Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naprawdę gorace...pozdrowienia z Makarskiej

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorek » 25.06.2007 22:30

Witaj
O autostradzie wspominalem juz wczesniej, otwarta byla dopiero jakies 60 km od Splitu. Wczesniej musielismy z niej zjechac jakies 100 km na polnoc od Zadaru i przebijac sie przez gory. Wracam 30 lipca i zapewne rowniez bedziemy przejezdzac ta sama droga, wiec po powrocie postaram sie dokladnie opisac cala droge powrotna, tak abys byl na bierzaco z informacjami.

Witam serdecznie Mirage . przede wszystkim dziękuję Ci za to ,że chce ci się w tym upale odpisywać ,jesteśmy Ci wdzięczni za wszelkie informacje. Interesują nas wszystkie prodykty do całodziennego wyżywienia (oczywiście podstawowe bo musiałbyś spędzić caly dzień z długopisem i kartką w ręku w hipermarkecie ) O autostradę pytałem ponieważ mieli oddać nowy odcinek w okolocy splitu ale z twojej relacji wynika ,że nie oddali jeszcze :cry: . Pozdrawiamy serdecznie no i jak najwięcej wrażeń . Czekamy z niecierpliwością na dalsze informacje. Jeszcze raz pozdrawiamy. :oczko_usmiech: Sławek
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 28.06.2007 10:04

Witajcie...dobrze, ze forum juz dziala, bo wczoraj prawie wtedy gdy bylem w kafejce, nie moglem sie wbic.

Pozostaje mi napisac relacje z dwoch, a nie z jednego dnia :). W kazdym razie jest o czym pisac, bo to co dzialo sie wieczorem z wtorku na srode ciezko opisac. Ale do rzeczy - takiej burzy jeszcze nie widzialem, takich blyskawic rowniez. Nie wiem czy w Polsce mozna obejrzec takie wyladowania atmosferyczne, mieszkam na poludniu i raczej nigdy czegos takiego nie doswiadczylem. Cos niesamowitego - blyskawice ciagnace sie przez cale niebo od wyspy Brac po krance Hvaru. Mozna powiedziec, ze byly nawet dwie burze, jedna szla na poludnie wzdluz wysp, a druga szalala w okolicach gor, przy miasteczku Omis (czy jakos tak). W kazdym razie wrazenia niesamowite. A jaka jest tego puenta? Spadlo moze...dwie krople deszczu :).

Nie co lepiej bylo juz tej nocy. Co prawda burzy nie bylo, ale w nocy tak przez niecala godzinke deszczyk padal i pierwszy raz jak obudzilem sie rano, musialem przykryc sie przescieradelkiem bo bylo mi...zimno (tak wiem, nowosc :) ). Dzisiaj od rana piekna, sloneczna pogoda, niebo bez chmurki...i co najwazniejsze - wiatr z polnocy, chlodny wiatr (w przeciwienstwie do tego co wial tutaj przez weekend z poludnia...).

Na plazy skumalismy sie z takimi slowakami, ktorzy przyjechali tutaj autem, wczoraj wracali juz do siebie, i z tego co ten gosc mi mowil, na poczatku tego tygodnia autostrada do Splitu miala byc juz w calosci otwarta (sezon sie zaczyna, my jechalismy 20-21.06 czyli przed sezonem). Jak jest naprawde przekonam sie juz w sobote, podczas drogi powrotnej.

Prosiliscie o ceny, o to co udalo mi sie zanotowac, poza tym, co napisalem juz wyzej (ceny z marketu i bazarku):
- Nescafe Gold - 100g. - 35 kun
- arbuz - 1kg. - 6 kun
- jablka - 1kg. - 10 kun
- brzoskwinie/nektarynki - 1 kg. 10 kun
- piwo - Karlovacko oczywiscie (dwa mi dziennie zchodza) - 0.5l - 6 kun
- herbatniczki najzwyklejsze - paczka - 7 kun
- guma Orbit - 4 kuny

Jesli cos jeszcze Was interesuje to poprostu piszcie. W sobote w oczekiwaniu na wyjazd bede mial spoooro czasu (a wlasciwie bede sie zwyczajnie nudzil) tak wiec moge jeszcze pospisywac ceny konkretnych produktow.

A poki co pozdrawiam :papa:
dorek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorek » 28.06.2007 23:50

mirage napisał(a):Jesli cos jeszcze Was interesuje to poprostu piszcie. W sobote w oczekiwaniu na wyjazd bede mial spoooro czasu (a wlasciwie bede sie zwyczajnie nudzil) tak wiec moge jeszcze pospisywac ceny konkretnych produktow

Serdeczne dzięki za informacje jesteś skarbnicą wiedzy. Do naszego wyjazdu czas ucieka szybko i tylko możemy Ci pozazdrościć wrazeń , u nas też była burza kilka piorunów na krzyż i mnustwo deszczu poza tym temperatura 15 stopni :cry: . Żyjemy myślą o wyjeździe tylko zaczynam się zastanawiać gdzie te wszystkie rzeczy się zmieszczą , bo w samochodzie chyba nie. Jeżeli znalazłbyś chwile czasu to może ceny jakiś produktów bardziej przyziemnych , chleb , masło , ser , woda , itd . My będziemy sami przygotowywać posiłki , więc każda informacja jest nam droga. Pozdrawiamy serdecznie :papa:
wojtek08
Plażowicz
parę informacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek08 » 29.06.2007 15:42

serdeczne pozdrowienia mirage. ja z ekipką będę w makarskiej od 7 lipca mam pytanie bo jadę pierwszy raz jak z wymianą złotówek w makarskiej czy jest taka możliwość i jak ogólnie ceny dań z owocami morza życzę dalszego miłego wypoczynku. pozdro z Radomia :D
axelko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) axelko » 29.06.2007 18:47

Podobne burze, jakie opisywałeś, zdarzały się w Grecji. Ale tam deszczu trochę więcej.
ok, koniec OT
_____
Kurka, powiadasz, że gorąco i bez klimy koniec? To źle... to bardzo, bardzo źle... bo ja się pod namiot 8 lipca wybieram

Czy to prawda,ze w tym roku w Chorwacji jest plaga robactwa(muchy osy komary)?

Tylko nie zapeszaj!
Chyba sobie muszę Off czy cuś kupić...
:la:
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 30.06.2007 13:24

No i stalo sie. Ostatni dzien w Makarskiej. O 19:00 powrot do Bielska. Co raz bardziej lubie Chorwatow. Mili Panowie (i dodatkowo jedna bardzo piekna Pani - Chorwatka - na oko 19-20 lat) sprezentowali mi ostatnie dwie godzinki na necie w Makarskiej "free", - jak to sami sie wyrazili :).

Zaraz postaram sie odpowiedziec na wszystkie pytania, ale zaczne po raz ostatni od raportu cenowego, o ktory juz wczesniej prosiliscie. Ceny tak jak poprzednio czesciowo pochodza z Marketu, a czesciowo z Bazarku. Odnosnie jeszcze cen, to pytalem sie naszej Pani rezydentki (bardzo fajna osoba, jesli to czyta [byc moze tak] to ja serdecznie pozdrawiam - Pani Aniu - Hotel Biokovka, pokoj 512 - wie Pani o kogo chodzi :)) o ceny w Chorwacji w lipcu i sierpniu. Z tego co sie dowiedzialem to ceny z reguly ida w gore o 20-30% tak wiec nie sugerujcie sie w 100% cenami ktore podaje tutaj, poniewaz to sa jeszcze ceny z czerwca, czyli z okresu przedsezonowego. No wiec tak:
- chleb (z piekarni) - 8.5 kuny
- wek (z piekarni) - 6.5 kuny
- cukier (market) - 1 kg. - 6 kun
- herbata owocowa w torebeczkach (market)- 9 kun
- czekolada milka mleczna (market) - 10 kun (w sumie nawet nie wiem, kto bedzie na takim skwarze jadl czekolade, rownie dobrze, mozna sobie zrobic z niej rozpuszczone kakao...no ale spisywalem to co mi sie rzucalo w oczy ;) )
- kiwi (bazar) - 1 kg. - 15 kun
- ogorki (bazar) - 1 kg - 7 kun
- pomidory (bazar) - 1 kg. - 8 kun

Jeszcze taka ciekawostka, kupowalismy w tej piekarni z ktorej podalem wyzej ceny slodkie ciasteczka, drozdzowki na powrot do Polski i zaplacilismy...70 kun. Sporo - srednio ceny takich slodkich ciasteczek/bulek ksztaltuja sie od 6 do 10 kun za sztuke...

Z wymiana zlotowek nie ma najmniejszego problemu - najlepiej wymieniac pieniadze w bankach (polecam dwa w samym centrum przy porcie - nie pamietam nazw, mozna rozpoznac po kolorach - zielony, i kawalek dalej czerwony). Kurs dzisiaj ksztaltowal sie w okolicach 1.8. Jednak wydaje mi sie ze najlepiej jest wymieniac euro.

O daniach z owocami morza nie jestem w stanie nic napisac, poniewaz zwyczajnie nie przepadam za taka kuchnia. Poza tym mielismy akurat w hotelu zagwarantowane zarowno sniadania jak i obiadokolacje, przez co w zadnym wypadku nie moglem narzekac na jedzonko - bylo swietne! Dzisiaj jeszcze w hotelu wykupilismy sobie obiadek, bo ostatnim posilkiem bylo poranne sniadanko. Kosztowalo nas to bodaj 37 kun od osoby (bufet salatkowy, zupka, drugie danie - wybor z 5 dan i deser).

Jesli chodzi o upaly, to ostatnie dni byly spokojniejsze, ale dzis ponownie jest niemilosnierny skwar, praktycznie brak wiatru, morze spokojne. Bez klimy szczerze wspolczuje... Mi byloby ciezko wytrzymac. Dzis sobota wiec znow ludzi sie najechalo troche, widac ze powoli zaczyna sie sezon, knajpy sie zapelniaja, plaza (tak spokojna w tygodniu) w weekendy niemal w calosci zapelniona.

A co do plagi robactwa - calkowicie zaprzeczam - poki co komarow zero, much zero, a sami wzielismy Off'a z obawa, ze moze byc z tym problem.

No to chyba tyle. Kolejny raport, a wlasciwie juz bardziej wczesne podsumowanie z wlasnego kompa w Polsce.

Pozdrawiam goraco :papa:
Mirage
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirage » 01.07.2007 10:25

Wrócilem... Podroż kapitalna, zwlaszcza przez Chorwację (nie to co w tamta strone). O 19:30 wjechalismy na autostrade, zaraz za Brela i dojechalismy az do Zagrzebia. O 1:15 w nocy bylismy na przejsciu granicznym w Mariborze. A pozniej juz z gorki, Austria, Czechy (Znjomo) i do Bielska :). W Bielsku bylismy o 10:30 - rowne 15 godzin jazdy razem z postojami. Jesli macie pytania odnosnie drogi to walcie, a cala relacje z fotkami zamieszcze pozniej...
axelko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) axelko » 01.07.2007 15:50

Twoja wypowiedź na temat robactwa mnie uspokoiła.. ufff. Drogo trochę, ale przeżyję :D
Nie mogę się doczekać wyjazdu... i rzucenia się w ciepłe fale Adriatuku.
wojtek08
Plażowicz
wyjazd do makarskiej 6 lipca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek08 » 05.07.2007 11:53

cześć mirage jutro wyjeżdżam i kupiłem jednak euro bo jest ostatnio tanie i czy mógłbyś mi powiedzieć jaki był kurs w tych kantorach w których wymieniałeś euro z góry dziękuję :D
Joka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joka » 18.07.2007 10:50

czy ktoś się wybiera do makarskiej od 18.08.2007 r.z biurem gandalf samolotem z krakowa?.Jadę do cro czwarty raz.Jedziemy w trzy osoby.

Pozdrawiam :D
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Naprawdę gorace...pozdrowienia z Makarskiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone