Re: Nasz kraj taki piękny... Toruń
napisał(a) Kasia i Krzyś » 04.12.2014 20:00
Tatry - 13-14.10.2014Przyszedł czas na relację z naszego ostatniego tegorocznego wypadu. 2014 co prawda się nie skończył jeszcze, ale obecnie panująca aura nie zachęca mnie do jakiejkolwiek aktywności poza moim ciepłym łóżeczkiem
Tatry były w planach niemal od początku naszych dwudniowych górskich wypadów, ale jakoś nie wychodziło. Szczególnie, że decyzja o takim wyjeździe zapada tuż przed faktem, a rezerwacja miejsca w tak krótkim czasie w okresie od początku czerwca do końca września w schronisku
Pięć Stawów, które się nam marzyło, graniczy z cudem. Jeszcze nie dojrzeliśmy do spania na glebie, a i nocleg w jednym pokoju z innymi turystami, co miało tym razem miejsce, było dla nas nowością
Szczerze mówiąc już straciliśmy nadzieję na jakikolwiek wyjazd, ale w końcu pogoda się poprawiła. Szybki telefon do schroniska i jest
Aura w Tatrach nie do końca nas zadowoliła - było pochmurno, ale za to ciepło jak na tę porę roku i bezdeszczowo.
Zostawiliśmy autko na parkingu na Polanie Palenica i ruszyliśmy na szlak - początkowo asfaltem
Pierwszy obowiązkowy przystanek - Wodogrzmoty Mickiewicza:
Większość turystów poszła dalej prosto, my skręciliśmy w prawo na szlak prowadzący przepiękną Doliną Roztoki
Przy tym punkcie widokowym dwóch turystów poradziło nam, żeby cofnąć się parę metrów i zejść do potoku, gdzie można fajną fotkę zrobić - z ostrzeżeniem, że na kamieniach JEST ŚLISKO. No ale ja musiałam sobie poskakać po kamyczkach i oczywiście wyrżnęłam jak długa - na szczęście złapałam się jakiejś kosodrzewinki, bo w innym wypadku popłynęłaby z prądem
Stłuczone kolano dokuczało mi jeszcze długo po wyjeździe, ale aparat do filmików w moich rękach przeżył. No i zdjęcia wyszły
Szlak zaczął piąć się w górę...