Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Narodowość turystów w Chorwacji (na kampingach i nie tylko)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brodatty
Globtroter
Narodowość turystów w Chorwacji (na kampingach i nie tylko)

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 18:07

Zwracam się z pytaniem do starych wyjadaczy. Czyli jak w temacie- powiedzcie jak wynika z waszych obserwacji. Ilu obcokrajowców (procentowo szacujecie) jest z innych krajów?

Przeważają Niemcy, Włosi? To tylko takie luźne pytanie, po prostu jestem ciekaw. Moje pytanie dotyczy głownie kampingów gdzie bedziemy spedzać większość czasu.

Warto wiedzieć jakich się będzie mieć sąsiadów, szczególnie, że będziemy się starali zmieniać te kampy jak rękawiczki (wypad objazdowy a nie stacjonarny).

Pozdrawiam, Adam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2006 18:26

Nasłuchasz się języka czeskiego, polskiego, niemieckiego i innych. Chyba z tego powodu z wyjazdu nie zrezygnujesz?

FUX
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 18:31

FUX napisał(a):Nasłuchasz się języka czeskiego, polskiego, niemieckiego i innych. Chyba z tego powodu z wyjazdu nie zrezygnujesz?

Skąd ten pomysł, żeby zrezygnować? Wręcz przeciwnie :)

Po prostu ciekawią mnie Wasze spostrzeżenia i tyle. Nie wymagam żadnych statystyk tylko krótko co i jak :>

Adam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2006 18:32

Na kempingach znajdziesz wielu turystów z różnych krajów.
Będą to i Niemcy i Włosi (oni przeważnie z przyczepami) Austriacy, Holendrzy, czasem trafią się Francuzi lub Szwedzi, jeździ do Cro dużo Słowenćow, bo mają bardzo mało "swojego" morza, są też inni sąsiedzi zza miedzy-Bośniacy, którzy mają jeszcze mniej morza niż Słoweńcy, spotkasz jeszcze napewno Węgrów, Słowaków, Czechów, pokazują się "śladowo" Litwini i Ukraińcy.
No i oczywiście spotkasz Polaków i "Polaków Cromaniaków" :wink:
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 18:42

Janusz Bajcer napisał(a):Na kempingach znajdziesz wielu turystów z różnych krajów.
Będą to i Niemcy i Włosi (oni przeważnie z przyczepami) Austriacy, Holendrzy, czasem trafią się Francuzi lub Szwedzi, jeździ do Cro dużo Słowenćow, bo mają bardzo mało "swojego" morza, są też inni sąsiedzi zza miedzy-Bośniacy, którzy mają jeszcze mniej morza niż Słoweńcy, spotkasz jeszcze napewno Węgrów, Słowaków, Czechów, pokazują się "śladowo" Litwini i Ukraińcy.
No i oczywiście spotkasz Polaków i "Polaków Cromaniaków" :wink:

Wiem, że pewnie męcze ale jakbyś oszacował procentowość owych turystów. Może nawet nie chodzi o konkretne cyfry (40% Niemców etc) ale o to gdzie ich najwięcej można zauważyć. Czyli np. Włochów będzie najwięcej na Istrii, czy raczej można ich spotkać więcej na południu?

Wiem, że za dużo wymagam ale może ktoś się nad tym zastanawiał. Zresztą nie wiem sam skąd te pytania. Przeca będę na urlopie :) ale z drugiej strony ...

Pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2006 18:53

No to się człowieku wyluzuj!!!!!!
Jedziesz na urlop!!!!!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2006 19:08

Nie liczyłem ilości turystów z poszczególnych krajów na kempingach, nie jestem księgowym - napisałem to co widziałem- 40% bywało wieczorami w kieliszku lub w szklance :wink:
Włochów napewno najwięcej jest na Istrii, w Dalmacji jest ich zdecydowanie mniej - a na kempingach dobrze jest rano przywitać sąsiada "swoim" dzień dobry i skinieniem głowy - i o dziwo każdy takie powitanie rozumie :lol:
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 19:20

Janusz Bajcer napisał(a):Nie liczyłem ilości turystów z poszczególnych krajów na kempingach, nie jestem księgowym - napisałem to co widziałem- 40% bywało wieczorami w kieliszku lub w szklance :wink:

He he :) Księgowym też nie jestem. BTW ile w ogóle ma Rakija skoro już o tych procentach mówimy?

Włochów napewno najwięcej jest na Istrii, w Dalmacji jest ich zdecydowanie mniej - a na kempingach dobrze jest rano przywitać sąsiada "swoim" dzień dobry i skinieniem głowy - i o dziwo każdy takie powitanie rozumie :lol:

To fajnie, że znają nasze polskie 'dzień dobry'. Dobrze wiedzieć, zastosuję. Dzięki za info i pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.07.2006 19:25

Makaroniarzowi, jak powiesz (fonetycznie) błon dżiorno, to także zrozumie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2006 19:36

Ponieważ rakija jest trunkiem wysoko procentowym, to dobra i nie "chrzczona" rakija z pewnego "żródełka" (podobnie jak u nas śliwowica)
powinna mieć powyżej 45 - 60% :P :papa:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=101 ... ght=rakija
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 19:51

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ rakija jest trunkiem wysoko procentowym, to dobra i nie "chrzczona" rakija z pewnego "żródełka" (podobnie jak u nas śliwowica)
powinna mieć powyżej 45 - 60% :P :papa:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=101 ... ght=rakija

Dziabniemy późnym wieczorkiem, kiedy zapomnę o miejcowym słońcu :>
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.07.2006 21:49

brodatty: byłem w czerwcu na Riwierze Makarskiej. Miażdżąca większość turystów zagranicznych to Czesi.
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 08.07.2006 22:23

krzychu_72 napisał(a):brodatty: byłem w czerwcu na Riwierze Makarskiej. Miażdżąca większość turystów zagranicznych to Czesi.

Pewnie się niespodziewali Polaka z nad Bałtyku he he :)
Szkoda, że nie Słowacy, z tymi chyba łatwiej się dogadać. Zresztą niech jest i Czech w końcu słowianami jesteśmy :)

Pozdr.

PS Ale żeby nie było, że nie będę biwakował obok Szweda - nie mam pretensji o Oliwe jakby co ;) No może maleńką ;)
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.07.2006 11:41

krzychu_72 napisał(a):brodatty: byłem w czerwcu na Riwierze Makarskiej. Miażdżąca większość turystów zagranicznych to Czesi.

Heh spoko byle tylko nie byli z zawodu policjantami ścigającymi polskich turystów za przekroczenie prędkości :D ;)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 10.07.2006 13:06

tam gdzie jezdze(plejesac) wiekszosc stanowia słowency, reszta bosniacy, polacy, czesi i włosi
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi