Re: Nasza Cro 2012-.../Takie chwile jak te - Pelješac 2015
napisał(a) Kasia i Krzyś » 08.10.2015 12:29
Dzień 11 - 13.07.2015Miał to być nasz ostatni pełny dzień na Pelješcu, ale poprzedniego wieczoru podczas płacenia za pobyt spotkała nas miła niespodzianka - gratisowy nocleg. Grzech było nie skorzystać, zwłaszcza że nie mieliśmy zaklepanego lokum na kolejne 3 dni
Najpierw oczywiście śniadanko na tarasie
Potem ruszyliśmy na podbój Mokalo, a właściwie zatopionego za Campem "Vala" wraku
Da się zjechać na dół wybetonowaną drogą, na której końcu są jakieś zabudowana (nie natknęliśmy się na nikogo akurat), na dół prowadzą betonowe schodki.
Ja obserwowałam sobie sytuację z wygodnego kamienia (dla mnie zejście do wody było w tym miejscu poza możliwościami), a Krzyś eksplorował...
Widok na Orebić jak zawsze zachwycający
Wrak jest całkiem dobrze widoczny z brzegu...
Pod wodą też coś tam widać - niestety, Krzyś upodobał sobie selfiki z wrakiem, więc większość zdjęć nie nadaje się do publikacji...
Cała operacja odbyła się bez profesjonalnego sprzętu do nurkowania, a wrak jest często wizytowany przez łódki i inne pływadła.
Ze względu na to, że nie bardzo mogłam zejść do wody, a samo miejsce też specjalnie nie nadawało się do plażowania, po godzinie zabraliśmy się w kierunku bardziej przyjaznym - zatoczki w Pernie.
Późnym popołudniem czekała nas za to kolejna wycieczka i tym razem było trochę zwiedzania