Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Namiary na mechaników samochodowych w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joanna&miki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna&miki » 27.06.2016 14:27

Witam,
Ma Ktoś może z Was pożyczyć klucz pneumatyczny elektryczny wraz z nasadka 18 plus przedłużka? Potrzebuje go do odkręcenia jednej śruby przy kole pasowym.
My jesteśmy w miejscowości Tucepi (ale jakby coś jestem wstanie dojechać autobusem do Makarskiej).
joanna&miki
Podróżnik
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna&miki » 27.06.2016 14:43

Użytkownik usunięty napisał(a):AUTO ČOVIĆ d.o.o.
TUČEPI, Blato 24
Telefon: 021/623500

Specjalizuje się w Skodzie.... ale tłumik w VW III pospawał mi za jedyne 300 HRK :wink: :lol:

Pozdrawiam.

Witam,
Ja nie polecam tego serwisu. Jeśli przychodzisz do tego zakładu z wiedza co dokładnie trzeba naprawić, to nawet nie chcą Cie słuchać i mówią, że nie maja czasu.
W moim aucie poszło koło pasowe i zapytałem się ile u nich kosztuje naprawa. Mechanik powiedział, że nie wie o co chodzi i on musi sam zobaczyć auto. Na to ja mu mowie któryś raz, że konkretnie popsuło mi się koło pasowe i potrzebuje jedynie odkręcić jedna śrubę na której jest ono zamocowane i ile by kosztowała by taką naprawa.
Na to mechanik się zdenerwował i powiedział, że nie naprawią, a dlaczego...po długim namyśle mechanik odpowiedział, że nie bo nie i sobie poszedł.

Morał z tego taki, że owy zakład chciał mnie naciągnąć na pieniądze i bardzo w niesmak mu było, że konkretnie wskazałem usterkę.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.06.2016 15:32

A może ktoś jedzie dzisiaj na wakacje i ci go przywiezie? Na kwaterze nie pomogą?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 27.06.2016 18:26

joanna&miki napisał(a):Witam,
Ma Ktoś może z Was pożyczyć klucz pneumatyczny elektryczny wraz z nasadka 18 plus przedłużka? Potrzebuje go do odkręcenia jednej śruby przy kole pasowym.
My jesteśmy w miejscowości Tucepi (ale jakby coś jestem wstanie dojechać autobusem do Makarskiej).

Dzwoń do Daria w Vodicach,ja dopiero przyjechałem do Zuljany i będę tu do 9.07 a póżniej jadę do Daria i jeśli będziecie po tym terminie to Wam pomogę
joanna&miki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna&miki » 28.06.2016 22:37

Z napisał(a):
joanna&miki napisał(a):Witam,

Dzwoń do Daria w Vodicach,ja dopiero przyjechałem do Zuljany i będę tu do 9.07 a póżniej jadę do Daria i jeśli będziecie po tym terminie to Wam pomogę

Dziękuje Kolego za pomoc. Auto juz naprawiłem.
Sprawa wyglądała następująco. Poprosiłem właściciela apartamentu którego wynajmuje o pomoc w znalezieniu mechanika, naświetliłem tez mu temat z mechanikiem AUTO ČOVIĆ w tucepi, że nie chciał naprawić mojego auta i odesłał mnie do makarsiej, właściciel się zdziwił i powiedział, że zna Kogoś z tego salonu i jutro z nim porozmawia. Faktycznie tak było, mechanik powiedział, że przyjedzie do mniej obejrzeć mojej auto, miał być o 9:00. Z niecierpliwością go wyglądałem ale mechanik zawitał u mnie dopiero o 14:20 ( kolejny dzień z głowy). Poznał, że byłem u niego ostatnio. Zobaczył silnik, opowiedziałem mu jeszcze raz o usterce, że jest to koło pasowe i pasek klinowy. Mechanik dodał jeszcze, że na pewno rozszczelnił sie jeszcze simering co mnie bardzo zdziwiło. Zaprzeczyłem, że to nie ma nic wspólnego, a on wziął "kroplę" stopionego paska i koła pasowego która była na boku, roztarł w rękach, powąchał i stwierdził, że to wyciek oleju. Zaprzeczyłem i powiedziałem ze sam jestem mechanikiem i znam sie na tym, że to na pewno nie jest olej (kropla była klejąca, niczym smoła i nie miała śliskiej konsystencji jak olej).

Machnąłem ręka (szkoda mi urlopu), zapytałem o cenę robocizny, a mechanik na to, "ja nie wiem". Nalegałem kilkukrotnie wiec powiedział że około 500kun, wraz z częściami wyjdzie około 1000kun. Moje drugie pytanie brzmiało na kiedy było by zrobione auto, na to mechanik "że on nie wie", pytam ponownie kiedy bo musze wracać do polski a on na to "może czwartek, może piątek".
Po minucie, nie powiedział nic tylko wsiadł w samochód i przez szybę powiedział "ze on ma za dużo pracy i nie chce naprawiać mojego auta" i odjechał. Przy całej rozmowie był właściciel apartamentu, który był bardzo zdziwiony.

Postanowiłem pojechać do makarskiej. Pytałem wszystkich mechaników wzdłuż głównej ulicy ile kosztowała by taka naprawa i żaden z nich nie miał kłopotu oszacowaniem ceny 300kun. Trafiłem do warsztatu z częściami samochodowymi i wulkanizacja opon. Kierownik tego sklepu wskazał mnie drogę do mechanika ulice wyżej, a że nie mogłem trafić to bez żadnego problemu zaproponował, że mnie podwiezie.
Mechanik był bardzo konkretny i sympatyczny, jego kwota za naprawę wynosiła 150-200kun.Auto naprawili mi od reki w 20minut. Dodatkowo utwierdził mnie, że to żaden simering.

Reasumując:
1) AUTO ČOVIĆ d.o.o.
TUČEPI, Blato 24
Telefon: 021/623500
https://www.google.hr/maps/@43.2746877, ... 56!6m1!1e1

To oszuści, chcieli mnie naciągnąć na simering 150kun plus wyższa cena za naprawę (300kun u większości mechaników, a u niego 500kun) 200kun = 350kuz zysku

2) Części można zamówić:
https://www.google.hr/maps/@43.3070803, ... 56!6m1!1e1
Naprzeciwko stacji benzynowej INA

3) Kierownik sklepu który wskazał mi mechanika (300 metrów za jego zakładem skręcić w prawo, 100 metrów pod gorę w prawo do końca i po lewej stronie jest mechanik)
https://www.google.hr/maps/@43.2999613, ... 56!6m1!1e1

4) Dobry, tani i szybki mechanik
(zdjęcie poniżej ponieważ nie ma drogi na google Street View)
Załączniki:
Dobry mechanik.png
nitomen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitomen » 02.07.2016 15:20

witam

jade do Primosten za 2 tygodnie , w razie W gdzie sa tam jacys auto magicy ?

sprawa druga , co jesli trzeba bedzie sciagac auto na lawecie do Polski ? ma ktos namiary na kogos, kto by sie podjal takiego transportu ??
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 12.07.2016 07:05

Jestem teraz na Murter i potrzebuje kupić klocki hamulcowe na tył do Citroena C4 Grand Picasso - czy może sie ktoś orientuje czy w tej okolicy np. Sibeniku są jakies sklepy co sprzedają części tego typu czy tylko zdany jestem na ASO? :-(
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.07.2016 07:20

koko01 napisał(a):Jestem teraz na Murter i potrzebuje kupić klocki hamulcowe na tył do Citroena C4 Grand Picasso - czy może sie ktoś orientuje czy w tej okolicy np. Sibeniku są jakies sklepy co sprzedają części tego typu czy tylko zdany jestem na ASO? :-(

tu jest kilka adresów, nie wiem czy szukałeś, spróbuj
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 12.07.2016 07:50

koko01 napisał(a):Jestem teraz na Murter i potrzebuje kupić klocki hamulcowe na tył do Citroena C4 Grand Picasso - czy może sie ktoś orientuje czy w tej okolicy np. Sibeniku są jakies sklepy co sprzedają części tego typu czy tylko zdany jestem na ASO? :-(

Przy wjeżdżie do Vodic od strony Tribunj masz po prawej stronie sklep z częściami do aut,jak coś to mogę podjęchać i się dowiedzieć,jutro będę na plaży na campie przed Murterem.
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 12.07.2016 14:07

Z napisał(a):

Przy wjeżdżie do Vodic od strony Tribunj masz po prawej stronie sklep z częściami do aut,jak coś to mogę podjęchać i się dowiedzieć,jutro będę na plaży na campie przed Murterem.

Baaaaardzo Ci dziękuje jeśli mógłbyś sie dowiedzieć jaka jest cena i czas oczekiwana to byłoby fajnie. Bądź co bądź właściciel u którego jestem "zakotwiczony" 200m od apartmani załatwił mi i pokazał zakład mechaniczny ale jakby.... to ... bo różnie bywa - wole nie kończyć co by nie zapeszać. Jak na razie skończyło się na słownym ustaleniu za wszystko ok 350 kun.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 12.07.2016 19:43

koko01 napisał(a):
Z napisał(a):

Baaaaardzo Ci dziękuje jeśli mógłbyś sie dowiedzieć jaka jest cena i czas oczekiwana to byłoby fajnie. Bądź co bądź właściciel u którego jestem "zakotwiczony" 200m od apartmani załatwił mi i pokazał zakład mechaniczny ale jakby.... to ... bo różnie bywa - wole nie kończyć co by nie zapeszać. Jak na razie skończyło się na słownym ustaleniu za wszystko ok 350 kun.

podaj rocznik,pojemność silnika i co tam jeszcze potrzebne do doboru części,przepraszam że tak póżno odpisuję lecz mam kłopoty z netem,350 kun to wydaje mi się dobra cena i nie ma co szukać gdzie indziej
koko01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koko01 » 12.07.2016 22:44

Z napisał(a):podaj rocznik,pojemność silnika i co tam jeszcze potrzebne do doboru części,przepraszam że tak póżno odpisuję lecz mam kłopoty z netem,350 kun to wydaje mi się dobra cena i nie ma co szukać gdzie indziej

Citroen C4 Grand Picasso rocznik 2008r. 1.6HDi 80KW (C4 PICASSO KOMBI REKREACYJNE 1.6 HDi 110 FAP (DV6TED4) BVM 5) a nr części Citroena to: 4254 32
maszla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maszla » 12.07.2016 23:14

Witam,
Jakby ktoś miał problem z kołami w Kvarner'ze, to mogę polecić mechanika-wulkanizatora w Senj. Miły, rzeczowy i kompetentny. Warto nanieść go na mapkę. Za wyważenie dwóch kół alu zapłaciłem 50 Kn.
IMG_20160712_140533.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2016 23:21

maszla napisał(a):Witam

Witam - dzięki za namiar :idea:
... i post po prawie 4 latach od zarejestrowania :wink: :lol:
maszla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maszla » 12.07.2016 23:51

Głównie czytam. Jak nie mam nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywam. Wczoraj szukałem info o wulkanizacji w mojej okolicy i nie znalazłem, podpytałem gospodyni, wskazała ten warsztat, okazał się uczciwy, więc puściłem info.
Pozdrawiam ze Smokvicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi