Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Narty 2008

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 19.02.2008 16:02

Na dzień dzisiejszy w Zieleńcu trasy raczej oblodzone niż naśnieżone.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2008 16:54

Sławomir Wocial napisał(a):
FUX napisał(a):Włochy:
250 euro-hotel, śniadania i obiadokolacja, sauny 2, basen, jacuzzi. To w cenie. Za masaże i solarium trzeba dopłacić.
Skibus-jest.
Karnet-96 euro.
Bez komentarza.

To reasumując , na dwie osoby które chcą pojeździć i nie będą sie masować, z dojazdem w te i we wte to ile to wychodzi? Tak z praktyki? Bocian.

Z Wrocka przez Niemcy masz ~ 2000 km. Tnel 2 x 10 euro. Winieta ze 7 Na miejscu okolo 30km dziennie tam i z powrotem. Na stoku jedzenie 2-8 euro za porcję i picie do 5 euro za piwo. Kawa, herbata, bombardino 1,5-3,5 euro. Nie pamiętam.
To jest absolutne minimum. Acha. do kolacji napoje platne. Od 1,3 euro za herbatę do 7 euro za butelkę wina.
Reszta wydatków zależy od Twojej fantazji. Ja na miejscu zrobiłem prawie 1000km. Wenecja, Udine ze dwa razy, Madonna di Campilio.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.02.2008 19:46

FUX napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):
FUX napisał(a):Włochy:
250 euro-hotel, śniadania i obiadokolacja, sauny 2, basen, jacuzzi. To w cenie. Za masaże i solarium trzeba dopłacić.
Skibus-jest.
Karnet-96 euro.
Bez komentarza.

To reasumując , na dwie osoby które chcą pojeździć i nie będą sie masować, z dojazdem w te i we wte to ile to wychodzi? Tak z praktyki? Bocian.

Z Wrocka przez Niemcy masz ~ 2000 km. Tnel 2 x 10 euro. Winieta ze 7 Na miejscu okolo 30km dziennie tam i z powrotem. Na stoku jedzenie 2-8 euro za porcję i picie do 5 euro za piwo. Kawa, herbata, bombardino 1,5-3,5 euro. Nie pamiętam.
To jest absolutne minimum. Acha. do kolacji napoje platne. Od 1,3 euro za herbatę do 7 euro za butelkę wina.
Reszta wydatków zależy od Twojej fantazji. Ja na miejscu zrobiłem prawie 1000km. Wenecja, Udine ze dwa razy, Madonna di Campilio.

FUX, ja z matmy cienki byłem... :):) O to mi chodzi , żebyś , jak możesz oczywiście, powiedział ile tak naprawdę trza wydać. Bardziej 3000 zeta czy bardziej 6000. Powiedzmy bez tych wycieczek bo mój Piotrek zwiedzanie to ma w ... :):) U mnie kumpel zawsze jeździ do Austrii w czasie Bożonarodzeniowym i do badziewia nie jeździ to wydaje ok 6000 zeta za niecałe 2 tygodnie. Marzy mi sie pośmigać po prawdziwych trasach, na desce oczywiście. Snowoard rules!!! :):)
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.02.2008 20:43

Tak było w niedzielę w Kluszkowcach
Obrazek

a tak w Austrii za 610 złotych za osobę ( 7 noclegów+ 6 dniowy skipass - oferta TUI Polska)

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2008 20:49

Ewa Zuber napisał(a):Tak było w niedzielę w Kluszkowcach
Obrazek

a tak w Austrii za 610 złotych za osobę ( 7 noclegów+ 6 dniowy skipass - oferta TUI Polska)

Obrazek

Ta Austria, to w listopadzie, bez dojazdu, bez jedzenia. Tak?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2008 21:47

Sławomir Wocial
Napisalem tak, jak napisałem, dlatego, że:
1. nie wiem, skąd jedziesz,
2. ile pali Twoj samochód i jakiego paliwa (D~1,5, A~1,3, I~1,4 euro/l) używa,
3. nie wiem, czy pójdziesz do SPARA i zrobisz zakupy na stok i herbatę w termos, czy wyniesiesz z hotelu :oops: , a to już, jak dla mnie obciach, czy bedziesz konsumował na stoku; nam po kanapce i kilka razy coś do picia w ciągu dnia na stoku starczyło.
Ceny na stoku Ci podałem, więc sobie policz. 20 euro na dwie osoby/dzień/na stok starczy z hukiem.
Jakas konsumpcja na trasie w zależności od fantazji. Obsługa z hotelu zadzwoniła o 22 i poinformowala na wyjezdnym, że czeka na nas zapakowany lunch na droge; wyjeżdżaliśmy po 4-ej rano.
1050 km w 11h
Jadąc tam, licz na + 1-2h na Monachium :roll: :? .
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 19.02.2008 21:55

Ta Austria to w styczniu, ale bez dojazdu ( do pokonania 600 km )i bez wyżywienia.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.02.2008 22:05

FUX napisał(a):
Ewa Zuber napisał(a):Tak było w niedzielę w Kluszkowcach
Obrazek

Obrazek

Ta Austria, to w listopadzie, bez dojazdu, bez jedzenia. Tak?

Aura pogodowa rzeczywiście nas ostatnio nie rozpieszcza, jednak i w Polsce czasami zdarzają się świetne warunki. Trzeba niestety być czujnym i notorycznie śledzić meteo. Nie mówiąc już o tym, że na hasło ładować się w samochód i w drogę...
W moim przypadku Austrię chcę czy nie chcę muszę liczyć x 4, no i ta droga, ok 9 h. :cry: Do Zakopanego mam tylko 5,5. :lol: I w tym roku jestem w zasadzie zadowolona. :D :lol: :D Poczekam może jeszcze na 1 lub 2 mroźne weekendy na Szrenicy; żeby totalnie się dobić... Do następnego sezonu.

Obrazek
Pa, pa... :papa:
Obrazek
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 21.02.2008 22:11

A w Zieleńcu ostatniej nocy spadło troszkę śniegu :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.03.2008 17:54

Trochę zdjęć z Dolomitów z poprzedniego tygodnia.

Piękna pogoda, karnet 6-dniowy Dolomiti Superski 209 euro ok. 1200 km tras... Dziennie ok. 40-50 km - tyle że to nie ja się tym rozkoszowałam, ale małżonek z córą i przyjaciółmi.
Ja popatrzyłam sobie na foty i prześledziłam ich trasy - dzień po dniu - wirtualnie (w necie wpisuje się numer karnetu i na mapce panoramicznej można zobaczyć po kolei jazdę na wyciągach: ilość kilomterów, godziny itp.)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W czasie odpoczynków leżakowanie często w krótkich rękawach, a na wzmocnienie bomba kaloryczna czyli bombardino

Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.03.2008 18:33

Guzior napisał(a):
darek1 napisał(a):A gdzież to jest Jolu. Nie znam tego Ośrodka narciarskiego, być może mało bywam na nartach. Czy możesz bliżej coś powiedzieć o swoim wyjeżdzie.

Skipark Donowaly to przecież jeden ze słynniejszych ośrodków w Czechach. :lol:

A ja myślalem że na Slowacji :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.03.2008 18:39

Mieszkańcom ROW-u i Śląska polecam Bile w Czechach , z Wodzislawia 1h 15 min. dojazdu- podobie jak do Wisly , blizej niż Szczyrk. Kanapa , bezplatne parkingi , piwo male na stoku 17 korunek i tanie parki w rohliku.
Karnet 270k dopoludniowy , chyba 400k calodzienny, trasy czerwone.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.03.2008 18:44

LRobert napisał(a):Ja napiszę trochę o Słowacji. Niestety był to mój pierwszy pobyt na nartach u południowych sasiadów. Wrażenia do kitu. Słowacy tkwią jeszcze w socjaliźmie: o 20 pani zgasiła światło w knajpie, znajomej w czasie jazdy wyłączono orczyk i zgaszono światło na stoku, nie śnieżyli stoków armatkami- chyba z lenistwa, przed wieczorny jeżdżeniem nie wypuścili na stok ratraka, w ogóle stoki w większości kiepsko przygotowane, w Zubercu czynny tylko jeden stok, na drugim nie miał kto zrobić sniegu - są leniwi, chcieliby zarabiać i nic w tym kierunku nie robić. Klienta mają w .................. niestety. Dotyczy to głównie Vratnej i innych dużych osrodków, które są chyba państwowe. Dwa pozytywy prywatny krótki stok w Terchowej i knajpa przy nim, Kubińska Hola na której bardzo mi się podobało mimo kiepskiej pogody. Długo im to bedę pamietał. Jak ktoś chce szczegóły to skiforum.pl temat Vratna.

Uważam że nie jest tak źle , na pewno lepiej niż w Polsce , przynajmniej parkingi są darmowe , parokrotnie spędzalem czas w Zubercu i takich przygód nie mialem .
GALILEUSZ
Odkrywca
W tym roku w Białce Tatrzańskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) GALILEUSZ » 03.03.2008 23:30

W tym roku chciałem jechać z rodziną na Słowację, ale ponieważ zmęczyliśmy się drogą z Warszawy pod Tatry postanowiliśmy zostać po stronie PL. Kierunek na Zakopane, ale po drodze do Białki Tatrzańskiej.
Ile czasu i wysiłku zajęło znalezienie wolnych dwóch pokoi obok siebie - nawet szkoda gadać. Po prostu jak Warszawa ma ferie to każda byle klitka jest wynajęta. Akurat spadło trochę świeżego śniegu i goście dopisali w nadmiarze.
Następnym razem trzeba będzie zarezerwować miejsca z wyprzedzeniem lub jechać za granicę.
A propos: wycieczki samolotowe do ciepłych krajów w czasie ferii były wyprzedane w 100%, a ceny napompowane. Jak ktoś chce wyjeżdzać to nie jest to najlepszy termin.
Ale wracając do Białki: warunki były całkiem niezłe, ale z każdym dniem się pogarszały. Ceny są zauważalnie wyższe niż w poprzednich latach. Wszystko drożeje.
Ja byłem bardzo zadowolny z faktu, że moje najmniejsze dziecie - 6 letni syn po kilku lekcjach z instruktorem świetnie opanował jazdę na nartach i samodzielnie korzystał z orczyka, sam zjeżdzał bez oglądania się na dorosłych. Za to starszy syn - niestety w przedostatni dzień złamał rękę na snowboardzie. W szpitalu w Zakopanem pobili w tym roku jakiś rekord w ilości zużytego gipsu do łatania poszkodowanych.
Zima fajna sprawa, ale ja już nie mogę się doczekać wiosny i uprawiania sportów wodnych. :wink:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 04.03.2008 06:46

A ja w tym roku najlepiej pojeździłem w Zwardoniu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone