Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nasi chuliganie już tam są !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 01.02.2010 15:04

Muliness napisał(a):Leczą kompleksy, ponieważ nie odnosimy znaczących sukcesów w tej dziedzinie . Wykazują nieodpartą potrzebę aby zaistnieć w świecie.
To jest niestety walka z wiatrakami odmienna ideologia . Popis to dopiero będzie jak będziemy gospodarzami Euro

oj Ty nasza forumowa psycholożko
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 01.02.2010 15:46

chyba się strasznie irytujesz :D tylko brak w Twoich wypowiedziach argumentów;)
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 01.02.2010 16:47

Ze smutkiem stwierdzam po przeczytaniu kilku wypowiedzi, że forumowa brać jest przesiąknięta indoktrynacją rodem z Gazety wybiórczej i TVN -u. Oczywiście zgodzę się z Wami, że "bazgroły", wulgarne napisy ledwo dające się odczytać bohomazy, nie powinny zdobić murów nawet tych szarych i odrapanych. Bez względu na to kto i gdzie jest ich autorem. Ładne (nie mówię artystyczne - choć i takie w wykonaniu kibiców istnieją), estetycznie wykonane graffiti na szarych murach, blokach, dodają moim zdaniem uroku. nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że nie o same graffiti Wam chodzi, co o tematykę jaką poruszają. I tym samym graffiti nie podejmujące tematyki kibicowskiej (a coraz więcej takich pojawia się na zamówienie chociażby władz miast w całej Polsce) pewnie spotkały by się z Waszą aprobatą. Jednakże jeśli temat malunku zbliżyłby się do tego związanego z kibicowaniem, to pewnie raziłby Wasze wysublimowane gusta. Czy te graffiti Hajduka widziane w całej Dalmacji są brzydkie i nie estetycznie wykonane? Moim zdaniem są świetne. Cieszą moje oko za każdym razem jak tam jestem. Ale tu na forum zostały przedstawione jako przykład "wandalizmu" i "chuligaństwa", w jednym z postów. Ale to jak napisałem wcześniej kwestia spojrzenia, szkoda tylko, że to akurat jest moim zdaniem kreowane najczęściej przez wspomniane media. Apropos ile razy drodzy forumowicze słyszeliście o pozytywnych działaniach kibiców? O charytatywnych akcjach? Co oznacza słowo "kibol", bo nie spotkałem takiego w słowniku języka Polskiego? A nie przypuszczam, by dziennikarze poczytnych gazet dopuszczali się błędów językowych ;) . Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie gdy słyszycie słowo "kibic", czy jest ono pozytywne, czy nie? A jeśli nie to zastanawialiście się dlaczego takie macie odczucia?
I jeszcze jedno, nie dajmy się zwariować. Nie uważam się za znawcę tematu chuligańskiego, ale wiem jedno - za chuliganami Bałkańskimi jesteśmy daleko w tyle. A jeśli już miałbym się czegoś bardziej wstydzić będąc w Chorwacja, to widoku naszych rodaków noszących skarpetki do sandałów. Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2010 16:52

Jeśli graffiti umieścisz na własnym prywatnym murze albo za zgodą właściciela to nie ma o czym tu dyskutować. I to cały problem. To, że tobie się podoba i , że jest estetyczne i ładne nie ma tu znaczenia.
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 01.02.2010 17:02

Bocian napisał(a):Jeśli graffiti umieścisz na własnym prywatnym murze albo za zgodą właściciela to nie ma o czym tu dyskutować. I to cały problem. To, że tobie się podoba i , że jest estetyczne i ładne nie ma tu znaczenia.

raffiu nie strzęp języka na darmo,tak jak pisałeś ludzie z tego forum to gazeta wybiórcza i tvn,dla nich kibic to ten sam gość co kibol i chuligan - żal
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2010 17:03

Nolo napisał(a):
Bocian napisał(a):Jeśli graffiti umieścisz na własnym prywatnym murze albo za zgodą właściciela to nie ma o czym tu dyskutować. I to cały problem. To, że tobie się podoba i , że jest estetyczne i ładne nie ma tu znaczenia.

rafiu nie strzęp języka na darmo,tak jak pisałeś ludzie z tego forum to gazeta wybiórcza i tvn

To po kiego grzyba tu wszedłeś i siedzisz? Jaki masz kontrargument na to co napisałem? Chętnie przeczytam.
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 01.02.2010 17:07

żeby Cię denerwować,a bo co?
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 01.02.2010 17:09

Czy idąc tym tokiem rozumowania, jeśli tak zrobię to będę "chuliganem" ?

jeśli tak, to czy ludzie z komitetów wyborczych różnych partii rozlepiający wszędzie gdzie się da plakaty wyborcze (po usunięciu których tynk odchodzi razem z farbą) również są "chuliganami", a może ich zleceniodawcy politycy z pierwszych stron gazet nimi są??

Rozumiem, że dla Ciebie znacznie przyjemniejszy widok stanowi odrapany szary mur budynku komunalnego, nieodnawiany od lat przez niedofinansowane gminy, niż ten sam budynek z fajnym graffiti autorstwa osób nie będących włascicielem budynku?

P.S. Nie atakuje Cię, chcę tylko poznać Twoje/Wasze zdanie
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 01.02.2010 17:09

My nie rozmawiamy o kibicach w dobrym tego słowa znaczeniu . Komentujemy min zdjecia które wkleił Smok .Nie wyrażaja one nic pozytywnego .
Kibicuję siatkarzom ale to nie znaczy , że jak wracam z hali maże ściany sąsiadce . Jedno z drugim nie ma nic wspólnego;) są kibice i pseudokibice . :D Nie popadajmy w skrajności . Krytykuję wandalizm nie życzę sobie aby ktoś mnie na siłę uszczęsliwiał swoimi wizjami;).
A jeśli ktoś ma ochotę zapłaci i mu sie podoba ,nie jest to wulgarne to proszę bardzo;)
Dyskusja nie ma sensu bo chyba nie bardzo się rozumiemy;)
Sprawa wyglada tak ze na mecz piłki nożnej strach iść i nie czarujmy się , że osoby , które tam "kibicują " są łągodne jak baranki. Czemu pół mojego miasta jest obstawione policją podczas meczu a wszystkie mury popisane;)? To samo jeśli chodzi o graffiti .Nie poruszajcie zagadnienia kibic tylko trzymajmy sie tematu .
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 01.02.2010 17:17

raffiu napisał(a):Ze smutkiem stwierdzam po przeczytaniu kilku wypowiedzi, że forumowa brać jest przesiąknięta indoktrynacją rodem z Gazety wybiórczej i TVN -u. Oczywiście zgodzę się z Wami, że "bazgroły", wulgarne napisy ledwo dające się odczytać bohomazy, nie powinny zdobić murów nawet tych szarych i odrapanych. Bez względu na to kto i gdzie jest ich autorem. Ładne (nie mówię artystyczne - choć i takie w wykonaniu kibiców istnieją), estetycznie wykonane graffiti na szarych murach, blokach, dodają moim zdaniem uroku. nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że nie o same graffiti Wam chodzi, co o tematykę jaką poruszają. I tym samym graffiti nie podejmujące tematyki kibicowskiej (a coraz więcej takich pojawia się na zamówienie chociażby władz miast w całej Polsce) pewnie spotkały by się z Waszą aprobatą. Jednakże jeśli temat malunku zbliżyłby się do tego związanego z kibicowaniem, to pewnie raziłby Wasze wysublimowane gusta. Czy te graffiti Hajduka widziane w całej Dalmacji są brzydkie i nie estetycznie wykonane? Moim zdaniem są świetne. Cieszą moje oko za każdym razem jak tam jestem. Ale tu na forum zostały przedstawione jako przykład "wandalizmu" i "chuligaństwa", w jednym z postów. Ale to jak napisałem wcześniej kwestia spojrzenia, szkoda tylko, że to akurat jest moim zdaniem kreowane najczęściej przez wspomniane media. Apropos ile razy drodzy forumowicze słyszeliście o pozytywnych działaniach kibiców? O charytatywnych akcjach? Co oznacza słowo "kibol", bo nie spotkałem takiego w słowniku języka Polskiego? A nie przypuszczam, by dziennikarze poczytnych gazet dopuszczali się błędów językowych ;) . Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie gdy słyszycie słowo "kibic", czy jest ono pozytywne, czy nie? A jeśli nie to zastanawialiście się dlaczego takie macie odczucia?
I jeszcze jedno, nie dajmy się zwariować. Nie uważam się za znawcę tematu chuligańskiego, ale wiem jedno - za chuliganami Bałkańskimi jesteśmy daleko w tyle. A jeśli już miałbym się czegoś bardziej wstydzić będąc w Chorwacja, to widoku naszych rodaków noszących skarpetki do sandałów. Pozdrawiam

Czuję się wywołany do tablicy, więc odpowiadam. Po pierwsze mam swój rozum i nie potrzebuję opinii takich, czy innych mediów do wyrobienia swojej własnej opinii. Po drugie nie mam osobiście nic do sztuki grafitti pod warunkiem, że nie są to wulgarne, bezmyślne bazgroły oraz, że jest wykonane za zgodą właściciela ozdabianego budynku. Po trzecie normalne, kulturalne kibicowanie swojej ulubionej drużynie jest jak najbardziej godne pochwały. Natomiast bezmyślne niszczenie cudzej własności podczas meczów piłkarskich, bójki, czy obrażanie wszystkich dookoła nazywam "kibolstwem", czyli chuligaństwem. Byłem w życiu na kilkudziesięciu imprezach sportowych (dużych) i powiem, że tylko na mecze piłki nożnej więcej w Polsce nie pójdę. Wystarczy znaleźć się nieopatrznie w porze meczu w okolicach stadionu piłkarskiego, żeby być narażonym na pobicie, czy zniszczenie np. samochodu. Nie wspomnę już o kosztach zabezpieczenia policyjnego owych imprez. Dlatego też 90% normalnych kibiców cierpi przez garstkę chuliganów, którzy tylko myślą o tym jak narozrabiać. Pytam, dlaczego organizacje prawdziwych kibiców, czy władze klubów piłkarskich godzą się z tym stanem rzeczy. Może to jest truizm, ale mam wrażenie, że innym w Europie udało się zrobić z tym porządek, a u nas jakoś nieszczególnie komuś na tym zależy.
Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2010 17:20

raffiu napisał(a):

Czy idąc tym tokiem rozumowania, jeśli tak zrobię to będę "chuliganem" ?
.......

Zniszczysz czyjeś prywatne mienie na co jest odpowiedni paragraf, będziesz w niezgodzie z prawem. Czy nazwiesz to "chuliganką' czy "wandalizmem" nie ma znaczenia. Co do plakatów wyborczych czy innego badziewia to istnieje przepis nakazujący ich usunięcie po wyborach. Jeśli to się nie dzieje to ci co je tam umieścili także są w konflikcie z prawem. To, że nikt na to nie reaguje i są on bezkarni to zupełnie inna sprawa. Własność jest święta i nie ma tu nic do rzeczy czy mi się podoba czy nie podoba odrapany mur czy ściana. Prawo jest prawem a takie podejście jak twoje czy innych na forum którzy uznają tylko te przepisy które im się podobają i uznają za mądre to typowe dla naszego narodu. Gwoli ścisłości , oczywiście wole patrzeć na graffiti niż na syf na murze, ale nie tędy droga...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 01.02.2010 17:20

Nolo napisał(a):

raffiu nie strzęp języka na darmo,tak jak pisałeś ludzie z tego forum to gazeta wybiórcza i tvn,dla nich kibic to ten sam gość co kibol i chuligan - żal

Nikt Was nie potępia za to, że jesteście kibicami. Do czasu aż nie zaczynacie bronić jakichś niedorzecznych zachowań. Takimi wypowiedziami jak ta, sam tworzysz barierę pomiędzy jakimś waszym światem kibiców a światem innych (tych od GW i TVN) . :wink: Wyluzuj chłopie bo wygląda jakby rzeczywiście brakowało Ci argumentów do merytorycznej dyskusji. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2010 17:21

Nolo napisał(a):żeby Cię denerwować,a bo co?

nico, wali mnie czy tu jesteś czy nie, dziwi mnie tylko, że spędzasz czas miedzy wybiórczymi...
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 01.02.2010 17:22

Tomasz W napisał(a):
Nolo napisał(a):

Nikt Was nie potępia za to, że jesteście kibicami. Do czasu aż nie zaczynacie bronić jakichś niedorzecznych zachowań. Takimi wypowiedziami jak ta, sam tworzysz barierę pomiędzy jakimś waszym światem kibiców a światem innych (tych od GW i TVN) . :wink: Wyluzuj chłopie bo wygląda jakby rzeczywiście brakowało Ci argumentów do merytorycznej dyskusji. :wink:

a Wy wciąż to samo-żenada
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.02.2010 17:24

Nolo napisał(a):
Tomasz W napisał(a):
Nolo napisał(a):

a Wy wciąż to samo-żenada

U ciebie także ciągle to samo, brak jakichkolwiek argumentów-superżenada...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nasi chuliganie już tam są ! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone