Zapraszam wszystkich do podawania swoich przepisów na deser.
Przepis na deser naszych babci: Kogel mogel
Czas wykonania do piętnastu minut.
Przepis na dwa desery.
Składniki:
- Dwa jajka;
- cynamon;
- miód (do smaku);
- cukier do smaku;
Oddzielamy żółtka od białka.
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do ubitego białka (ciągle ubijając) odrobinę cynamonu (lub kakao), ubijając dalej dodajemy odrobinę płynnego miodu.
Masa musi być sztywna. Sprawdzamy sztywność masy przekręcając naczynie z białkiem do góry nogami (na wszelki wypadek nie robimy tego nad podłogą).
Do żółtka dodajemy miód i odrobinę cukry (do smaku), ucieramy do momentu, aż nie będzie w żółtku grudek miodu i cukru.
Do przygotowanych salaterek przelewamy ostrożnie utarte żółtko( tak, aby płyn nie dotknął przeźroczystych ścianek naczynia). Następnie przekładamy do naczynek ubite białko.
Uwaga! Pamiętajmy, że produkty (jajka) do tego deseru powinny być świeże i umyte, a przygotowany deser nie może stać zbyt długo. Jeśli robimy go przed, lub w trakcie robienia obiadu wstawmy go po zrobieniu do lodówki i zjedzmy na deser.
Smacznego.