Re: Nasz pierwszy raz :) Brela i Mlini 2012
napisał(a) Kasia i Krzyś » 18.11.2012 20:23
Dawno mnie tu nie było. Trochę zaniedbałam relację, ale tak szybko zbliżaliśmy się do końca relacji, że aż smutno się zrobiło... No ale kiedyś trzeba dokończyć, zwłaszcza że czeka nas wycieczka, na którą czekałam od początku wyjazdu - Czarnogóra. To od tego kraju zaczęły się nasze rozważania nad wyjazdem na Bałkany. Tym razem padło na Chorwację (oczywiście nigdy nie żałowaliśmy decyzji), ale nie mogliśmy sobie odmówić choćby jednego dnia w tym intrygującym kraju. Liczyliśmy jeszcze na kilka dni w górach, ale leniuchowanie na plaży tak się nam spodobało, że eksplorację Durmitoru pozostawiliśmy na inny czas.
Dzień 10 - 08.09.2012 r.Zaplanowaliśmy wycieczkę dookoła Zatoki Kotorskiej, może wjazd na Lovcen, potem kawałek wybrzeża i powrót do Mlini. Nie wszystko się udało zrealizować, ale od początku.
Pierwszy punkt programu - Perast. Jest to niewielkie i dość ospałe miasteczko. Ze względu na zakaz wjazdu dla samochodów zatrzymaliśmy się na płatnym parkingu (0,5 €/h) z pięknym widokiem na malownicze wysepki: Wyspę św. Jerzego i Wyspa Matki Boskiej na Skale. Pierwsze zdjęcie jeszcze z drugiej strony zatoki.
Bez problemu można znaleźć kogoś, kto zabierze na wyspy, ale my ze względu na napięty program ograniczyliśmy się do krótkiego spaceru.
Jeszcze widok z góry:
I ruszyliśmy dalej w drogę.
Okolice miejscowości Orahovac, góry na wyciągnięcie ręki:
W następnym odcinku główny punkt naszej wycieczki - Kotor