Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak
Re: Nasza Cro 2012-.../Takie chwile jak te - Pelješac 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 13:23

Mikromir napisał(a):Ależ skąd! :wink:
Aż mi się w oczach czerwono robi od tych dubrownickich dachów. :) Piękne.
Nagle bardzo zachciało mi się do Dubrovnika wrócić - wprawdzie weszliśmy na mury dwa lata temu, ale miasto zaledwie liznęliśmy, czuję więc spory niedosyt.
Ogromnie zazdroszczę Wam klifów Konavoske Stijene - mnie nie udało się tam dotrzeć, choć bardzo chciałam... :(
Dawaj dalej... :smo:

Parę fotek dachów jeszcze zostało, ale już mniej czerwone, bo z biegiem czasu słońce się mocno obniżyło :wink:

Też bardzo chciałam dotrzeć w parę miejsc (cały czas pozostaje Kotor do bliższego poznania), ale niestety, nie wszystko zależy od naszego chcenia...
Polecam odwiedzić Pelješac, stamtąd na klify już całkiem blisko :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.11.2015 13:24

Dawno w relacjach nie pojawiał się Dubrownik widziany z perspektywy murów... dzięki za takie widoczki :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 13:30

Kolejna porcja fotek :roll:

371.jpg
372.jpg
373.jpg
374.jpg
375.jpg
376.jpg
377.jpg
378.jpg
379.jpg
380.jpg
381.jpg
382.jpg
383.jpg

I to by było na tyle, jeśli chodzi o dubrownickie mury :wink:
Po spacerze mieliśmy ochotę na zimne piwko, ale cena nas skutecznie odstraszyła, małe kosztowało chyba 35 kun 8O Aż tak piwa nie lubimy, więc bez żalu ruszyliśmy w drogę powrotną do auta... tym razem pod górę :|
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 13:31

Roxi napisał(a):Dawno w relacjach nie pojawiał się Dubrownik widziany z perspektywy murów... dzięki za takie widoczki :)

a nie ma za co :oczko_usmiech:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 13:37

Na koniec naszej przygody z Perłą Adriatyku (i w ogóle z Chorwacją, bo następnego dnia rano udaliśmy się w dalszą drogę) jeszcze parę zdjęć Dubrownika w zachodzącym słońcu :)

385.jpg
386.jpg
387.jpg
388.jpg

Ten niezwykle udany spacer zakończyliśmy krótkim odpoczynkiem na ławeczce z naszym ulubionym widokiem :mrgreen:

389.jpg
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 13.11.2015 14:02

Nie chcę być uperdliwy ale po co dajesz setki tych samych zdjęć???
Zrób selekcję wybierz te najlepsze i zamieść po JEDNYM
Ty dajesz np. na poprzedniej stronie 2x most 6x Dubrovnik z góry. 4x ta sama plaża itd.
Uwierz to przynosi odwrotny skutek!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.11.2015 14:32

Kasia i Krzyś napisał(a):
Roxi napisał(a):Dawno w relacjach nie pojawiał się Dubrownik widziany z perspektywy murów... dzięki za takie widoczki :)

a nie ma za co :oczko_usmiech:

a jest , jest :D dziękuję również
Piękne zdjęcia miejsc tych samych , ale w różnych ujęciach - u mnie to przynosi skutek odwrotny od odwrotnego . . .
Bardzo mi się podoba :D

Pozdrawiam
Piotr
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 16.11.2015 12:55

Krzysiekm napisał(a):Nie chcę być uperdliwy ale po co dajesz setki tych samych zdjęć???
Zrób selekcję wybierz te najlepsze i zamieść po JEDNYM
Ty dajesz np. na poprzedniej stronie 2x most 6x Dubrovnik z góry. 4x ta sama plaża itd.
Uwierz to przynosi odwrotny skutek!

piotrf napisał(a):Piękne zdjęcia miejsc tych samych , ale w różnych ujęciach - u mnie to przynosi skutek odwrotny od odwrotnego . . .
Bardzo mi się podoba :D

rzeczywiście czasem mam problem z selekcją, ale wbrew pozorom "tworzenie" relacji zajmuje trochę czasu i może nie chcieć się kolejny raz przeglądać i wybierać fotek :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 16.11.2015 15:20

Krzysiekm napisał(a):... po co ...
to się nogi nocą ;)

Ilekroć zaglądam do tej relacji to sobie muszę zanucić refren :smo:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 16.11.2015 15:50

gusia-s napisał(a):
Ilekroć zaglądam do tej relacji to sobie muszę zanucić refren :smo:

od tej piosenki wziął się tytuł relacji :mrgreen:
towarzyszyła nam podczas urlopu, a także stanowi tło niedawno zmontowanego filmiku
niestety, ze względu na ochronę wizerunków film nie pojawi się na cropli
nawet w tak szarym i ponurym dniu jak dziś nastraja optymistycznie :wink:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.11.2015 11:49

tak trudno opuścić Chorwację, minęły już dwa tygodnie pobytu... i dwa tygodnie bez wpisu w relacji :roll:
obiecuję zatem za chwilę kolejny odcinek, tym razem już spoza Cro...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.11.2015 12:13

Dzień 15 - 16.07.2015

Nie było aż tak trudno opuścić Cro, do czego dość mocno przyczyniło się Mlini :?
A poza tym byliśmy już tak ciekawi Sarajewa, zakochamy się czy wręcz przeciwnie...
Myślałam jeszcze o krótkiej wizycie w "zatoce umarłych hoteli", w końcu to ostatni moment zobaczyć ją w takim stanie, ale chyba już dość mieliśmy Župy Dubrovačkiej.

Jeszcze krótkie poszukiwanie stacji gazu w Komolacu (to na pewno było tutaj, a może nie...), kontrola papierów na granicy i powitaliśmy BiH.
Okolica jest tam piękna, widoki cudowne i uspokajające, ale te ograniczenia prędkości i policyjne zasadzki :evil:
Do naszego pierwszego punktu programu jakieś 30 km, a jechaliśmy i jechaliśmy...

W końcu jest... Trebinje. Nie mieliśmy jeszcze bośniackiej waluty (co nadrobiliśmy w jednym z bankomatów), zatrzymaliśmy się zatem na darmowym parkingu osiedla mieszkaniowego w pobliżu centrum.

Skusiliśmy się na mrożoną kawę i słodziutką baklavę "pod platanami" - świetne miejsce na krótki odpoczynek w cieniu drzew, wokół niemal sami lokalsi. I te ceny 8O, w Chorwacji można o takich pomarzyć. Gdyby jeszcze tylko Bośnia miała porządny dostęp do Jadrana 8)

390.jpg
391.jpg

W tej piekarni kupiliśmy potem bardzo smaczne burki, w tym z ziemniakami, które ciekawie przyprawione najbardziej przypadły do gustu Krzysiowi. Przydała się nauka rosyjskiego w podstawówce, dzięki temu jakoś cyrylicę udało się odszyfrować :boss:

Pozostała część miasteczka nie wzbudziła naszego entuzjazmu, chyba było zbyt gorąco na beztroskie włóczenie się i odkrywanie ciekawych zakątków...

392.jpg

...ale ten widok na długo zapadnie mi w pamięci - z góry przepraszam za kilka podobnych ujęć :wink:

393.jpg
394.jpg
395.jpg
396.jpg
397.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.11.2015 12:34

Trebinje leży nad rzeką Trebišnjica, a skoro jest rzeka, to są i mosty. W tym jeden bardzo ciekawy :wink:
Można tam pospacerować, ale my wybraliśmy opcję dla leniwych, choć nawigacja średnio sobie radziła w tym rejonie.

398.jpg
399.jpg
400.jpg

Na wzgórzu w pobliżu Trebinje znajduje się cerkiew Hercegowińska Gračanica, kopia kosowskiej świątyni - ważnego miejsca kultu religijnego. Po kilku nawrotkach i ślepych uliczkach trafiliśmy i tam.

401.jpg
402.jpg

Liczyliśmy na ciekawe widoki na miasto i nie rozczarowaliśmy się.
W BiH lawendę też można spotkać :)

403.jpg
404.jpg
405.jpg
406.jpg
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.11.2015 12:38

Kasia i Krzyś napisał(a):
Na wzgórzu nieopodal Trebinje znajduje się cerkiew Gračanica, kopia kosowskiej świątyni - ważnego miejsca kultu religijnego. Po kilku nawrotkach i ślepych uliczkach trafiliśmy i tam.
Obrazek

Ja nie zdążyłam tam dojechać :( :(
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 30.11.2015 13:21

mysza73 napisał(a):Ja nie zdążyłam tam dojechać :( :(

będzie jeszcze na pewno okazja nadrobić, w końcu to tak blisko Cro...
ja też chętnie ponownie odwiedzę Trebinje, zwłaszcza, że tych piłek tenisowych nie dojrzałam :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży