Z napisał(a):joanna&miki napisał(a):Witam,
Ma Ktoś może z Was pożyczyć klucz pneumatyczny elektryczny wraz z nasadka 18 plus przedłużka? Potrzebuje go do odkręcenia jednej śruby przy kole pasowym.
My jesteśmy w miejscowości Tucepi (ale jakby coś jestem wstanie dojechać autobusem do Makarskiej).
Dzwoń do Daria w Vodicach,ja dopiero przyjechałem do Zuljany i będę tu do 9.07 a póżniej jadę do Daria i jeśli będziecie po tym terminie to Wam pomogę
Dziękuje Kolego za pomoc. Auto juz naprawiłem.
Sprawa wyglądała następująco. Poprosiłem właściciela apartamentu którego wynajmuje o pomoc w znalezieniu mechanika, naświetliłem tez mu temat z mechanikiem AUTO ČOVIĆ w tucepi, że nie chciał naprawić mojego auta i odesłał mnie do makarsiej, właściciel się zdziwił i powiedział, że zna Kogoś z tego salonu i jutro z nim porozmawia. Faktycznie tak było, mechanik powiedział, że przyjedzie do mniej obejrzeć mojej auto, miał być o 9:00. Z niecierpliwością go wyglądałem ale mechanik zawitał u mnie dopiero o 14:20 ( kolejny dzień z głowy). Poznał, że byłem u niego ostatnio. Zobaczył silnik, opowiedziałem mu jeszcze raz o usterce, że jest to koło pasowe i pasek klinowy. Mechanik dodał jeszcze, że na pewno rozszczelnił sie jeszcze simering co mnie bardzo zdziwiło. Zaprzeczyłem, że to nie ma nic wspólnego, a on wziął "kroplę" stopionego paska i koła pasowego która była na boku, roztarł w rękach, powąchał i stwierdził, że to wyciek oleju. Zaprzeczyłem i powiedziałem ze sam jestem mechanikiem i znam sie na tym, że to na pewno nie jest olej (kropla była klejąca, niczym smoła i nie miała śliskiej konsystencji jak olej).
Machnąłem ręka (szkoda mi urlopu), zapytałem o cenę robocizny, a mechanik na to, "ja nie wiem". Nalegałem kilkukrotnie wiec powiedział że około 500kun, wraz z częściami wyjdzie około 1000kun. Moje drugie pytanie brzmiało na kiedy było by zrobione auto, na to mechanik "że on nie wie", pytam ponownie kiedy bo musze wracać do polski a on na to "może czwartek, może piątek".
Po minucie, nie powiedział nic tylko wsiadł w samochód i przez szybę powiedział "ze on ma za dużo pracy i nie chce naprawiać mojego auta" i odjechał. Przy całej rozmowie był właściciel apartamentu, który był bardzo zdziwiony.
Postanowiłem pojechać do makarskiej. Pytałem wszystkich mechaników wzdłuż głównej ulicy ile kosztowała by taka naprawa i żaden z nich nie miał kłopotu oszacowaniem ceny 300kun. Trafiłem do warsztatu z częściami samochodowymi i wulkanizacja opon. Kierownik tego sklepu wskazał mnie drogę do mechanika ulice wyżej, a że nie mogłem trafić to bez żadnego problemu zaproponował, że mnie podwiezie.
Mechanik był bardzo konkretny i sympatyczny, jego kwota za naprawę wynosiła 150-200kun.Auto naprawili mi od reki w 20minut. Dodatkowo utwierdził mnie, że to żaden simering.
Reasumując:
1) AUTO ČOVIĆ d.o.o.
TUČEPI, Blato 24
Telefon: 021/623500
https://www.google.hr/maps/@43.2746877, ... 56!6m1!1e1To oszuści, chcieli mnie naciągnąć na simering 150kun plus wyższa cena za naprawę (300kun u większości mechaników, a u niego 500kun) 200kun = 350kuz zysku
2) Części można zamówić:
https://www.google.hr/maps/@43.3070803, ... 56!6m1!1e1Naprzeciwko stacji benzynowej INA
3) Kierownik sklepu który wskazał mi mechanika (300 metrów za jego zakładem skręcić w prawo, 100 metrów pod gorę w prawo do końca i po lewej stronie jest mechanik)
https://www.google.hr/maps/@43.2999613, ... 56!6m1!1e14) Dobry, tani i szybki mechanik
(zdjęcie poniżej ponieważ nie ma drogi na google Street View)