Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak
Re: Nasza Cro 2012-.../Takie chwile jak te - Pelješac 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 03.11.2015 14:23

Z Trsteno już tylko rzut beretem do Dubrownika :wink:

Perłę Adriatyku odwiedziliśmy podczas naszego pierwszego wyjazdu do Cro w 2012 roku. Stacjonowaliśmy wówczas kilka dni w pobliskim Mlini. Mieliśmy okazję zobaczyć Dubrownik rankiem przed napływem wycieczek, w ciągu dnia, kiedy na Stradunie były niemal tłumy (mimo, że byliśmy we wrześniu) i wieczorem, kiedy Starówka skąpana była w świetle latarni, a restauracje pękały w szwach.
Odpuściliśmy wtedy wejście na mury, bo za gorąco (taaaa....), za mało czasu, zbyt dużo wrażeń, jak na jeden wyjazd. Dlatego musieliśmy tam wrócić. Ale nie przejazdem czy na wycieczkę, bo wtedy trafia się w godziny szczytu i największy upał. Zaplanowaliśmy trzy noce w okolicy, z których zrobiły się dwie przez gratisowy nocleg w Orebiću.
W ogóle pierwotny plan urlopowy zakładał dalszą podróż do Czarnogóry, przez Kotor aż po Durmitor, brana była pod uwagę także Albania. Ale od nowego pracodawcy nie wypada żądać od razu trzech tygodni urlopu. I tak szczęśliwie udało się na te dwa tygodnie wyjechać...

Zatrzymaliśmy się najpierw na parkingu w Lozicy, który stanowi niezły punkt widokowy 8)

308.jpg
309.jpg
310.jpg

Dwa ostatnie zdjęcia pochodzą z kolejnego dnia, zrobione przy lepszym świetle.

Nie mogliśmy także odpuścić wjazdu na wzgórze Srđ, z którego widok zrobił na nas jeszcze większe wrażenie niż za pierwszym razem 8O

311.jpg
312.jpg
313.jpg
314.jpg
315.jpg
316.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2015 14:55

Ston, Dubrownik - jak to znajomo brzmi. ;)
Piękne ujęcia z góry, niczym z lotu ptaka...

Pozdrawiam,
Wojtek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 14:58

Byłem 4 razy w Cro i nie byłem w Dubrovniku. Jak się patrzę na te cudowne zdjęcia, to wiem, że czas to zmienić!
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 03.11.2015 16:23

Franz napisał(a):Ston, Dubrownik - jak to znajomo brzmi. ;)
Piękne ujęcia z góry, niczym z lotu ptaka...

Pozdrawiam,
Wojtek

uwielbiam na takie piękne miejsca patrzeć z góry, nie odpuszczam już żadnym murom ani wieżom 8)

Hercklekot napisał(a):Byłem 4 razy w Cro i nie byłem w Dubrovniku. Jak się patrzę na te cudowne zdjęcia, to wiem, że czas to zmienić!

no nie wierzę, nie wytrzymałabym tyle, już za pierwszym razem MUSIAŁAM zobaczyć Dubrownik :oczko_usmiech:
ale w sumie trochę zazdroszczę, że to jeszcze przed Tobą, bo zdjęcia to nic w porównaniu do widoku w realu...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 04.11.2015 12:31

Pozwiedzaliśmy trochę, to teraz czas na plażowanie - Konavoske Stijene.

O klifach w okolicy Popvići dowiedziałam się oczywiście z forum.
Nie bez problemu dotarliśmy do celu... No bo po co drukować jakieś mapki czy robić notatki. Na pewno trafimy :roll:

Zgodnie z tym, co zapamiętałam, skręciliśmy przy drzewie, potem w lewo, ale przejechaliśmy dookoła i nie trafiliśmy na drogę do klifów. Chyba upał nas otępił zupełnie. Wróciliśmy do skrzyżowania - i tym razem w prawo, droga coraz bardziej wąska i wyboista :evil:
Zwątpiliśmy, chwila w Internecie (uwaga na spore koszty połączenia z czarnogórską siecią :roll:) i jest - dojedziemy :!:
Dojechaliśmy, ale chwilami miałam wrażenie, że powiesimy się na jakimś kamieniu, nie wspominając już o tym, jak wyglądało auto, kiedy dotarliśmy na parking i stanęliśmy pośród czyściutkich samochodów, które dojechały tam wygodnym asfaltem :boss:

Widoki są oczywiście bajkowe :hearts:

317.jpg
318.jpg
319.jpg
320.jpg
321.jpg
322.jpg
323.jpg

Sama plaża jednak nie plasuje się w naszym rankingu na zbyt wysokiej pozycji. Panowała tam straszna patelnia, nawet dość mocno falująca woda nie dawała wytchnienia na zbyt długo. Początkowo nie było tam jakoś szczególnie dużo ludzi, potem jednak zaczęli napływać tubylcy (turyści ruszyli do Dubrownika). Było oczywiście piwko, papierosy, głośne śmiechy i ogólna beztroska...
Ostatnio edytowano 04.11.2015 12:52 przez Kasia i Krzyś, łącznie edytowano 1 raz
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 04.11.2015 12:51

Klika fotek z drogi powrotnej - widać, że na plaży dużo więcej ludzi :roll:

324.jpg
325.jpg
326.jpg
327.jpg

W niektórych miejscach brakuje barierek :wink:

328.jpg

Na najbliższe dwa noclegi wybraliśmy kamping "Kate" w Mlini. Nie uważam go za dobre miejsce na dwutygodniowe wakacje - jest dość mały, do plaży daleko, zresztą pomimo dużego sentymentu do Mlini (pierwszy wyjazd do Cro) nie zdecydowałabym się na spędzenie całego urlopu w tej miejscowości.
Bliskość Dubrownika i lotniska sprawia, że nie podoba mi się strona, w którą podąża Mlini - szpecące przestrzeń hotele-molochy, dużo ludzi na plażach, sporo śmieci... Całości dopełniła średnia pizza w porcie, z jeszcze słabszą obsługą :?
Wiem, że na forum jest wielu miłośników Župy Dubrovačkiej, ale jeśli jeszcze kiedyś zatęsknię za Dubrownikiem, to wybiorę raczej nocleg w samym mieście lub w którejś miejscowości na północ.

Tak wyglądała plaża w Mlini, jedna z naszych ulubionych trzy lata temu :roll:

329.jpg

Nie robiliśmy więcej zdjęć w Mlini, co by zachować raczej wspomnienia z naszego poprzedniego pobytu...

Wracając do kempingu - na pobyt 2-3 dniowy się nadaje, jest czysto, tanio (za dwie osoby, auto i mały namiot płaciliśmy 30 euro za dwa noclegi) i blisko Dubrownika. Nie jesteśmy kempingowcami, nie posiadamy sprzętu, by spędzić cały urlop w ten sposób. Na razie wolimy wygodę apartamentów, a kemping jest sposobem na spędzenie krótkiego czasu w miejscu, gdzie mógłby być problem z wynajęciem czegoś na tak krótki czas. Marzy mi się kamper, który pozwoli na przemieszczenie się, kiedy najdzie nas ochota, spanie w miejscach, gdzie akurat zastanie nas noc... Może kiedyś...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.11.2015 15:43

Ach Konavoskie :hearts: mi się bardzo podobały/ją. Podczas mojej wizyty na tej plaży było zaledwie kilka osób, duchota niesamowita choć słońce skrywało się za chmurkami - zero ruchu powietrza, wysokie klify trzymały wszystko. Ta plaża kojarzy mi się z Porto Katsiki na Lefkadzie a może na odwrót hmmm :mrgreen: .
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 04.11.2015 18:01

Witam
Twoje fotki z SRD są czyste :) ,a mi wyszły jakby mgliste takie jakieś dziwne powietrze było :evil:
pozdrawiam Krzysiek :papa:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 04.11.2015 19:11

gusia-s napisał(a):Ach Konavoskie :hearts: mi się bardzo podobały/ją. Podczas mojej wizyty na tej plaży było zaledwie kilka osób, duchota niesamowita choć słońce skrywało się za chmurkami - zero ruchu powietrza, wysokie klify trzymały wszystko. Ta plaża kojarzy mi się z Porto Katsiki na Lefkadzie a może na odwrót hmmm :mrgreen: .

u nas full lampa, było chyba z 95 stopni :oczko_usmiech:
z Lefkadą nie mogę porównać, ale zadziwia mnie, że tak różne od siebie plaże można spotkać w Cro
jeśli znów będziemy w pobliżu, na pewno odwiedzimy to miejsce ponownie, teraz już wiemy, jak tam trafić :oops:

lotnikwsk napisał(a):Witam
Twoje fotki z SRD są czyste :) ,a mi wyszły jakby mgliste takie jakieś dziwne powietrze było :evil:
pozdrawiam Krzysiek :papa:

to trzeba będzie w bardziej sprzyjających do focenia warunkach jeszcze raz się udać na wzgórze :D
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.11.2015 13:40

Dzień 14 - 16.07.2015

Czas do obiadu spędziliśmy na plażowaniu w Mlini :roll:
Nie chcieliśmy zbyt wcześnie uderzyć na mury obawiając się, że upieczemy się tam jak dwa kartofelki :D
Samochód zostawiliśmy przy Jadrance wzorem poprzednich pobytów - trochę schodów do pokonania jest, ale przynajmniej gratis i nie trzeba się błąkać w poszukiwaniu wolnego miejsca.
A po drodze zawsze można coś ciekawego zobaczyć...

330.jpg

Zaczęliśmy od fortu Lovrijenac, bo zamykają go szybciej niż wejście na mury właściwe.
Ten widok dobrze pamiętaliśmy sprzed trzech lat :)

331.jpg
332.jpg

Przy wejściu kupiliśmy bilety - 30 kun od osoby, przy kasie na murach po okazaniu biletu z fortu dopłaca się po prostu 70 kun. Jeśli najpierw wybieracie się na mury, to w ramach biletu za 100 kun można wybrać się też na Lovrijenac. W obu miejscach możliwa jest płatność kartą.
Jeśli ktoś ma jeszcze siłę po murach, może tam zajrzeć, dla samej twierdzy chyba nie warto :wink:

333.jpg
334.jpg
335.jpg
336.jpg
337.jpg
338.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.11.2015 14:45

Wraz z tłumem innych turystów przedarliśmy się przez bramę Pile w kierunku... lodów :oczko_usmiech:

Potem krótki spacer w kierunku jednego z wejść na mury, konkretnie w rejonie klasztoru dominikanów.

339.jpg
340.jpg
341.jpg
342.jpg
343.jpg
344.jpg
345.jpg
346.jpg

Zanim przejdziemy do głównego punktu programu, odpowiemy na pytanie czy warto. Bo przecież drogo, bo się Chorwatom w d..ach poprzewracało i co roku podnoszą ceny biletów, bo gorąco i pić się chce. Powiem tak - po prostu trzeba tam wejść :!:
W porównaniu do cen w restauracjach na starym mieście te 100 kun za wejście do drobiazg, a każda wylana kropla potu jest warta tych widoków. Wrażenia są nie do opisania i pewnie nawet jeśli koszt wzrośnie dwukrotnie, to znajdą się chętni. I ja też bym zapłaciła 8)

Mam nadzieję, że nie czytają tego Chorwaci, bo pewnie jeszcze kiedyś trzeba będzie powtórzyć ten spacer, a zaoszczędzone pieniądze można przecież na kugle wydać :smo:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 11:08

Czas zacząć morderczą wspinaczkę...
...w sumie nie było wcale tak źle, nadal gorąco, ale częste nawadnianie i wspaniałe widoki wynagrodziły nam trudy spaceru :wink:

Bez zbędnego komentarza zapraszam na kilka fotek z murów, wiele podobnych pewnie macie w swoich zbiorach, ale tak ciężko było powstrzymać się przed kolejnym "pstryknięciem" co parę kroków (przy okazji był to pretekst do chwili odpoczynku i otarcia potu z czoła).

Będę dzielić po kilka zdjęć na post, bo może być problem z ładowaniem, np. na moim pracowym kompie...

347.jpg
348.jpg
349.jpg
350.jpg
351.jpg
352.jpg
353.jpg
354.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 11:10

355.jpg
356.jpg
357.jpg
358.jpg
359.jpg
360.jpg
361.jpg
362.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 13.11.2015 11:13

363.jpg
364.jpg
365.jpg
366.jpg
367.jpg
368.jpg
369.jpg
370.jpg

Macie już dość? :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.11.2015 11:23

Ależ skąd! :wink:
Aż mi się w oczach czerwono robi od tych dubrownickich dachów. :) Piękne.
Nagle bardzo zachciało mi się do Dubrovnika wrócić - wprawdzie weszliśmy na mury dwa lata temu, ale miasto zaledwie liznęliśmy, czuję więc spory niedosyt.
Ogromnie zazdroszczę Wam klifów Konavoske Stijene - mnie nie udało się tam dotrzeć, choć bardzo chciałam... :(
Dawaj dalej... :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży