Re: Napiszcie jak jest z czystością wody w róznych regionach
napisał(a) Prus » 05.07.2018 11:22
W tym roku zaliczyłem prawie całe wybrzeże w miejscowości Kozino i kawałek w Diklo koło Zadaru. Woda czysta, świetna widoczność - lepiej niż gdziekolwiek (oczywiście z tych miejsc, w których byłem). Też (jak ktoś wcześniej) złapałem lekkie uczulenie od wody, po wyjściu spod prysznica miałem lekką wysypkę i zaczerwienioną skórę. Po kwadransie to znikało. Powtórzyło się parę razy, natomiast mogę to chyba powiązać z lekkimi "mikro-ukłuciami", które czułem chwilami podczas pływania po powierzchni w pewnej zatoczce. Nie mogę, jak jeden z przedmówców, narzekać na ubóstwo flory i fauny. Rozgwiazdy, kraby, koniki morskie, przyszynki szlachetne, sporo ryb, w tym iglicznie. Samo dno płaskie i raczej monotonne, ale muszli mnóstwo, tu i tam "podwodne łąki". Gdyby jeszcze było trochę głębiej.
Murter na wyspie Murter (między Slanicą i Cigradą) - woda czysta, choć nie tak jak w Kozino. Ryb, muszli i podwodnych stworzonek też mniej, za to dno niezwykle bogate i urozmaicone. Skały, podwodne wąwozy, trochę piasku, trochę traw, zwykle zgrupowanych na sporych połaciach. I szybciej robi się głęboko, gdyby ktoś chciał dać nura.
Nin - byliśmy raz, na jednej plaży. Dla rodzin z małymi dziećmi super, piaszczyste dno, bez jeżowców, płytko. Ale widoczność żadna. W sierpniu w Zatoce Gdańskiej widziałem dużo dalej. Dla mnie do niczego. Ale co kto lubi.