Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Namiary na mechaników samochodowych w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.07.2016 07:29

koko01 napisał(a):
Z napisał(a):podaj rocznik,pojemność silnika i co tam jeszcze potrzebne do doboru części,przepraszam że tak póżno odpisuję lecz mam kłopoty z netem,350 kun to wydaje mi się dobra cena i nie ma co szukać gdzie indziej

Citroen C4 Grand Picasso rocznik 2008r. 1.6HDi 80KW (C4 PICASSO KOMBI REKREACYJNE 1.6 HDi 110 FAP (DV6TED4) BVM 5) a nr części Citroena to: 4254 32

Dostałem odpowiedż że klocki kosztują około 150 kun a czas oczekiwania to 2-3dni.
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 13.07.2016 12:53

Z napisał(a):
koko01 napisał(a):
Z napisał(a):podaj rocznik,pojemność silnika i co tam jeszcze potrzebne do doboru części,przepraszam że tak póżno odpisuję lecz mam kłopoty z netem,350 kun to wydaje mi się dobra cena i nie ma co szukać gdzie indziej

Citroen C4 Grand Picasso rocznik 2008r. 1.6HDi 80KW (C4 PICASSO KOMBI REKREACYJNE 1.6 HDi 110 FAP (DV6TED4) BVM 5) a nr części Citroena to: 4254 32

Dostałem odpowiedż że klocki kosztują około 150 kun a czas oczekiwania to 2-3dni.

Bardzo Ci dziękuje za poświęcony czas u mnie dostałem odpowiedz, ze naprawa wraz z częściami to wydatek 550kun bo te klocki za 270 kun to czas oczekiwania ok 5 dni (muszą przyjść z Polski :-) Inter Cars) owszem może zamówić tańsze ale mechanik ich nie poleca.... wiec chyba zostanę przy tych droższych (TRW) i całkowitym koszcie 550-570 kun :-( . W każdym bądź razie bardzo dziękuje za okazaną pomoc.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.07.2016 14:00

Nie ma za co.
asiaa79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiaa79 » 14.07.2016 09:56

Witam, potrzebny mechanik w okolicy Mariny, ewentualnie sklep z częściami, poszło łożysko w kole przód. Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2016 10:02

asiaa79 napisał(a):Witam, potrzebny mechanik w okolicy Mariny, ewentualnie sklep z częściami, poszło łożysko w kole przód. Pozdrawiam

Na 100% mechanik i wulkanizator jest w Seget Vranjica. Jadąc Jadranką w kierunku Trogiru po lewej stronie. Czy godni polecenia to nie wiem bo na szczęście nie musiałem korzystać.
Najlepiej spytać gospodarzy u których mieszkacie.
asiaa79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiaa79 » 14.07.2016 10:06

Dziękuję serdecznie za podpowiedź, pozdrawiam
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 14.07.2016 17:20

Jak nie sraczka to przemarsz wojsk klocki wymienione 550kun ale zepsuł osłonę tłoczka - założyłem wprawdzie jakieś oringi które u niego znalazłem - aby chodź trochę chroniła ale....? no cóż zrobić...-:-(
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 15.07.2016 08:52

koko01 napisał(a):Jak nie sraczka to przemarsz wojsk klocki wymienione 550kun ale zepsuł osłonę tłoczka - założyłem wprawdzie jakieś oringi które u niego znalazłem - aby chodź trochę chroniła ale....? no cóż zrobić...-:-(

To może da się znaleźć jakiś zestaw naprawczy gdzieś w sklepie motoryzacyjnym? To nie powinno dużo kosztować a Chorwaci też jeżdżą samochodami.
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 15.07.2016 09:08

kojacek napisał(a):
koko01 napisał(a):Jak nie sraczka to przemarsz wojsk klocki wymienione 550kun ale zepsuł osłonę tłoczka - założyłem wprawdzie jakieś oringi które u niego znalazłem - aby chodź trochę chroniła ale....? no cóż zrobić...-:-(

To może da się znaleźć jakiś zestaw naprawczy gdzieś w sklepie motoryzacyjnym? To nie powinno dużo kosztować a Chorwaci też jeżdżą samochodami.

Tak sobie myślę aby podjechać do może Vodice albo Sibenika i zapytac o zestaw naprawczy - może kupie coś pasujacego ?
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 15.07.2016 12:06

A mnie zastanawia coś innego - oczywiście to nie złośliwość z mojej strony tylko ludzka ciekawość - jadąc w taką podróż nie sprawdzałeś stanu tarcz i okładzin przed wyjazdem? A stan oleju, wody w chłodnicy?
sadek71
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sadek71 » 15.07.2016 20:53

polecam:
warsztat wulkanizacyjny PILAT
Adres:
Istarskih Narodnjaka 20/a
52000 Pazin

Telefon: 052/622-916
Mobitel: 098/589-785
Kontakt osoba: Igor Pilat

za naprawę opony, montaż koła i sprawdzenie pozostałych kół zapłaciłem tyle ile u mechanika w Łodzi (około 40 PLN)
asiaa79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiaa79 » 16.07.2016 19:18

dids76 napisał(a):
asiaa79 napisał(a):Witam, potrzebny mechanik w okolicy Mariny, ewentualnie sklep z częściami, poszło łożysko w kole przód. Pozdrawiam

Na 100% mechanik i wulkanizator jest w Seget Vranjica. Jadąc Jadranką w kierunku Trogiru po lewej stronie. Czy godni polecenia to nie wiem bo na szczęście nie musiałem korzystać.
Najlepiej spytać gospodarzy u których mieszkacie.

Można polecić z czystym sumieniem, samochód naprawiony na miejscu i w rozsądnej cenie.
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 21.07.2016 16:22

euromissile napisał(a):wody w chłodnicy?

miałeś na myśli płynu .. no ale przecież zabytkiem też można do CRO pojechać :papa:

PS. Nie śmiej się, czasami nie da się wszystkiego przewidzieć, ale faktycznie podróż z układem hamulcowym na granicy swojej sprawności to jak loteria.

Ja osobiście sprawdziłem wszystko, zestaw surwiwalowo-naprawczy dla 12 letniego Passata B5FL zapakowany i zweryfikowany (w tym śrubokręty, wszelakiej maści opaski zaciskowe, rurki-wężyki) czyli wszystko co może się przydać do tzw. prowizorki. Jeśli klapnie coś w silniku czy układzie hamulcowym to i tak możemy się w nos pocałować.
Nie oszukujmy się .. czasy Syrenek i Fiatów, w których samodzielnie można było cały silnik przełożyć na trasie minęły bezpowrotnie :boss:

Dlatego warto mieć Assistance. Wielki przegląd przed wyjazdem obowiązkowy w tym zmiana oleju i płynów.

Osobiście mało brakowało, a już bym odpalał telefon ratunkowy do ubezpieczalni.

Mam wywalony zawór EGR i zastąpiony spec flanszą EGR (auto ma dodatkowo zmienioną mapę silnika i ma strasznego kopa z dolnego zakresu obrotów z uwagi, że dostaje czyste powietrze do kolektora). Od wysokiej temperatury (prędkości autostradowe zgodnie z przepisami) + temp. na zewn., na postoju przy autostradzie na wysokości Ogulin (CRO) ssunął się wąż zasilający (spadła opaska) co spowodało przełączenie się silnika w tryb awaryjny (max prędkość z takim defektem to 60km/h). Drobnostka, do opanowania - w 2 minuty miałem opróżniony cały bagażnik (mistrzowska optymalizacja pakowania wg przepisu mojej małżonki) i dostęp do wszelkich narzędzi i akcesoriów w dolnym schowku.

Nic prostszego, założyć rękawiczki ochronne na dłonie, zdjąć osłonę, nasunąć wąż, dokręcić i dalej .. rura w drogę :)
Wszystko ładnie i pięknie .. zdejmuję zaślepki mocowania osłony silnika i ZONK ... zapomniałem, że tam jest kluczyk 10-tka, którego oczywiście nie spakowałem :mrgreen: Na stacji w sklepie również brak :mrgreen:

Kompan podróży jadący francuską myślą techniczną dysponował tylko kompletem kluczy torx gdzie w jego przypadku mógłby nimi swojego Peugota rozebrać przynajmniej do połowy bez potrzeb innych narzędzi.
Nagle nie wiadomo skąd jak spod ziemi pojawia się Autopomoc i miły Pan o imieniu Josip, który pyta czy potrzebuję pomocy (telepatia :mrgreen:). Potrzebowałem tylko klucza i drugiej silnej pary rąk, bo rurę ciężko nałożyć samemu. Miło sobie porozmawialiśmy (gość gaworzy idealnie po angielsku tak, że ja nie znając mocno technicznego eng dostaję lekcję kilku przydatnych słówek) o powodach zsunięcia się rury i otrzymuję darmową lekcję co zmodyfikować, aby w przyszłości nie doszło do podobnej sytuacji.

Po 10 minutach od momentu powstania defektu mogliśmy jechać dalej. Koszt pomocy jaki sobie zażyczył Josip to .. dobra kawa! W ramach podziękowań dałem mechanikowi znacznie więcej niż na 1 kawę otrzymując na drogę klucz 10-tkę, gdyby tej cholerze rurze chciałoby się ponownie zsunąć (dodam, że od tamtego zdarzenia dojechaliśmy na miejsce i szczęśliwie wróciliśmy do domu) - czar dobroci mechanika zadziałał i osobiście byłem do samego końca szczęśliwy z obrotu sprawy dlatego z ręką na sercu przekazuje namiar :hut:

Auto Servis EDITINA

http://www.editina.hr

Brezik 5, 47300, Ogulin
+385 91/ 725 - 7641
+385 95/ 569 - 2118
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 24.07.2016 09:29

koko01 napisał(a):
kojacek napisał(a):

Tak sobie myślę aby podjechać do może Vodice albo Sibenika i zapytac o zestaw naprawczy - może kupie coś pasujacego ?

Przeciez bez ochrony na tłoczek spojojnie przejedziesz trase do polski, padła ci pewnie tylko zewnetrzna guma
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 24.07.2016 09:30

Brutaka napisał(a):
euromissile napisał(a):wody w chłodnicy?

miałeś na myśli płynu .. no ale przecież zabytkiem też można do CRO pojechać :papa:

Nie smiej sie bo niektórzy leja wode, znam takich.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi