Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Narciarska huśtawka w Nassfeld

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.03.2013 14:10

Rok temu podczas mojego narciarskiego tygodnia stwierdziłam, że następny wyjazd na narty będzie w marcu.
Styczeń to zdecydowanie za zimny czas na szusowanie po ośnieżonych zboczach Alp.
Jak zaplanowaliśmy tak zrobiliśmy i pierwszy tydzień marca w kalendarzu został zakreślony czerwonym kolorem z dopiskiem „narty”.

Termin wybrany, trzeba było się tylko zdecydować na to, gdzie pojedziemy. Wahaliśmy się między Zillertalem razem z lodowcem Hintertux, a Nassfeld. Do wyboru mieliśmy wielokrotnie sprawdzony region, znane trasy, przetarte barowe szlaki i coś nowego.
Nassfeld jest największym ośrodkiem narciarskim w Karyntii, zaliczanym od lat do dziesiątki najlepszych ośrodków w Austrii. Jest mało popularnym regionem wśród naszych rodaków, jednak w sieci można znaleźć sporo zdjęć zdecydowanie zachęcających do szusowania w Karyntii.

Jak tu się zdecydować, kiedy na jednej szli są piękne widoki z lodowca Hintertux i szusowanie po trasie Harakiri, a na drugiej właściwie jeden konkretny ośrodek narciarski.
Problem z decyzją został rozwiązany po przeczytaniu relacji, gdzie autor ostrzegał przez poparzeniami słonecznymi po opalaniu… jedziemy do Nassfeld/Hermagor.

Serdecznie zapraszam na wizytę w Karyntii i ośrodkach narciarskich położonych zaledwie kilka kilometrów od włoskiej i słoweńskiej granicy.

Dodam jeszcze, że w tym roku wyposażyliśmy się w cudo techniki zwane GoPro (głównie z myślą o nurkowaniu ;) ), więc będzie sporo zdjęć zrobionych tym właśnie sprzętem. Fotki wyglądają trochę dziwnie, ale za to filmy nakręcone w czasie jazdy z perspektywy czubka kasku wyglądają nieziemsko. Jak coś zmontuję, to na pewno wrzucę.
To tak na zachętę, w stanie surowym ;)

Klik

Mam nadzieję, że relację będzie się przyjemnie czytało i może ktoś skorzysta z zawartych w niej informacji.
Ostatnio edytowano 10.03.2013 20:33 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.03.2013 14:19

Ja z informacji narciarskich na pewno nie skorzystam :wink: ,
ale na piękne, górskie widoki popatrzę z przyjemnością :P .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2013 14:26

Hi, hi... Ludzi jak na Krupówkach... Dziko stok wygląda z perspektywy ca. 2m...
Kiedyś widziałem ujęcia z narty. Czad!
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.03.2013 14:39

mysza73 napisał(a):Ja z informacji narciarskich na pewno nie skorzystam :wink: ,
ale na piękne, górskie widoki popatrzę z przyjemnością :P .

Witam pierwszą osobę :)
Pięknych widoków nie powinno zabraknąć, więc zapraszam na ciąg dalszy.

FUX napisał(a):Hi, hi... Ludzi jak na Krupówkach... Dziko stok wygląda z perspektywy ca. 2m...
Kiedyś widziałem ujęcia z narty. Czad!

W tym miejscu zawsze było sporo ludzi, wysiadali z wyciągu i nie wiedzieli za bardzo co ze sobą zrobić :)
Ujęcie GoPro z narty też musi ciekawie wyglądać... szkoda, że o tym nie pomyśleliśmy.

Od razu dodam pierwszy zdjęciowy odcinek, widoczków jeszcze nie będzie, ale mimo wszystko zapraszam ;)

Dzień 1- sobota: Gliwice- Weissenbriach

Z Gliwic wyruszyliśmy około godziny 9.00. Plany były ambitniejsze, ale wyszło jak zawsze. Na miejscu musieliśmy się stawić do godziny 18.00, więc tak czy siak było sporo czasu.

GOPR0048.MP4_snapshot_00.23_[2013.03.06_17.04.44].jpg

Wbiliśmy się na A1 i pomknęliśmy w kierunku Ostravy. Most w Mszanie oczywiście jeszcze nie jest oddany, ale objazd jest bardzo dobrze oznakowany.

Później Czechy, Austria i zjazd w kierunku Hermagoru w okolicach Villlach.

GOPR0051.MP4_snapshot_00.08_[2013.03.06_17.29.00].jpg

GOPR0052.MP4_snapshot_00.05_[2013.03.06_17.29.57].jpg

GOPR0069.MP4_snapshot_00.15_[2013.03.06_17.31.16].jpg

GOPR0070.MP4_snapshot_00.09_[2013.03.06_17.32.49].jpg

GOPR0076.MP4_snapshot_00.04_[2013.03.06_17.34.11].jpg

Nasza miejscówka to Weissenbriach, urocze alpejskie miasteczko. Podjeżdżając pod kwaterę już nam się podoba, w środku jest tylko lepiej.

DSC08967.JPG

P1070842.JPG

P1070843.JPG

P1070844.JPG

P1070845.JPG

Szybko ogarnęliśmy cały nasz majdan i poszliśmy… na saunę, jak się okazało błogosławieństwo po całodziennym szusowaniu.

P1070848.JPG

P1070849.JPG

W następnym odcinku pierwsze szusy :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.03.2013 14:39

Hintertuxer, Solden, i inne Kapruny :lol: swojskie klimaty, chętnie przysiądę i poszusuję; w tym roku miało być Mayrhofen, ale musi wystarczyć Chopok i Lomnicke Sedlo (Sk)

he, he mam podobnie, do sauny z Carlsbergiem :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.03.2013 14:51

Roxi napisał(a):Serdecznie zapraszam na wizytę w Karyntii

Korzystam z zaproszenia. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.03.2013 15:05

Ja też chętnie przysiądę i popatrzę na szusowanie i zimowe krajobrazy :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2013 17:23

Obecny :D
Z przyjemnością poznam Wasze kolejne "nartowisko" :wink:
Chyba już mi się podoba ( trzeba dopisać do forumowej kolekcji )

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.03.2013 17:49

Jak będą też leżaczki przy stokach i drinki z palemką to też z chęcią popatrzę na góry i (mam nadzieje) słoneczko

:) :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.03.2013 18:04

te kiero napisał(a):Hintertuxer, Solden, i inne Kapruny :lol: swojskie klimaty, chętnie przysiądę i poszusuję; w tym roku miało być Mayrhofen, ale musi wystarczyć Chopok i Lomnicke Sedlo (Sk)

Na początku też szukałam miejscówki w Mayrhofen, ale wyszło Nassfeld. Polaków tam mniej niż do tej pory spotykałam na stokach w Tyrolu. Dobrze i niedobrze, bo to zawsze miło jak się rodaków spotyka. Jeden dzień szusowaliśmy na lodowcu Molltaler i tam naszych było zdeeecydowanie więcej ;)

te kiero napisał(a):he, he mam podobnie, do sauny z Carlsbergiem :oczko_usmiech:

Inaczej się nie da :)

Franz napisał(a):Korzystam z zaproszenia. :)

maslinka napisał(a):Ja też chętnie przysiądę i popatrzę na szusowanie i zimowe krajobrazy :)

Witam i oczywiście zapraszam na ciąg dalszy :)

piotrf napisał(a):Obecny :D
Z przyjemnością poznam Wasze kolejne "nartowisko" ;)
Chyba już mi się podoba ( trzeba dopisać do forumowej kolekcji )

:)
Nartowisko trochę inne niż te w tamtym roku, bo więcej szusowania, a mniej stokowego zwiedzania, ale mam nadzieję, że zdjęcia nie będą monotematyczne ;)

tony montana napisał(a):Jak będą też leżaczki przy stokach i drinki z palemką to też z chęcią popatrzę na góry i (mam nadzieje) słoneczko

Hej :D
Będzie i słoneczko i drinki... ale bez palemki :roll: Mam jednak nadzieję, że bombradino sprosta wymaganiom :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.03.2013 09:12

Roxi napisał(a):
te kiero napisał(a):Hintertuxer, Solden, i inne Kapruny :lol: swojskie klimaty, chętnie przysiądę i poszusuję; w tym roku miało być Mayrhofen, ale musi wystarczyć Chopok i Lomnicke Sedlo (Sk)

Na początku też szukałam miejscówki w Mayrhofen, ale wyszło Nassfeld. Polaków tam mniej niż do tej pory spotykałam na stokach w Tyrolu. Dobrze i niedobrze, bo to zawsze miło jak się rodaków spotyka. Jeden dzień szusowaliśmy na lodowcu Molltaler i tam naszych było zdeeecydowanie więcej ;)

najgorsze, że ceny karnetów na SK często zbliżone do A :roll: :( a porównywać jednak dalej nie ma co, czekam na relację...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.03.2013 09:33

Gdzie narty tam ja.
Z chęcią poznam nową miejscówkę.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.03.2013 09:42

Jestem, jestem :lol: .
Kwaterka wygląda super ! Sauna ?!
A ile kosztowała jesli można spytać ...
Kamerka to superaśny pomysł !
Też o tym myślę tylko, że te ceny :evil: .
Ja znowu zapytam - ile takie cudo kosztuje ?
Wrzucaj jak najwięcej filmików ... Ogladając filmik czułam się jakbym jechała razem z Twoim mężem :mrgreen: . Super wrażenie 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2013 10:23

Jak narty, to i ja jestem 8)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.03.2013 10:26

marze_na napisał(a):Gdzie narty tam ja.
Z chęcią poznam nową miejscówkę.

Witam serdecznie :)
Ja w takim razie już wkrótce zapraszam na pierwsze narciarskie odcinki.

Potter napisał(a):Jestem, jestem :lol:

Czekałam, czekałam :lol:

Potter napisał(a):Kwaterka wygląda super ! Sauna ?!
A ile kosztowała jesli można spytać ..

Sauna była wliczona w cenę. Na recepcji leżała lista rezerwacji, trzeba było się tylko wpisać i sauna na godzinę była do naszej dyspozycji.
Super opcja :)

Potter napisał(a):Kamerka to superaśny pomysł !
Też o tym myślę tylko, że te ceny .
Ja znowu zapytam - ile takie cudo kosztuje ?

Jakiś dokładnych kosztów nie znam, poza tym my mamy kamerkę razem z wszelakimi obudowami podwodnymi do 60m itd., dodatkowym monitorem (podstawowa kamerka jest bez monitorka), pilotem WIFi... bajerów jest do tego mnóstwo. To od nich zależy ostateczny koszt GoPro.

jozek75 napisał(a):Jak narty, to i ja jestem 8)

Miło mi ;)
Widzę, że sporo narciarzy na forum :)
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies