Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak
Re: Nasza Cro 2012-.../Coś starego i coś nowego - Brela i Hv

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 30.11.2016 11:08

Tak pięknie podkręciłaś swój Hvar , że aż chmurki wyszły różowe :oczko_usmiech:

A może w lipcu chmurki są różowe :?: :D
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.11.2016 11:58

travel napisał(a):Tak pięknie podkręciłaś swój Hvar , że aż chmurki wyszły różowe :oczko_usmiech:

A może w lipcu chmurki są różowe :?: :D

myślę, że kolor chmurek nie różni się w zależności od pory roku :wink:

na obróbce zdjęć zupełnie się nie znam, ale jeśli chodzi przede wszystkim o ostatnie zdjęcie, to Krzyś przyznał się, że zapomniał o balansie bieli 8)
ale żeby nie było, to przyjmijmy, że akurat wtedy patrzyliśmy na Cro przez różowe okulary :mrgreen:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 01.12.2016 09:24

Czemu wybraliśmy Jelsę?
Od początku w grę wchodziła właściwie ona lub Stari Grad. Lubimy stacjonować w jakiejś większej miejscowości, gdzie można zjeść lody, kupić świeże pieczywo, wyjść wieczorem na spacer. Ostatecznie Jelsa okazała się jednak zbyt mała dla nas, a lody nie tak dobre, jak świadczyły o tym opinie na forum :roll:

Jak już wspominałam, miejscówkę udało się znaleźć na booking.com - za bardzo przyjemny apartament z klimatyzacją i przemiłą obsługą płaciliśmy 40 euro za noc.
apartament Jelsa

Dom znajduje się w spokojnej okolicy, blisko do sklepu i schodkami całkiem niedaleko do centrum. Katarina, młoda dziewczyna, z którą załatwialiśmy wszelkie formalności, bardzo kontaktowa, dobrze mówiąca po angielsku. Podjechała po nas samochodem, bo lokalizacja, którą podaje google nijak ma się do rzeczywistości. Apartament znajduje się bowiem w tym miejscu: lokalizacja.
Dostaliśmy winko na dzień dobry i kilka wskazówek gdzie zjeść (wśród polecanych miejsc nie było Pelago).

Nie skorzystaliśmy zbytnio ze wskazówek i poszliśmy na pierwsze jedzonko do Pelago właśnie, niestety :roll:
Byliśmy dość rozkojarzeni po podróży i poszukiwaniu noclegu, poza tym strasznie głodni, więc bez dokładniejszego przeglądania karty zamówiliśmy po prostu pizzę z szynką, przekonani, że dostaniemy taką z szynką dalmatyńską, jak zwykle bywało. Nieco się zdziwiliśmy, kiedy na stole pojawiła się pizza z czymś, co przypominało naszą mielonkę (nawet plastry były prostokątne), w dodatku pachniało i smakowało podobnie. Krzyś odłożył "szynkę" na bok, ja ostatecznie zjadłam, ale czułam się potem kiepsko :?
Ok, nasz błąd, ale tak się zraziliśmy do restauracji po niezbyt miłej reakcji kelnera na nasze pytania o tę nieszczęsną "szynkę", że więcej tam nie poszliśmy.
Ale piwo było dobre :wink:

IMG_1943.jpg
IMG_1944.jpg
IMG_1949.jpg
IMG_1950.jpg
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 01.12.2016 18:23

My byliśmy w Starim Gradzie i dla nas to był strzał w dziesiątkę :hearts: Jelsę odwiedziliśmy, fajna, ale bez fajerwerków, miasteczko jak każde inne ;)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 01.12.2016 21:43

tyniolek napisał(a):My byliśmy w Starim Gradzie i dla nas to był strzał w dziesiątkę :hearts: Jelsę odwiedziliśmy, fajna, ale bez fajerwerków, miasteczko jak każde inne ;)

jak odwiedziliśmy Stari Grad, to trochę żałowałam, że jednak tam nie mieszkaliśmy, zwłaszcza że początkowo miałam rezerwację w obu miejscach
no ale miejscówka w Jelsie była lepsza :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.12.2016 11:50

tyniolek napisał(a):My byliśmy w Starim Gradzie i dla nas to był strzał w dziesiątkę :hearts: Jelsę odwiedziliśmy, fajna, ale bez fajerwerków, miasteczko jak każde inne ;)

My też byliśmy najpierw w Jelsie, potem trafiliśmy do Starego Gradu i to było to.

Świetne fotki.
:hut:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 07.12.2016 14:54

kaszubskiexpress napisał(a):
My też byliśmy najpierw w Jelsie, potem trafiliśmy do Starego Gradu i to było to.

Świetne fotki.
:hut:

pamiętam Stari Grad Twoim okiem, na żywo też mi się bardzo tam podobało :)

mam wreszcie trochę czasu, więc za chwilę wrzucę kolejny odcinek
będzie inne piękne miasto na wyspie, zrobiło na nas tak duże wrażenie, że odwiedziliśmy je potem jeszcze raz :hut:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 07.12.2016 15:07

Dzień 10 - 10.07.2016

Mam taką zasadę, że punktów must see nie zostawiam na koniec, bo nie wiadomo jak się to wszystko ułoży, czy wystarczy czasu, czy nie pogorszy się pogoda :roll:
Dlatego już pierwszego pełnego dnia na wyspie postanowiliśmy jechać do Hvaru. Widok na upstrzony białymi łódkami Jadran i Wyspy Piekielne był jednym z pierwszych moich platonicznych zachwytów Chorwacją i wiedziałam, że prędzej czy później tam dotrzemy...

Najpierw jednak droga przez Brusje i lawenda :hearts:

IMG_1952.jpg

IMG_1953.jpg
IMG_1963.jpg

Autko zostawiliśmy na parkingu przy twierdzy.
Z punktu widokowego już pięknie prezentuje się Hvar, ale pomimo wszystko myślę, że warto wejść do samej twierdzy.
Można sobie cyknąć fotkę na słynnym murku na skraju przepaści :oczko_usmiech:

IMG_1967.jpg
IMG_1969.jpg
IMG_1973.jpg
IMG_1975.jpg
IMG_1981.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 07.12.2016 15:15

Dodatkowym argumentem było to, że parking na górze jest darmowy :wink:
Można potem nieśpiesznie udać się na dół (jest sporo cienia), podziwiać ciekawe roślinki i co jakiś czas wyłaniające się pośród drzew stare miasto.

IMG_1992.jpg
IMG_1994.jpg

IMG_1996.jpg
IMG_1997.jpg
IMG_1999.jpg
IMG_2000.jpg
IMG_2002.jpg
IMG_2004.jpg
IMG_2011.jpg
IMG_2012.jpg

Na Rivie zjedliśmy najlepsze lody na tym wyjeździe, smaki były świetnie skombinowane (np. truskawka z białą czekoladą) i warte ceny 14 kn za kulkę, a właściwie kulę :mrgreen:
Ostatnio edytowano 07.12.2016 15:22 przez Kasia i Krzyś, łącznie edytowano 1 raz
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 07.12.2016 15:21

Byliśmy dość wcześnie, więc nie było wielkich tłumów. Zresztą wystarczyło zagłębić się w uliczki, żeby zupełnie pozbyć się widoku ludzi. Większość restauracji dopiero przygotowywała się na przyjęcie gości, więc spacer był bardzo przyjemny, nawet pomimo upału i schodów prowadzących w górę...

IMG_2013.jpg
IMG_2015.jpg
IMG_2021.jpg
IMG_2022.jpg
IMG_2027.jpg

Po drodze z/na Spanjolę można także zajrzeć to kapliczki:

IMG_2031.jpg

Spacer spacerem, ale trzeba w końcu się gdzieś wykąpać 8)
Opuściliśmy zatem Hvar - kierunek Dubovica :papa:
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 07.12.2016 15:24

Miałam nadzieję, że to właśnie będzie teraz miasto Hvar :wink: Niestety jeszcze tam nie byłam, ale zawsze z wielką przyjemnością oglądam zdjęcia, może kiedyś uda się tam być w realu, los pokaże...
pozdrawiam :papa:
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 07.12.2016 15:26

Lawenda w Brusje cudowna :hearts:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 07.12.2016 15:37

janka.mik. napisał(a):Miałam nadzieję, że to właśnie będzie teraz miasto Hvar :wink: Niestety jeszcze tam nie byłam, ale zawsze z wielką przyjemnością oglądam zdjęcia, może kiedyś uda się tam być w realu, los pokaże...
pozdrawiam :papa:

miasto Hvar naprawdę ma wielki urok, nie wiem czy nie awansowało na pierwszą pozycję w moim prywatnym rankingu najpiękniejszych w Chorwacji (z wyłączeniem Dubrownika, ale ten jest poza konkurencją), choć Korčula jest tuż, tuż :wink:

janka.mik. napisał(a):Lawenda w Brusje cudowna :hearts:

niestety, już nieco przekwitła, ale zapach ciągle miała cudowny - będzie jeszcze trochę lawendy z tych okolic
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 07.12.2016 19:56

No trzeba przyznać, że z miast to Hvar też daje radę :oczko_usmiech: pięknie :)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 07.12.2016 20:27

Oooo :!: widzę że się nam relacje zeszły do kupy :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży