Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasze desery.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Nasze desery.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 14:06

Zapraszam wszystkich do podawania swoich przepisów na deser. :lol:





Przepis na deser naszych babci: Kogel mogel
Czas wykonania do piętnastu minut.
Przepis na dwa desery.


Składniki:

- Dwa jajka;
- cynamon;
- miód (do smaku);
- cukier do smaku;

Oddzielamy żółtka od białka.
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do ubitego białka (ciągle ubijając) odrobinę cynamonu (lub kakao), ubijając dalej dodajemy odrobinę płynnego miodu.

Masa musi być sztywna. Sprawdzamy sztywność masy przekręcając naczynie z białkiem do góry nogami (na wszelki wypadek nie robimy tego nad podłogą).


Obrazek

Do żółtka dodajemy miód i odrobinę cukry (do smaku), ucieramy do momentu, aż nie będzie w żółtku grudek miodu i cukru.


Obrazek


Do przygotowanych salaterek przelewamy ostrożnie utarte żółtko( tak, aby płyn nie dotknął przeźroczystych ścianek naczynia). Następnie przekładamy do naczynek ubite białko.

Obrazek


Uwaga! Pamiętajmy, że produkty (jajka) do tego deseru powinny być świeże i umyte, a przygotowany deser nie może stać zbyt długo. Jeśli robimy go przed, lub w trakcie robienia obiadu wstawmy go po zrobieniu do lodówki i zjedzmy na deser.

Smacznego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 16:33

Deser z jabłek

Czas wykonania około dwadzieścia - trzydzieści minut.
Deser dla trzech osób.

Składniki:
- trzy jabłka;
- odrobinę skórek z pomarańczy; + dżem z figi;
- cukier waniliowy;
- cukier;
- cynamon;
- serek wiejski.


Obrazek

Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy ze skórką pomarańczy, cukrem waniliowym, cukrem i cynamonem (do smaku). Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i prażymy około sześciu minut na pełnej mocy urządzenia ( można prażyć krócej lub dłużej w zależności jak chcemy mieć prażone owoce).

Obrazek


W międzyczasie mieszamy serek wiejski z cukrem waniliowym ( do smaku).

Owoce wyjmujemy z mikrofalówki i czekamy aż ostygną. Wykładamy do salaterek, obkładamy przygotowanym serkiem, posypujemy odrobiną cynamonu.



Obrazek


Smacznego. :lol:
Ostatnio edytowano 17.02.2011 09:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
2salamandra22
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 407
Dołączył(a): 26.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 15.02.2011 16:39

Proponuję aby w deserach ująć chorwackie specjały, które przywozimy do kraju. Na lekki obiadek po plaży ale przed kolacyjnym grilem proponuję makaron z twarogiem (najlepszy firmy Dukat).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2011 09:06

2salamandra22 napisał(a):Proponuję aby w deserach ująć chorwackie specjały, które przywozimy do kraju. Na lekki obiadek po plaży ale przed kolacyjnym grilem proponuję makaron z twarogiem (najlepszy firmy Dukat).


Do deseru z jabłek można dodać oprócz skórki pomarańczowej dżem z fig ( który przywożę zawsze w "przemysłowych :wink:" ilościach z Chorwacji). Dżem ten daje posmak tak dobrze znanych klimatów.

Zapraszam do wystawiania swoich przysmaków.
Bo ja już się wstydzę wystawiać sam. :oops: Były co prawda w planie szybkie mufinki, ale...
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 17.02.2011 17:01

dawaj smoku :P
ja na deser jadam jabłko, albo kupne lody :lol: więc nie mam czego wystawiać,bo galaretka z torebki to sie chyba nie liczy :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2011 13:10

Mufinki:
Ciasto można zrobić praktycznie ze wszystkiego zaczynając od szpinaku, kończąc na ananasie.

Gdy goście w drzwiach i nie mamy, kogo wysłać do sklepu po ciasto, a jednak musimy postawić coś na stole do kawy.... Przeszukujemy spiżarkę i przeważnie zawsze znajdujemy w niej coś ciekawego: ananasy w puszcze, brzoskwinie, jakieś wiórki kokosowe, które niewiadomo, do czego użyć, a zostały kupione i zapomniane jakiś czas temu.
To są nasze produkty do Mufinek.
Czas przygotowania łącznie z pieczeniem do czterdziestu minut, w tym pieczenie dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.


Mufinki karaibskie

- 10dag. wiórków kokosowych;
- 2 1/2; szklanki mąki (około 380g.);
- 100-125g. masła (roztopionego);
- dwa jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 do 5 łyżek cukru pudru (zwykły lub trzcinowy);
- 1 szklanka mleka;
- 1 szklanka ananasów pokrojonych w kostkę;
- 1 szklanka brzoskwiń pokrojonych w kostkę.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pieczenie 20-25 minut w temperaturze 200'C (do zbrązowienia).

Obrazek

Podstawowe zasady przy robieniu każdej wersji mufinek:
- porcja to dwanaście sztuk;
- produkty suche mieszamy w jednej misce i dodajemy charakterystyczne dodatki( tu : brzoskwinie i ananasy);
- produkty mokre mieszamy w drugiej misce i wlewamy do suchych ( tu masło, jajka, mleko);
- ciasto ma być ciężkie i grudkowate, wyrabiamy je łyżką lub widelcem - żadne miksery nie wchodzę w grę!
- i największy ból to blacha kupiona zawczasu (niestety) i foremki.
Smacznego.


Obrazek

:lol:


II przepis.

Mufinki pomarańczowe śniadaniowe.
Przepis ściągnięty od Naigelli Lawson.


- 75g roztopionego masła;
- 250g mąki;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 75g cukru trzcinowego;
- skórka z jednej pomarańczy;
- 100ml świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego (dwie pomarańcze);
- 100ml mleka;
- 1 jajko;


Obrazek

j/w suche z suchym, mokre z mokrym mieszamy, do foremek i do blachy.

Obrazek

Pieczemy około dwudziestu minut.

Obrazek

I obie wersje mufinek (12+12). Smacznego. :lol: (Mam nadzieję :wink: )

Obrazek
kasia72
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 284
Dołączył(a): 27.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 19.02.2011 13:41

Wyglądają ekstra. Ja robię mufinki kakaowe, z kawałkami gorzkiej czekolady. Teraz spróbuje Twojego przepisu :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2011 15:32

kasia72 napisał(a):Wyglądają ekstra. Ja robię mufinki kakaowe, z kawałkami gorzkiej czekolady. Teraz spróbuje Twojego przepisu :D



Koniecznie przedstaw swój przepis. :lol: I napisz jak udały się mufinki z mojeo przepisu.

Pozdrawiam. :lol:
smoki3
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 19.02.2011 15:50

a ja kiedys kupiłam taką formę silikonową z otworami na mufiny,tyklo nie mam takich papierowych foremek-to mogę piec bez :?:
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.02.2011 15:56

Papierowe foremki są najlepsze ;)
nie trzeba formy szorować i babeczki są zapakowane w papierek - co się przydaje jak jest dużo małych łap w okolicy :)
Mam też silikonowe foremki, takie jak papierowe tylko wielokrotnego użytku.
A forma do kupienia w takim sklepie na I a na końcu A :)
andrzej.k
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 613
Dołączył(a): 18.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 19.02.2011 16:06

fajny temat, postaram i ja dosac cos od mojej zony
kasia72
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 284
Dołączył(a): 27.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 19.02.2011 16:40

smoki3 napisał(a):
kasia72 napisał(a):Wyglądają ekstra. Ja robię mufinki kakaowe, z kawałkami gorzkiej czekolady. Teraz spróbuje Twojego przepisu :D



Koniecznie przedstaw swój przepis. :lol: I napisz jak udały się mufinki z mojeo przepisu.

Pozdrawiam. :lol:
smoki3



Podaję swój przepis:

Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady (grubo pokrojonej)

Składniki mokre:
Szklanka mleka
Szklanka oliwy
1 jajko

Opis:
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Potem zmieszać wszystko razem, ale niedbale. Wlać ciasto do foremek. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec 20 min ( z termoobiegiem wystarczy 15 minut).

Smacznego! :D


Zdjęcia nie mam, ale moję wyglądają podobnie, tyle, że są opalone :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.02.2011 21:52

Macie jakiś pomysł na smaczny deser dietetyczny. Podkreślam smaczny, ponieważ ... jadłem kilka dni temu sernik, zjeść się dał, ale smaczny to nie był. Chudy ser, zamiast mąki jakaś majzena, ciasto to jakiś karton :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2011 14:30

marytka napisał(a):a ja kiedys kupiłam taką formę silikonową z otworami na mufiny,tyklo nie mam takich papierowych foremek-to mogę piec bez :?:



Oczywiście można piec bez foremek papierowych, trzeba tylko blachę lekko przesmarować oliwą.

Obrazek


maciek1956 napisał(a):Macie jakiś pomysł na smaczny deser dietetyczny. P :cry:



Jogurt naturalny :?: :mrgreen:



kasia72 napisał(a):
Zdjęcia nie mam, ale moję wyglądają podobnie, tyle, że są opalone :mrgreen:


Fajny przepis do wypróbowania. :lol:
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 20.02.2011 16:45

maciek1956 napisał(a):Macie jakiś pomysł na smaczny deser dietetyczny. Podkreślam smaczny, ponieważ ... jadłem kilka dni temu sernik, zjeść się dał, ale smaczny to nie był. Chudy ser, zamiast mąki jakaś majzena, ciasto to jakiś karton :cry:

ja na Dukanie ratowałam się miksowanymi truskawkami z żelatyną na jedną warstwę do tego naturalny serek homogenizowany ze słodzikiem ,trochę żelatyny z mlekiem do tego na drugą warstwę i było całkiem niezłe
niestety Maćku wszystko co dobre jest albo niemoralne,albo tuczące :twisted:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone