dorek napisał(a):Witaj Mirage! 14 lipca wybieramy się do Zivogosce ( niedaleko Makarskiej ) . Interesuje nas wszystko na temat żywności którą możnaby kupić w Makarskiej a przede wszystkim rynek i jakiś supermarket , może jakieś przykładowe ceny produktów?
. Czy wiesz coś na temat nowego odcinka autostrady koło splitu ? Z góry baaaaaaardzo dziękujemy za wszelkie informacje. Sławek
Witaj
O autostradzie wspominalem juz wczesniej, otwarta byla dopiero jakies 60 km od Splitu. Wczesniej musielismy z niej zjechac jakies 100 km na polnoc od Zadaru i przebijac sie przez gory. Wracam 30 lipca i zapewne rowniez bedziemy przejezdzac ta sama droga, wiec po powrocie postaram sie dokladnie opisac cala droge powrotna, tak abys byl na bierzaco z informacjami.
Co do zywnosci - napisz co konkretnie Cie interesuje, poniewaz mamy sniadania i obiadokolacje w hotelu, tak wiec jedynymi produktami jakie kupujemy sa: woda (1.5 l. niegazowana - 6 Kun), piwo (zalezy gdzie, zalezy jakie, zalezy jaka pojemnosc - jutro postaram Ci sie napisac na bierzaco, bo sam musze sprawdzic jak te ceny sie rozkladaja), lody (5 Kun za jedna galke) i...chyba tyle
, aha - 1 godzina w kafejce internetowej - 25 Kun
. Na wschod od portu w Makarskiej przy glownej drodze wzdluz wybrzeza znajduje sie najwiekszy supermarket, gdzie mozna dostac wszystko czego potrzebujesz (np. wentylator...jesli nie masz klimatyzacji, a nie mozesz wytrzymac tego nieprawdopodobnego skwaru jaki tutaj jest). Oczywiscie ryneczek z owocami rowniez sie znajduje, ale nie jestem w sstanie podac Ci dokladnych cen, poniewaz nie chce Cie wprowadzic w blad.
A tak w ogole to wczoraj wieczorem wracajac promenada do hotelu bylem zaskoczony...naprawde niewielka iloscia ludzi. Weekend sie skonczyl i 50% plazowiczow, ktorzy tak szturmowali cale miasteczko przez piatek i sobote zwyczajnie wyjechalo (skonczyl sie dlugi weekend). Poczatek tygodnia - jest bardzo przyjemnie i spokojnie, zarowno w miasteczku, czy na plazy. Miejmy nadzieje, ze przez dni robocze bedzie tak caly czas
. Po raz pierwszy podczas mojego pobytu w Makarskiej na niebie pojawily sie dzisiaj spore chmurki i dosc silny, cieply wiatr z poludnia (sam nie wiem co on oznacza). W kazdym razie moj dzisiejszy dopoludniowy wypad w starsza czesc miasteczka z zamiarem porobienia fotek skonczyl sie dosc mocnym bolem glowy, a nastepnie wzieciem Ibuproma (juz sam nie wiem czy z tego wiatru, czy ze slonca, ktore [chyba dzieki temu wiaterkowi z poludnia] jest bardziej znosne.
Jesli macie jeszcze jakies pytania to walcie, a ja dzis postaram sie zorientowac w cenach podstawowych produktow
Pozdrawiam