Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasz ósmy pobyt w Chorwacji (BRAC)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.10.2018 15:12

Dosiadam :)
ziemniak napisał(a):... Początek dnia to było wyzwanie parkingowe. Ulica na której był nasz domek była tak wąska, że lusterkami ocierałem po krzewach. Domek posiada dwa miejsca parkingowe. Jedno prostopadłe, drugie skośne do wąskiej ulicy. Prostopadłe odpadło, bo nijak busem się było złamać, więc tam zaparkował kolega swym kombi. Skośne okazało się również nie lada wyzwaniem, bo tyłem nie mogłem wjechać. Zjechałem na dół na promenadę, tam zawróciłem i dopiero udało się wjechać. W następne dni od góry ulicy staczałem się tyłem do naszego wjazdu, a dodatkowo zdjęliśmy bramę z zawiasów co też ułatwiło wjazd/wyjazd z posesji...
Z cyklu Polak potrafi :oczko_usmiech:

Pogoda jak na tak późną porę rewelacyjna, choć i w PL było łaskawie w tamtym czasie, cena za app też kusząca.

ziemniak napisał(a):
Obrazek
Obrazek
Tak sobie myślę, co ludzi ciągnie na koniec rogu skoro kawałek przed mają tyle wolnej przestrzeni dla siebie 8O
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.10.2018 17:25

gusia-s napisał(a):Tak sobie myślę, co ludzi ciągnie na koniec rogu skoro kawałek przed mają tyle wolnej przestrzeni dla siebie 8O

Myślę, że ludzie ciągną do innych ludzi. Ludzie lubią skupiska, dorośli mogą poobserwować, dzieci mogą pobawić się z innymi dziećmi.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 18.11.2018 22:46

28 września (dzień 2)
Tego dnia nastąpiło wodowanie naszego pontonu, który czekał na tą chwilę 4 lata. Kupiliśmy go z myślą o wczasach na Chorwacji w 2014 roku. Jednak wtedy zawróciliśmy się do Polski po nocy spędzonej w Budapeszcie. Pogoda w 2014 roku jak pewnie niektórzy pamiętają była słaba, a prognozy nie napawały optymizmem. Podjęliśmy wtedy decyzję o powrocie. Podczas drogi powrotnej szybka konsultacja z koleżanką z biura podróży i tak następnego dnia wylądowaliśmy w Egipcie. W ramach rekompensaty podczas tamtych wczasów zwiedziliśmy również Petrę w Jordanii. Nawiasem mówiąc nie polecam Egiptu na początku września (byliśmy od 2 do 10 września). Było bardzo gorąco również nocą. W następnych latach dla naszego pontonu zawsze brakowało miejsca w bagażniku. Tak przeleżał 4 lata.

Niestety wiosła, które dostaliśmy w komplecie okazały się mało praktyczne. Myślę, że siedząc z tyłu z wiosłem kajakowym można byłoby się nim szybko przemieszczać po wodach Adriatyku. Jednak do zabawy z dziećmi przy brzegu takie wiosła spokojnie nam wystarczyły.

Wieczorem wybraliśmy się na spacer do centrum Bol, które jest czyste i ładne. Promenada, która prowadzi od Złotego Rogu do centrum bardzo nam się spodobała, jednak trzeba uważać na rowerzystów, bo niektórzy niestety zapominają, że jest to deptak.

PS następne dni będą ciekawsze - mam już naszykowane zdjęcia i mapki z plażami w Murvicy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 19.11.2018 18:12

No i fajnie, że się tu coś rusza... Bo Brač to ja podglądał będę z wielkiego do niej sentymentu.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 19.11.2018 19:08

Miło popatrzeć na znajoma okolicę, która o wiele bardziej podoba mi się na waszych fotkach niż z autopsji z okresu lipcowego
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.01.2019 19:43

Czekamy na ciąg dalszy... ;)
Malen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malen » 25.01.2019 20:14

Czy będzie ciąg dalszy? Również czekam :D
Trajgul napisał(a):Myślę, że ludzie ciągną do innych ludzi. Ludzie lubią skupiska, dorośli mogą poobserwować, dzieci mogą pobawić się z innymi dziećmi

Ja nie ciągnę do ludzi. Idę zawsze tam, gdzie pusto. :P albo chociaż puściej. :wink: Chyba jakiś babol z tym stopniowaniem :roll:

Jak na koniec września, to plaża wręcz oblegana.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.01.2019 20:45

Malen napisał(a):Czy będzie ciąg dalszy? Również czekam :D
Trajgul napisał(a):Myślę, że ludzie ciągną do innych ludzi. Ludzie lubią skupiska, dorośli mogą poobserwować, dzieci mogą pobawić się z innymi dziećmi

Ja nie ciągnę do ludzi. Idę zawsze tam, gdzie pusto. :P albo chociaż puściej. :wink: Chyba jakiś babol z tym stopniowaniem :roll:

Trajgul ma trochę racji. Moja Sąsiadka, która była z nami w Chorwacji w 2017 uwielbiała siadać na tarasie i oglądać przechodniów (mieszkaliśmy tuż przy promenadzie). Mnie to średnio interesowało, ale dla niej będąc pierwszy raz w Cro i drugi poza granicami kraju sprawiało to niezłą frajdę. Ganiała niemal codziennie po straganach i kupowała różne "pierdółki", gdzie ja ostatniego dnia pobytu skusiłam się na zakup magnesika na lodówkę i otwieracza do piwa ;) Ale wydaje mi się, że taka jest mentalność Polaka dopóki nie zacznie regularnie wyjeżdżać do innych krajów i nie przekona się, że można nieco inaczej spędzać czas na urlopie niż ganiać po straganach i komentować przechodniów ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.01.2019 13:43

agata26061 napisał(a):Czekamy na ciąg dalszy... ;)

Czekamy :)

Pozdrawiam
Piotr
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 03.02.2019 22:23

Też poczekam, może będzie c.d. :D
Mi$iek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mi$iek » 04.02.2019 08:04

Parę osób czeka to i ja się przysiądę i ... poczekam :) :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.02.2019 11:00

ziemniak 18 listopada zapadł w sen zimowy. :smo:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.02.2019 19:06

:D też się przysiadam, może wspólnie go obudzimy?
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży