Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak
Re: Nasza Cro 2012-.../Takie chwile jak te - Pelješac 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 08.10.2015 12:04

Buber napisał(a): ... miło powspominać (lata temu) Peljesac i obejrzeć parę miejsc w których się nie było...

po to właśnie piszę, w Cro nie ma już zbyt wiele do odkrycia, bo inni forumowicze zrobili to wcześniej, ale powspominać fajnie, a i sama lubię tu zajrzeć, jak w pracy tęsknota mnie ogarnie...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 08.10.2015 12:29

Dzień 11 - 13.07.2015

Miał to być nasz ostatni pełny dzień na Pelješcu, ale poprzedniego wieczoru podczas płacenia za pobyt spotkała nas miła niespodzianka - gratisowy nocleg. Grzech było nie skorzystać, zwłaszcza że nie mieliśmy zaklepanego lokum na kolejne 3 dni 8)

Najpierw oczywiście śniadanko na tarasie :D

261.jpg

Potem ruszyliśmy na podbój Mokalo, a właściwie zatopionego za Campem "Vala" wraku :|
Da się zjechać na dół wybetonowaną drogą, na której końcu są jakieś zabudowana (nie natknęliśmy się na nikogo akurat), na dół prowadzą betonowe schodki.
Ja obserwowałam sobie sytuację z wygodnego kamienia (dla mnie zejście do wody było w tym miejscu poza możliwościami), a Krzyś eksplorował...

Widok na Orebić jak zawsze zachwycający :hearts:

262.jpg

Wrak jest całkiem dobrze widoczny z brzegu...

263.jpg
264.jpg
265.jpg

Pod wodą też coś tam widać - niestety, Krzyś upodobał sobie selfiki z wrakiem, więc większość zdjęć nie nadaje się do publikacji... :hut:

266.jpg
267.jpg
268.jpg

Cała operacja odbyła się bez profesjonalnego sprzętu do nurkowania, a wrak jest często wizytowany przez łódki i inne pływadła.

Ze względu na to, że nie bardzo mogłam zejść do wody, a samo miejsce też specjalnie nie nadawało się do plażowania, po godzinie zabraliśmy się w kierunku bardziej przyjaznym - zatoczki w Pernie.
Późnym popołudniem czekała nas za to kolejna wycieczka i tym razem było trochę zwiedzania :papa:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 25.10.2015 15:37

relacja trochę siadła, ale mam nadzieję, że w tygodniu zbiorę się w końcu, by wrzucić kolejne fotki...

...tymczasem Krzyś podrzucił mi jeszcze kilka zdjęć z eksploracji wraku :lol:

269.jpg
270.jpg
271.jpg

272.jpg
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 26.10.2015 10:04

Kasia i Krzyś napisał(a):Na szczęście na plażę nie było zbyt daleko - tylko przez tunel i prosto w dół 8)

Pięknie!
Te zatunelone krajobrazy to jednak dają czadu :mrgreen:

Chociaż mała plażyczka z widokiem na Korcule też daje radę ;)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 26.10.2015 15:12

Wracamy zatem do relacji... Co to miało teraz być? Aaaa, chyba mury w Stonie :wink:

Kiedy wjeżdżaliśmy na Półwysep, Ston jakoś nie zachęcał do odwiedzenia go, sporo obiektów jest akurat restaurowana. Poza tym z Orebića to godzina drogi, a strasznie się rozleniwiliśmy na tym urlopie :oops: Odkładaliśmy tę wycieczkę z dnia na dzień, w końcu stwierdziliśmy, że podjedziemy tam opuszczając Pelješac. Teraz wiem, że to był kiepski pomysł, bo wchodzenie na mury w pełnym słońcu to byłby jakiś hardcore :roll: Na szczęście zyskaliśmy dodatkowy dzień w Orebiću i mogliśmy pojechać do Stonu późnym popołudniem. I tak nie było zbyt komfortowo, no ale...

Ston nie jest zbyt duży, kilka urokliwych uliczek, sporo restauracji i mury, które da się dojrzeć niemal z każdego miejsca.

273.jpg
274.jpg
275.jpg
276.jpg

Dość okrężną drogą dotarliśmy do jednego z dwóch wejść - oczywiście wybraliśmy tę dłuższą trasę 8)
Wejście kosztuje 40 kun (za osobę dorosłą) i widać, że pieniądze te są dobrze inwestowane. Może niedługo będzie można wejść także tam:

277.jpg

Widoki niesamowite - ci, którzy nie zdecydowali się na ten dość wyczerpujący "spacer", mają czego żałować :twisted:

278.jpg
279.jpg
280.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 26.10.2015 15:21

W pocie czoła zdobywaliśmy kolejne schodki, co chwilę zatrzymując się, by podziwiać to, co zostawialiśmy za sobą 8O

281.jpg
282.jpg

Dość szybo naszym oczom ukazał się Mały Ston i okolice.

283.jpg
284.jpg
285.jpg

Chcieliśmy usiąść w jakimś fajnym miejscu i nagrodzić swoje wysiłki zimnym piwkiem, ale Mały Ston okazał się niemal wymarłym miasteczkiem, a puste restauracje nie zachęciły nas do zrealizowania planu.
Wróciliśmy zatem do Stonu (już nie górą) i pragnienie ugasiliśmy najtańszym na tym wyjeździe kuflem zimnego Karlovačko i Ožujsko (18 kun za 0,5 l). Do tej pory wydawało nam się, że smakują one podobnie, ale bezpośrednie starcie wykazało wyższość tego drugiego :mrgreen:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 26.10.2015 15:28

Humory dopisywały :lol:
Co by procenty nieco odparowały, poszwędaliśmy się jeszcze trochę po uliczkach Stonu.

286.jpg
287.jpg
288.jpg
289.jpg
290.jpg

Chyba nie do końca osiągnęliśmy zamierzony efekt, bo głupawka towarzyszyła nam niemal podczas całej drogi powrotnej do Orebića.
A może to była po prostu radość z miło spędzonego popołudnia...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.11.2015 11:18

dziś zapraszam na ostatni spacer po Orebiću, bo trzeba w końcu opuścić Pelješac... nie oznacza to jednak, że opuszczamy także Chorwację, a tym bardziej nie jest to jeszcze koniec relacji :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.11.2015 11:27

Dzięki za wycieczkę po murach :)
Rok temu też odwiedziliśmy Ston i bardzo mi się ta wycieczka podobała. Fajne miasteczko, które kojarzy mi się z przepysznymi kalmarami :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.11.2015 11:33

Dzień 12 -14.07.2015

Nadszedł wreszcie nasz ostatni dzień na Półwyspie, kolejnego ranka mieliśmy udać się jeszcze trochę dalej na południe. Nie żeby nam się już znudziło w Orebiću, ale plan właściwie został zrealizowany i już mnie zaczynało nosić. Na Pelješcu jest sporo fajnych miejsc, ale do typowego zwiedzania jednak niezbyt wiele :roll:

Na ten dzień nie było już konkretnych założeń, po prostu plażowanie w okolicy, spokojne pakowanie i sprzątanie, no i oczywiście ostatni spacer po Orebiću :cry:
Jako miejsce odpoczynku nas nie zawiódł, no może poza wieczorami, kiedy nieco przeszkadzał nam klimat rodem z Władysławowa albo innego Sopotu. Na szczęście należymy do tych, którzy spędzają ten czas głównie we własnym towarzystwie z książką lub nad planem na kolejny dzień, więc to tylko taki mały minusik dla Orebića...

Po przydługim wstępie czas na kilka fotek ze wspomnianego wyżej popołudniowego spaceru :wink:

291.jpg
292.jpg
293.jpg
294.jpg

Jak Orebić, to i Oaza:

295.jpg

296.jpg
297.jpg
298.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.11.2015 11:34

Takie tam detale na koniec :oczko_usmiech:

299.jpg
300.jpg
301.jpg
302.jpg
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.11.2015 11:36

Roxi napisał(a):Dzięki za wycieczkę po murach :)
Rok temu też odwiedziliśmy Ston i bardzo mi się ta wycieczka podobała. Fajne miasteczko, które kojarzy mi się z przepysznymi kalmarami :)

Bardzo spodobał mi się klimat Stonu, a ceny w restauracjach też całkiem przyjemne się wydawały :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.11.2015 13:59

Kasia i Krzyś napisał(a):Bardzo spodobał mi się klimat Stonu, a ceny w restauracjach też całkiem przyjemne się wydawały :wink:

Hmmm...
Tak się składa, że zjedliśmy tam najdroższe w życiu kalmary, ale to pewnie dlatego że byliśmy już tak głodni i nie spojrzeliśmy wcześniej na ceny ;)
Dobrze, że były pyszne :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.11.2015 14:22

Roxi napisał(a):
Kasia i Krzyś napisał(a):Bardzo spodobał mi się klimat Stonu, a ceny w restauracjach też całkiem przyjemne się wydawały :wink:

Hmmm...
Tak się składa, że zjedliśmy tam najdroższe w życiu kalmary, ale to pewnie dlatego że byliśmy już tak głodni i nie spojrzeliśmy wcześniej na ceny ;)
Dobrze, że były pyszne :)

Polecam Stragnum w Stonie, zjedliśmy tam przepyszne kalmary za 80kn.
Obrazek

i cennik:
Obrazek

Polecam, pysznie i w przyzwoitej cenie :-)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 03.11.2015 14:02

Dzień 13 - 15.07.2015

Rankiem bez zbędnej zwłoki ruszyliśmy w drogę, plan dnia mieliśmy dość napięty :roll:

Zaczęliśmy od Trsteno. Arboretum jakoś nieszczególnie nas interesowało, więc zostawiliśmy tylko auto w pobliżu i podążyliśmy na dół. Wiedzieliśmy, że powrót będzie prawdziwym wyzwaniem, no ale...

Pora może niezbyt trafiona na zdjęcia, ale jest tam naprawdę ładnie.
Trzeba będzie kiedyś po południu zajrzeć ponownie w te okolice :wink:

303.jpg
304.jpg
305.jpg
306.jpg
307.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży