napisał(a) marcin_es » 11.07.2011 11:44
milczyk napisał(a):
Mam dokładnie ten model co na zdjęciu. Zaletą tego namiotu jest szybkie rozkładanie i nie trzeba go dodatkowo mocować śledziami, szpilkami. Wystarczy coś ciężkiego wrzucić do środka, jeśli jest wietrzenie. Składanie jest już trochę trudniejsze, ale wystarczy poćwiczyć
Niestety jedynym jego zastosowaniem jest wrzucenie gratów do środka. Człowiek w środku nie wytrzyma, jest za duszno na plaży!!! Wprawdzie z tyłu też można go troszkę otworzyć, takie jakby okienko, ale niewiele to daje. Niby chroni przed promieniami słonecznymi, ale nie ma czym oddychać. A cienia wokół niego jest baaaardzo mało. Taka jest moja opinia. Szkoda go targać ze sobą.
Istnieją też inne namiociki, bardziej otwarta, ale dłużej się je rozkłada. Są chyba trochę wyższe i dzięki temu może dają więcej cienia. Ale nie testowałem.
Parasole to problem z odpowiednim przytwierdzeniem do podłoża. Poza tym ilość cienia jest zazwyczaj mizerna. Może dla jednej osoby wystarczy. Widziałem takie parasole z dodatkowym materiałem zwisającym ku dołowi. Generuje to większy cień i to jest ruch w dobrą stronę.
Idealnym rozwiązaniem jest naturalny cień na plaży padający np. z drzew
Do zobaczenia na zacienionych plażach