznej pogodzie i bezchmurnym niebie - ładnie wtedy wybija się biel brackiego kamienia na nabrzeżu. Ale i tak warto było odwiedzić to miasteczko, no i przeprawa promem - atrakcja sama w sobie. Dobrze, że udało Ci się zobaczyć cmentarz i słynne mauzoleum :papa:

Przy słonecznej pogodzie zdjęcia byłyby lepsze i może plażowanie jakieś :roll: 8) . A przeprawa promem była dobrym przygotowaniem na przyszłość.

Kapitańska Baba napisał(a):Aż mi się oczy same śmieja z rana jak sobie popatrzyłam na Supetar :hearts:
Lubię to miasto i to właśnie w takiej pogodzie - jak wieje, jest szaro. Ono daje szansę na w miarę przyzwoite przetrwanie pochmurnego i wietrznego dnia.
W tym roku również staliśmy w nim chwilę w niepogodzie i było super :smo:

Cieszę się, że nawet szarymi zdjęciami sprawiłam Ci radość :) .

ruzica napisał(a):Wreszcie nadrobiłam. Fajne te Wasze wakacje, takie podobne do naszych :lol:

Chyba się cieszę, że byłam na sv. Jure z buta, bo jadąc autem to bym się chyba skichała ze strachu 8O (dziwne, ale tak mam)

Mam podobne podejście do mięsa- mogłabym jeść je właściwie tylko w postaci zmielonej, te "dziwne i trudne do pogryzienia kawałki" są przerażające :P Ale mięso w burku akurat zawsze jest spoko :)

Oj, tak Wasze wakacje też były fajne :D ! A mam do opisania jeszcze jedną taką samą atrakcję :wink: . A burki wszystkie są spoko :wink: .
megidh
Koneser

Postnapisał(a) megidh » 23.01.2021 20:21

pomorzanka zachodnia napisał(a):Obrazek

Przypomniało mi się, że też pokazywałam to drzewo w swojej relacji. To jest albicja jedwabista.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 23.01.2021 20:25

megidh napisał(a):To jest albicja jedwabista.

Albo mimoza :) Perska mimoza.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 30.01.2021 17:03

maslinka napisał(a):
megidh napisał(a):To jest albicja jedwabista.

Albo mimoza :) Perska mimoza.

Dzięki, dobrze mi się wydawało, że to mimoza. Albicja- to z kolei bardzo ładna nazwa :D .
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 30.01.2021 20:27

DZIEŃ 8 - 7.07.2020 c.d.

Wracamy w kierunku centrum, tęsknym wzrokiem spoglądając na zamknięte miejskie toalety :? . Sezon ledwie zaczyna raczkować, nie wszystko działa, można powiedzieć, że pewnie mniej niż połowa.

h (87).JPG

h (90).JPG

Wiele budek z pamiątkami jest zamkniętych. Dopiero bliżej kościoła są otwarte stoiska.

h (91).JPG

Tam kupujemy uroczy i niekłopotliwy kwiatek z kamienia. Przynajmniej on mi nie zwiędnie :oczko_usmiech: .
Z powodu nie znalezienia WC obiad będzie nawet jak na nas bardzo wczesny. Dopiero minęła dwunasta, ale Riva na Rivie jest już otwarta. Zamówienie podano nam niepokojąco szybko, ale było w porządku i równie szybko zniknęło :) .

h (92).JPG

h (101).jpg

h (100).jpg

Po obiedzie fotografujemy kościół niemal z każdej perspektywy.

h (109).jpg

h (93).JPG

h (94).JPG

h (97).JPG

h (98).JPG

h (107).jpg

h (110).jpg

h (111).JPG

A ponieważ kamienne uliczki dalej kuszą, odłączam się jeszcze na chwilę od rodziny.

h (112).JPG

h (113).JPG

h (117).JPG

h (118).JPG

h (119).JPG

h (121).JPG

h (122).JPG

h (124).JPG

h (126).JPG

h (127).JPG

h (128).JPG

h (129).JPG

Pogoda stopniowo poprawia się, jest cieplej, choć morze szaleje nadal. Idziemy posiedzieć chwilę na plaży. Szkoda, że nie będzie plażingu.

h (134).JPG

h (137).JPG

h (139).JPG

h (143).JPG

Gdy jesteśmy już na górnym pokładzie promu powrotnego, słońce zaczyna już naprawdę mocno przypiekać.

h (153).JPG

h (157).JPG

Mamy teraz mniej ponury widok na to, co rano zwiedzaliśmy.

h (147).JPG

h (152).JPG

h (155).JPG

h (164).JPG

h (156).JPG

I wreszcie na rozpogodzony Split.

h (169).JPG

h (171).jpg

W Splicie zanosimy część rzeczy do samochodu i nietypową trasą udajemy się jeszcze w stronę Pałacu Dioklecjana.

h (172).jpg

Na targu, który powoli już kończy na dziś, kupujemy oliwę na dokładnie tym samym stoisku co dwa lata wcześniej :) . Trochę Splitu wtedy zobaczyliśmy.

h (173).jpg

h (174).jpg

Teraz zamierzałam wdrapać się na wieżę. Jednak jak na złość na początku lipca była w remoncie.

h (177).jpg

h (178).jpg

Trzaskam więc charakterystyczne zdjęcia, które wszyscy mają a ja nie :wink: ,

h (179).jpg

kręcimy się chwilę po okolicy i spadamy.

h (180).jpg

Wieczorem, już w Omišu schodzę na najbliższą plażę na Put Skalica. Okazuje się, że woda w morzu tym razem jest idealnie przejrzysta. Natomiast jest tak lodowata, że nie da się do niej wejść dalej niż do kolan. Idę więc sobie jeszcze na spacerek w stronę Brzetu i z powrotem. No i oczywiście na koniec nie ominie mnie wspinaczka po schodach. Tak, żeby lepiej się spało. Jutro ostatni nasz dzień w Chorwacji. :papa:
Katerina
Koneser

Postnapisał(a) Katerina » 31.01.2021 23:53

Bardzo ładne to zdjęcie z palmami 8) Fajna perspektywa.
Konoba Vinotoka...tam się zaczęło pewne moje szaleństwo, które trwa już ponad dwa lata :wink:
Niedługo o nim wspomnę "u siebie" :)

Wygląda na to, że musicie wrócić na Brač - może na cały urlop :wink: Tej wyspie i Wam...to się po prostu należy :)
A na wieżę w Splicie nie udało mi się jeszcze wdrapać - choć były już dwa podejścia :x
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.02.2021 10:41

Jak mało ludzi na perystylu w pałacu 8O

Woda aż tak się wyziębiła po wietrze??? Dla mnie w Chorwacji to i tak zawsze zimna :mrgreen:

Supetar pięknie prezentuje się z wysokości promu :hearts:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 08.02.2021 15:44

Katerina napisał(a):Bardzo ładne to zdjęcie z palmami 8) Fajna perspektywa.

Dzięki. Ale które zdjęcie z palmami?

Katerina napisał(a):Konoba Vinotoka...tam się zaczęło pewne moje szaleństwo, które trwa już ponad dwa lata :wink:
Niedługo o nim wspomnę "u siebie" :)

No tak, czekamy jaki był tego finał. :lol:

Katerina napisał(a):Wygląda na to, że musicie wrócić na Brač - może na cały urlop :wink: Tej wyspie i Wam...to się po prostu należy :)
A na wieżę w Splicie nie udało mi się jeszcze wdrapać - choć były już dwa podejścia :x

No właśnie, Brač czy Hvar mamy odwiedzić za rok?
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 08.02.2021 17:20

GIB :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nasze małe biuro podróży- Środkowa Dalmacja - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies