Witam
Przebrnąłem przez cały wątek, zachęcony przez Zbyszka w prywatnej wiadomości, aczkolwiek już wcześniej czytałem fragmenty tego tematu.
Ja również wybieram się z małżonką do Lokvy Rogoźnicy w tym roku, będzie to nasz 2 pobyt w tym samym miejscu, czyli u Perica, pierwszy był w 2013 roku.
W międzyczasie byliśmy 4-krotnie w Chorwacji w Podstranie, koło Splitu w apartamencie Baki. Miejsce oraz gospodarze (Alberto, Zlata i ich córki) tak przypadli nam do gustu, że jechaliśmy tam z przyjemnością, nie mniej jednak bardzo dobrze wspominamy nasz pierwszy pobyt w Lokvie Rogoźnicy, stąd w tym roku powrót do korzeni
, zresztą nawet będąc w Podstranie kilkukrotnie odwiedzaliśmy gospodarza Marko Peric, oraz bywaliśmy na plaży w Lokvie.
Planujemy pobyt od 13 lipca, więc może uda się spotkać ze Zbyszkiem na przysłowiową kawę po przyjeździe. Plany na wypoczynek, zwiedzanie, jakieś tam są, zobaczymy jak będzie z realizacją. Tradycyjnie sprzęt do pływania (materace itp), oraz maski, płetwy, kamerka już czekają, może jeszcze coś nowego wpadnie mi do głowy. Tak mi się przypomniało, że ktoś pytał o autobusy do innych miejscowości z Lokvy, my w 2013 roku zwiedziliśmy Omiś, Makarską, Split, właśnie wybierając jako środek transportu autobus np. linii Split-Makarska-Split, poczytałem w internecie jak kursują te autobusy i po zejściu do głównej ulicy na przystanek czekaliśmy na przyjazd, wystarczyło machnąć kierowcy, aby się zatrzymał, kwota biletu niewielka, klimatyzacja na pokładzie, więc całkiem przyjemnie, i bez szukania na miejscu miejsc parkingowych np. w Splicie. Dodatkowym atutem była możliwość "skosztowania"
tradycyjnych trunków, czy piwa. Oczywiście były tez wyjazdy autem, ale wtedy, wiadomo... woda, soczki itp.
Pozdrawiam czytelników tematu o Lokvie i nie tylko.