Tak to prawda pisałem tak że to "chyba ostatni pobyt". Już tłumaczę dla czego.
Trzy razy z rzędu byliśmy w Chorwacji , naprawdę wiele już widzieliśmy i w wielu miejscach w tym pięknym kraju byliśmy.
W ciągu tych trzech pobytów byliśmy dłużej i krócej w miejscach :
- Lokva Rogoznica - Ruskamen + okoliczne miasteczka np: Stanići ,Ćelina, Mimice , Pisak i coś tam jeszcze.
- Dubrownik - muszę tam jeszcze wrócić
, ( obowiązkowo wzgórze Srd)
- Klek
- Park Narodowy Jezior Plitwickich
- Wyspa Brač : Supetar , Pučišća , Bol i Zlatni Rat , Sumartin ( nie udało się niestety wjechać na Vidową Gore )
- Mostar , klasztor w Blagaj , Neum ( niestety nie udało się podjechać pod wodospady Kravica i do Medjugorie ale to Bośnia i Hercegowina.)
- Omiś wielokrotnie . Przepiękne miasteczko. W tym roku udało się wejść na Starigrad Fortica ( będzie o tym w relacji), pozostaje zaliczyć Rafting i Zipline.
- Split
- Trogir , ( niestety nie udało się objechać Ciovo)
- Zadar ( jeszcze kiedyś bym tam wrócił)
- Brela ( przepiękna)
- Bratuś
- Makarska (zbyt dużo ludzi)
- Tućepi
- Rogoznica
- Primosten
- Półwysep Peljesać ( najpiękniejszy region w Cro.) : Orebić, Trpanj -Zatokę Divna- piękna, Trstenik , Drace, Ston ( przepiękne mury) , Mali Ston ( smaczne ostrygi) , , Plaža Prapratno -cudo ,
- Korćula ( niestety tylko samo miasto Korćula)
- modre i crveno jezero
Z atrakcji : Parasailing ,
mmm ...co tam było jeszcze? Jak mi się coś przypomni to dopiszę.
W tym roku doszło :
- Baška Voda
- Wodospady Krka.
- Szybenik
- Fish Picnic z którym płynęliśmy na wyspę Hvar do miejscowości Jelsa i na wyspę Brać dalej na Bol oraz Zlatni Rat.
Chociaż jestem zauroczony Chorwacją, to dla tego że już tak wiele widzieliśmy plany były jechać na Lefkadę. Wycieczka miała być objazdowa po drodze m.in z noclegiem wstąpić do Budapesztu , Macedonia i może Albania.
A po namowie rodzinki wygrała Chorwacja , oni pierwszy raz w Cro.