Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naprawdę gorace...pozdrowienia z Makarskiej

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 22.06.2007 11:02

Witam z kafejki internetowej w Makarskiej. Moj pobyt tutaj zaczal sie wczoraj i bedzie trwal praktycznie do konca przyszlego tygodnia tak wiec jesli macie jakies pytania, to zadawajcie, postaram sie tutaj wchodzic codziennie :wink: .

Pogoda fantastyczna, choc baaardzo upalnie. W dzien ponad 40 stopni (w gre wchodzi tylko siedzenie w morzu), w nocy (masakra) temperatura nie spada ponizej 30. Dzis idziemy do tego najwiekszego supermarkteu w Makarskiej kupic jakis porzadny wentylator, bo oczywiscie klimatyzacji w hotelu Biokovka nie ma.

Ludzi poki co nie ma zbyt wiele, spokojnie mozna znalezc miejsce przy morzu, zarowno rano jak i popoludniu. Z tego co wiem dzis jest jakies wielkie swieto w Chorwacji i moze tych ludzi zjechac sie jeszcze wiecej...ale poki co jestem dobrej mysli :).

No to tyle, pozdrawiam jeszcze raz CROmaniakow i do poczytania ;) :hut: :papa:
Ostatnio edytowano 23.06.2007 15:48 przez Mirage, łącznie edytowano 1 raz
Łukasz.D
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 22.06.2007 11:31

Życzę miłego pobytu i czekam na relację.
Czyszczeniena102
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czyszczeniena102 » 22.06.2007 19:48

Witam. Poczekajcie na nas do 18,08,2007 jedziemy do Podgory.
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 22.06.2007 21:11

Mam kilka pytań.
jaką trasą jechałeś ?
jakie trudności na trasie ?
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 23.06.2007 13:16

Jutro jade .Jak tak mówisz to biorę węntylek z domku :idea: .Jade w 2 os.auto mam praktycznie puste węntylatorka rzuce do bagażnika i w nocy będe miał prawie luxus :)
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 23.06.2007 15:17

Darmar napisał(a):Jutro jade .Jak tak mówisz to biorę węntylek z domku :idea: .Jade w 2 os.auto mam praktycznie puste węntylatorka rzuce do bagażnika i w nocy będe miał prawie luxus :)

Zazdroszcze... Poki co zrezygnowalem z kupna wentylatora, poniewaz jak zobaczylem w markecie ceny to sie zalamalem. Bedziemy probowac wytrzymac do poniedzialku, a potem sie zobaczy...

Co do trudnosci na drodze - transport autokarowy, tak wiec ciezko jest mi opisac jakiekolwiek trudnosci. Wszystko szlo bez najmniejszego problemu do czasu wjazdu do Chorwacji, autostrada ktora miala prowadzic do Splitu byla zamknieta gdzies w polowie drogi, przez co nasi kierowcy troche bladzili po okolicznych wioskach (raz malo co nie przejechali krowy). Ponownie na autostrade udalo sie wjechac dopiero jakies 60 km. przed samym Splitem. Na przejsciach praktycznie bezproblemowo (cieszyn->znojmo->(z Austrii do Slowenii nie wiem bo nie zdazylem odpisac)->maribor) jesli chodzi o autobusy. Z kolei aut bylo troche wiecej...ale nie tworzyly sie jakies gigantyczne korki.

Makarska coraz bardziej sie zapelnia, moze tez dlatego, ze jest dlugi weekend. Zobaczymy jak bedzie w poniedzialek.

Pozdrawiam goraco... :papa:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.06.2007 15:25

Mirage napisał(a):
Darmar napisał(a):Jutro jade .Jak tak mówisz to biorę węntylek z domku :idea: .Jade w 2 os.auto mam praktycznie puste węntylatorka rzuce do bagażnika i w nocy będe miał prawie luxus :)

Zazdroszcze... Poki co zrezygnowalem z kupna wentylatora, poniewaz jak zobaczylem w markecie ceny to sie zalamalem. Bedziemy probowac wytrzymac do poniedzialku, a potem sie zobaczy...

Co do trudnosci na drodze - transport autokarowy, tak wiec ciezko jest mi opisac jakiekolwiek trudnosci. Wszystko szlo bez najmniejszego problemu do czasu wjazdu do Chorwacji, autostrada ktora miala prowadzic do Splitu byla zamknieta gdzies w polowie drogi, przez co nasi kierowcy troche bladzili po okolicznych wioskach (raz malo co nie przejechali krowy). Ponownie na autostrade udalo sie wjechac dopiero jakies 60 km. przed samym Splitem. Na przejsciach praktycznie bezproblemowo (cieszyn->znojmo->(z Austrii do Slowenii nie wiem bo nie zdazylem odpisac)->maribor) jesli chodzi o autobusy. Z kolei aut bylo troche wiecej...ale nie tworzyly sie jakies gigantyczne korki.

Makarska coraz bardziej sie zapelnia, moze tez dlatego, ze jest dlugi weekend. Zobaczymy jak bedzie w poniedzialek.

Pozdrawiam goraco... :papa:

Dziekujemy za najświeższe informację Mirage - czekamy na następne

pzdr :papa: :papa:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 23.06.2007 18:21

gorące pozdrowienia z Pl. i czekamy na więcej :D :D :D :D
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 24.06.2007 15:14

Coz mozna wiecej napisac. Skwar niemilosierny... :wink:
Ludzi przybywa, Polakow tez (coraz wiecej polskich rejestracji krazy w poszukiwaniu apartamentow). Ciekaw jestem czy jutro z tego wzgledu, ze zaczyna sie nowy tydzien, ludzi na plazy bedzie choc troche mniej. Bo porownujac czwartek i piatek, do weekendu, to ludzi jest praktycznie dwa razy wiecej.

Aha - jedzonko w hotelu Biokovka wysmienite (na obiadokolacji wybor z 6 dan). Mialem pisac o jedzeniu dopiero przed samym powrotem, albo w podsumowaniu (tak by pozniej nie cofac tego co napisalem), ale w tym wypadku zaryzykuje :).

Pozdro CROmaniacy :) :papa:
dorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorek » 24.06.2007 20:44

Witaj Mirage! 14 lipca wybieramy się do Zivogosce ( niedaleko Makarskiej ) . Interesuje nas wszystko na temat żywności którą możnaby kupić w Makarskiej a przede wszystkim rynek i jakiś supermarket , może jakieś przykładowe ceny produktów? :lol: . Czy wiesz coś na temat nowego odcinka autostrady koło splitu ? Z góry baaaaaaardzo dziękujemy za wszelkie informacje. Sławek
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 25.06.2007 13:45

dorek napisał(a):Witaj Mirage! 14 lipca wybieramy się do Zivogosce ( niedaleko Makarskiej ) . Interesuje nas wszystko na temat żywności którą możnaby kupić w Makarskiej a przede wszystkim rynek i jakiś supermarket , może jakieś przykładowe ceny produktów? :lol: . Czy wiesz coś na temat nowego odcinka autostrady koło splitu ? Z góry baaaaaaardzo dziękujemy za wszelkie informacje. Sławek

najważniejsza autostrada , jadę 28 i mam nadzieję że będzie otwarta.
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 25.06.2007 15:07

dorek napisał(a):Witaj Mirage! 14 lipca wybieramy się do Zivogosce ( niedaleko Makarskiej ) . Interesuje nas wszystko na temat żywności którą możnaby kupić w Makarskiej a przede wszystkim rynek i jakiś supermarket , może jakieś przykładowe ceny produktów? :lol: . Czy wiesz coś na temat nowego odcinka autostrady koło splitu ? Z góry baaaaaaardzo dziękujemy za wszelkie informacje. Sławek

Witaj
O autostradzie wspominalem juz wczesniej, otwarta byla dopiero jakies 60 km od Splitu. Wczesniej musielismy z niej zjechac jakies 100 km na polnoc od Zadaru i przebijac sie przez gory. Wracam 30 lipca i zapewne rowniez bedziemy przejezdzac ta sama droga, wiec po powrocie postaram sie dokladnie opisac cala droge powrotna, tak abys byl na bierzaco z informacjami.
Co do zywnosci - napisz co konkretnie Cie interesuje, poniewaz mamy sniadania i obiadokolacje w hotelu, tak wiec jedynymi produktami jakie kupujemy sa: woda (1.5 l. niegazowana - 6 Kun), piwo (zalezy gdzie, zalezy jakie, zalezy jaka pojemnosc - jutro postaram Ci sie napisac na bierzaco, bo sam musze sprawdzic jak te ceny sie rozkladaja), lody (5 Kun za jedna galke) i...chyba tyle :), aha - 1 godzina w kafejce internetowej - 25 Kun :). Na wschod od portu w Makarskiej przy glownej drodze wzdluz wybrzeza znajduje sie najwiekszy supermarket, gdzie mozna dostac wszystko czego potrzebujesz (np. wentylator...jesli nie masz klimatyzacji, a nie mozesz wytrzymac tego nieprawdopodobnego skwaru jaki tutaj jest). Oczywiscie ryneczek z owocami rowniez sie znajduje, ale nie jestem w sstanie podac Ci dokladnych cen, poniewaz nie chce Cie wprowadzic w blad.

A tak w ogole to wczoraj wieczorem wracajac promenada do hotelu bylem zaskoczony...naprawde niewielka iloscia ludzi. Weekend sie skonczyl i 50% plazowiczow, ktorzy tak szturmowali cale miasteczko przez piatek i sobote zwyczajnie wyjechalo (skonczyl sie dlugi weekend). Poczatek tygodnia - jest bardzo przyjemnie i spokojnie, zarowno w miasteczku, czy na plazy. Miejmy nadzieje, ze przez dni robocze bedzie tak caly czas :). Po raz pierwszy podczas mojego pobytu w Makarskiej na niebie pojawily sie dzisiaj spore chmurki i dosc silny, cieply wiatr z poludnia (sam nie wiem co on oznacza). W kazdym razie moj dzisiejszy dopoludniowy wypad w starsza czesc miasteczka z zamiarem porobienia fotek skonczyl sie dosc mocnym bolem glowy, a nastepnie wzieciem Ibuproma (juz sam nie wiem czy z tego wiatru, czy ze slonca, ktore [chyba dzieki temu wiaterkowi z poludnia] jest bardziej znosne.

Jesli macie jeszcze jakies pytania to walcie, a ja dzis postaram sie zorientowac w cenach podstawowych produktow ;)

Pozdrawiam :papa:
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 25.06.2007 15:29

Mirage dzięki za relacje na gorąco, super sprawa :-) Pamiętam, jak ja wysyłałem swoje popijając Karlovacko :-)

A co do wentylatora... napisz to tym, co twierdzą, że klima jest dla mięczaków, a im wystarcza mokry ręcznik :lol: Albo nie, bo Twoja relacja umrze w lawinie offtopiku ;-)

Baw się dobrze i napisz nam jeszcze, co ciekawego w CRO się dzieje. Ja Ci tylko napiszę, że nad polskim morzem od tygodnia chmury i przelotne deszcze. Dziś jest ciepło, ale chmury nie odpuszczają...
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 25.06.2007 17:59

Czy to prawda,ze w tym roku w Chorwacji jest plaga robactwa(muchy osy komary)?Ten kraj był zawsze wolny od tego paskudztwa.
Czyszczeniena102
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czyszczeniena102 » 25.06.2007 19:53

W chorwacji najleprze są cykady (własciwie nie wiem co to) , wszędzie je słychać, tz w zeszłym roku na Ciovo i w Trogirze było głosno.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone