Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran
Re: Brela i Mlini 2012 / Brela 2013 - bo raz to za mało

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.11.2013 17:46

travel napisał(a):Nieco spóźniona zasiadam w drugim rzędzie :papa:

Drugi rząd nie jest zły . Też dobrze widać 8)

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 23.11.2013 18:47

widać widać ale jak narazie nic nie słychać :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 24.11.2013 08:42

Widzę zainteresowanie tematem, więc ruszamy dalej :oczko_usmiech:

Dzień 4 - 02.07.2013
Zbyt długie siedzenie w jednym miejscu doprowadza mnie do szału ;), dlatego postanowiliśmy w końcu wybrać się na jakąś wycieczkę. Padło na "przejażdżkę" magistralą adriatycką w kierunku północnym, planowaliśmy coś zwiedzić po drodze i gdzieś poplażować. Miało to także na celu poznanie innej Chorwacji z zamiarem poszukiwania przyszłych ewentualnych miejsc do odwiedzenia na dłuższy pobyt. Przecież nie będziemy co roku do Breli jeździć. Chociaż... tam jest tak pięknie :hearts:

Split i Trogir zwiedziliśmy zeszłym razem, na pewno jeszcze kiedyś je odwiedzimy, ale wtedy mieliśmy ochotę poznać coś nowego.
Pierwszym punktem programu był Primošten. Z drogi prezentował się pięknie i szkoda, że jakoś nie znaleźliśmy miejsca do zatrzymania się i cyknięcia fotki.
Samo miasteczko nie rzuciło nas na kolana, więc skończyło się na krótkim spacerze i lodach. Co nie zmienia faktu, że z plaży wygląda bajecznie z tymi swoimi czerwonymi dachami i wieżą kościoła na wzgórzu. Z pewnością są tam wyjątkowe miejsca i klimat, który przyciąga tak wielu też naszych rodaków na wakacje, ale nam w trakcie tej godzinnej wizyty nie udało się ich odkryć i nie wiem czy kiedyś będziemy się starali to zmienić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 26.11.2013 20:38

W tym roku mieliśmy zobaczyć choć przez kilka godzin Primošten, ale tak jakoś wyszło, że nie udało nam się go zobaczyć :( Może następnym razem...
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 26.11.2013 22:53

agata26061 napisał(a):W tym roku mieliśmy zobaczyć choć przez kilka godzin Primošten, ale tak jakoś wyszło, że nie udało nam się go zobaczyć :( Może następnym razem...

Moja pierwsza przygoda miała się rozpocząć właśnie w Primosten, w tym roku byłem już drugi raz, ale jakoś tam jeszcze nie trafiłem :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.11.2013 10:11

No to kontynuujemy wycieczkę...

Po krótkiej wizycie w Primošten wpadliśmy odwiedzić Šibenik.
I nie wiem, jaka była tego przyczyna, czy tak nam było spieszno na plażowanie z powodu żaru lejącego się z nieba, czy coś innego, ale Šibenik też jakoś szczególnie nas nie przekonał. Nie daliśmy rady już wejść na twierdzę, zresztą wokół jakieś prace się toczyły i nawet nie wiem czy to było możliwe.
Ale spacer był całkiem przyjemny, a katedra jest przepiękna :)
Wszędzie ślady historycznego wejścia Chorwacji do UE (które nastąpiło dzień wcześniej).
Obrazek
Obrazek

Niestety, nie wzięliśmy namiarów na ten ekskluzywny apartament :lol:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.11.2013 10:45

Nie ukrywam, że strasznie nam się śpieszyło nad wodę :oops:
Wymyśliłam, że wybierzemy się na jakąś plażę na wyspie Murter - jakieś 40 km od Šibenika.
Na wyspę można się dostać mostem z całkiem przyjemnej miejscowości Tisno.
W ogóle pozytywnie zaskoczyło mnie wybrzeże Chorwacji na północ od Splitu, nawet pomimo braku wysokich gór schodzących do morza. Zauroczyły mnie zalesione wzgórza w połączeniu z hipnotyzującym kolorem wody, skalista linia brzegowa, liczne wysepki na horyzoncie, malownicze miejscowości i przystanie z białymi łódkami.
A Murter jest moją miłością od pierwszego wejrzenia, nie dziwią mini-zatoczki wzdłuż drogi, przy których można się zatrzymać samochodem i podziwiać okolicę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trafiliśmy na plażę Podvrške - za wioską Murter, do której prowadzi nieco pyląca droga. Kamienie na plaży są bardziej ostre niż na Makarskiej, ale za to dno jest piaszczyste i dość długo woda jest płytka, co powoduje, że jej kolor jest bajeczny. Gdyby nie liczne jeżowce bez problemu można by pływać bez butów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ludzi na plaży było dość sporo, ale i tak żal było opuszczać to miejsce. Na pewno Murter będzie silnym argumentem podczas następnych wypadów do Cro.

Ciekawostką jest, że most w miejscowości Tisno podnoszony jest tylko dwukrotnie w ciągu dnia, aby umożliwić przepłynięcie przez cieśninę większym jednostkom i w drodze powrotnej trafiliśmy akurat na jego podnoszenie. Mieliśmy więc przymusową półgodzinną przerwę :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do Breli nie wracaliśmy już wzdłuż wybrzeża, ale "krótszą" drogą przez góry. Widoki piękne, ale mnóstwo zakrętów i podjazdów, także nie polecam takiej opcji.

Jeszcze na zakończenie dnia widok na zachodzące słońce nad Brelą:
Obrazek
Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 27.11.2013 11:03

Troszkę się zmartwiłam temperaturą wody na początku lipca....Zawsze jeździliśmy w sierpniu, chcieliśmy to zmienić ze względu na masakryczną ilość osób na wybrzeżu w ubiegłym roku, właśnie w tym miesiącu. Ale chłodna woda mnie odstrasza...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 27.11.2013 13:02

A Murter wydawał mi się taki nieciekawy , a tu taka niespodzianka . Piękne widoczki, a ta woda ... :papa:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.11.2013 16:35

Iwona75 napisał(a):Troszkę się zmartwiłam temperaturą wody na początku lipca....Zawsze jeździliśmy w sierpniu, chcieliśmy to zmienić ze względu na masakryczną ilość osób na wybrzeżu w ubiegłym roku, właśnie w tym miesiącu. Ale chłodna woda mnie odstrasza...

Pierwszy raz byliśmy w lipcu, ale z tego, co czytałam, to w tym roku woda była szczególnie zimna. W przyszłym może być już normalnie :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.12.2013 20:29

Dzień 5 - 03.07.2013

Ten dzień należy do moich ulubionych na tegorocznym urlopie, a to dlatego, że uwielbiam góry :)
W zeszłym roku brakło czasu lub pogody (albo tego i tego), ale tym razem nie odpuściliśmy - Sv. Jure.
Obrazek

Nie było tak strasznie ;) Wjeżdżaliśmy na górę dość odważnie, bo było na tyle wcześnie, że mało prawdopodobne, że ktoś mógłby już zjeżdżać na dół. Dopiero przed samym końcem spowolniła nas grupa ostrożnych Czechów. Tak się złożyło, że byli oni zakwaterowani w tym samym budynku, co my, tyle że piętro niżej. A co najlepsze odjeżdżali spod apartamentu, kiedy my jeszcze spokojnie szykowaliśmy śniadanko na tarasie...
Widoki na górze niesamowite. Szkoda, że nad szczytem wisiała chmura i było strasznie zimno (mi na pewno). Ale i tak byliśmy zauroczeni, tym co zobaczyliśmy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.12.2013 20:41

W drodze powrotnej zboczyliśmy z trasy kierując się drogowskazem na Vošac. Zostawiliśmy auto na niewielkim zacienionym parkingu wśród kilku innych samochodów (ku naszemu zdziwieniu) i ruszyliśmy w górę. Było ciężej niż się spodziewałam, ale trampki i torebka przewieszona przez ramię to chyba nie jest najwygodniejsza opcja na górskie wędrówki.
Warto się trochę pomęczyć, bo z góry rozpościerają się przecudne widoki na Makarską, wyspy i Sv. Jure (o ile oczywiście warunki atmosferyczne pozwolą).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Droga "w dół" była dość długa, spowalniana cofaniem się do zatoczek, mijankami "na styk" i przeszkodą w postaci stadka koni, które za nic nie chciały usunąć się z drogi.
Obrazek

I to, niestety, była nasza jedyna eksploracja Biokova. Planowaliśmy co prawda jakąś wycieczkę górską w okolicach Breli (Sv. Nikola pozostała niezdobyta), ale słoneczko od rana każdego dnia świeciło tak mocno, że jedyną opcją była wyprawa na plażę. Górskie spacery trzeba było zatem przełożyć na jakiś inny wyjazd, najlepiej w okolicach września.
Samochodem "zdobyliśmy" jeszcze jedną chorwacką górę, o czym już pewnie niedługo ;)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.12.2013 20:54

Pozostała część dnia to nieustanny plażing :)
Późnym popołudniem wybraliśmy się też na spacer promenadą aż do Baški Vody.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrowienia od autorów wątku :smo:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Baška Voda nie zalicza się, niestety, do naszych ulubionych miejsc w Cro. Jakoś tam za głośno, zbyt dużo wszystkiego, zbyt kolorowo... Teoretycznie braliśmy pod uwagę możliwość stacjonowania w Bašce, jeśli w Breli nic byśmy nie znaleźli. I dobrze, że nie musieliśmy tam szukać. Może się powtarzam, ale jeśli ktoś chce się poczuć prawie jak na wakacjach we Władysławowie (co oczywiście samo w sobie nie jest niczym złym), to będzie zadowolony. Już sama Makarska bardziej mnie przekonuje. Brela też nie jest jakiś szczególnie ustronnym miejscem, ale dużo bardziej podoba mi się klimat w Breli (zwłaszcza na północ od skałki).

Na koniec skałka w promieniach zachodzącego słońca:
Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.12.2013 21:12

rewelacyjny przegląd wszystkich kolorów Jadranu (na Murterze szczególnie);
Brela oczywiście no comment...

Kasia i Krzyś napisał(a):Pozostała część dnia to nieustanny plażing :)
Późnym popołudniem wybraliśmy się też na spacer promenadą aż do Baški Vody.
Obrazek

to nasza ulubiona miejscówka w Breli... własne zdjęcia już się z lekka opatrzyły, więc chętnie patrzę na te obce :wink:
maci78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maci78 » 06.12.2013 22:50

Brela.... nigdy nie myślałem że rok po roku pojadę w to samo miejsce ale "thanks god there is Brela" :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nasza Cro 2012-.../Wakacje z widokiem - Korčula 2017 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone