Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Namiary na mechaników samochodowych w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 27.07.2014 20:26

golibroda
dobrze, że się uspokoiłeś. Urlopuj dalej, jak przód masz na 100 % sprawny to jeździsz spokojnie i unikasz ostrej jazdy i hamowań na maxa. Po powrocie do kraju najwyżej robisz całkowicie hamulce (tarcze i klocki). Nieraz tak jest, że coś nie spasuje (tarcza z klockami). Pozdrawiam właściciela Octavii :papa: (jesteś może na OCP?). Też swoją O1 byłem na Peljesacu w Orebicu - w 2012 roku. Właśnie wróciłem z Istrii swoją Octavką - 7 raz w Cro pod rząd. na pewno da radę i Twoja.
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 20:49

Przód OK, tarcze czyste, hamowanie bez problemów. Do przyjazdu tutaj tarcze z tyłu też były czyste. Problem zaczął się po kilku dniach w Cro. Dziwne i ciekawe. Może w Polsce się dotrą ponownie. Klocki przód tył w porządku.

OCP, tak oczywiście nawet naklejka jest z tyłu :)

W zeszłym roku nie było takich sensacji, może to kwestia opadów i dużej ilości górek :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 20:58

Jeździsz jak kapelusz i dlatego z tyłu masz zardzewiałe tarcze.
Pogoń trochę konie i podobnie użyj hamulce.
Powinny zacząć przypominać kolorem przednie... :wink:
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 27.07.2014 21:03

FUX napisał(a):Jeździsz jak kapelusz i dlatego z tyłu masz zardzewiałe tarcze.
Pogoń trochę konie i podobnie użyj hamulce.
Powinny zacząć przypominać kolorem przednie... :wink:

Masz trochę racji. Ale jeśli masz takie stadium korozji na tyle, to nic z tym nie zrobisz. Tylko wymiana kompletu :( I wierz mi - wiem co mówię.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 21:07

Nic nie musisz wymieniać. Tydzień auta na parkingu lotniskowym i po tygodniu kolor był podobny.
Ten tysiąc złotych za klocki, tarcze i robociznę przepij. :mrgreen:
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 21:09

Macie rację, jeżdżę ostrożne z tym, że w Polsce było OK, tarcze przód tył były czyste.
I prawdą jest,że jak pogoniłem przedwczoraj kuce i stosowałem ostrzejsze hamowanie, to sytuacja poprawiła się,że prawie szorowania nie było słychać. Wczoraj znów gorzej.

Jutro dłuższa wycieczka może uda się przeszlifować tarcze :)

Właśnie konsumuje Prosek na to konto ;)
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 27.07.2014 21:13

Nie ma co się nakręcac. Zwięszona wilgotnośc, auto postało kilka dni, tarcze zardzewiały i tyle. Trzeba pojęździc i zetrzec rdze. Czasem się zdarza, że potrafią przyrdzewiec klocki do tarcz. W tym wypadku bym nie dramatyzował i nie siał paniki z wymianą tarcz i klocków. Dojechałeś do mechanika nie było śladu rdzy. TJ FUX piszę trzeba przejechac i trochę pohamowac. Rdza się zetrze i można jeździc dalej. W PL jak popada to też rdzewieją tarcze, ale pewnie jeździsz codziennie, więc nawet nie zwróciłeś uwagi, że rdzewieje, bo ścierała się rdza na bierząco.
Pozdrawiam i nie przejmuj sie!
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 27.07.2014 21:25

andru_krk napisał(a):Nie ma co się nakręcac. Zwięszona wilgotnośc, auto postało kilka dni, tarcze zardzewiały i tyle. Trzeba pojęździc i zetrzec rdze. Czasem się zdarza, że potrafią przyrdzewiec klocki do tarcz. W tym wypadku bym nie dramatyzował i nie siał paniki z wymianą tarcz i klocków. Dojechałeś do mechanika nie było śladu rdzy. TJ FUX piszę trzeba przejechac i trochę pohamowac. Rdza się zetrze i można jeździc dalej. W PL jak popada to też rdzewieją tarcze, ale pewnie jeździsz codziennie, więc nawet nie zwróciłeś uwagi, że rdzewieje, bo ścierała się rdza na bierząco.
Pozdrawiam i nie przejmuj sie!

Wszystko O.K.
Tylko taka korozja, o której piszecie jest normalne zjawisko korozji powierzchniowej i ściera się po jednym do dwóch hamowań, a nie jak pisze kolega, że słyszy przy każdym hamowaniu - raz ciszej raz głośniej.
Panowie i Panie układ hamulcowy i opon to najważniejsze "rzeczy" w waszych pojazdach. Pisząc tekst typu pohamuj trochę ostrzej i wypij za to jest delikatnie pisząc dziwne.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.07.2014 08:01

Ja nie wiem, jak kolega jeździ.
Znam jedna osobę, której klocki wystarczają w subaru na około 4 kkm, a drugiej w focusie starczyły na 140 kkm.
To tyle podsumowania.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 28.07.2014 08:27

]
golibroda napisał(a):Tarcza nie jest cała ruda tylko ma takie prążki na obwodzie, reszta jest wyślizgana.

Tylne tarcze są czyste do połowy (bliżej osi), dalej są współosiowo podrdzewiałe z tym, że prawe koło bardziej.

..z mojej strony też podsumowanie tematu dyskusji, wpis kolegi do analizy :mrgreen: .albo albo...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.07.2014 16:25

może nie tyle jak, a gdzie:)
jeżdżąc z Tarnowa do Madrytu, a po Tarnowie/Madrycie będzie różnica...:)
ezer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ezer » 29.07.2014 17:57

witajcie kierowcy cromaniacy 8)

z mojego doświadczenia w tym roku a zwłaszcza dla jadących na jeden samochód jedna rada!
zaopatrzcie się w ubezpieczenie :!: (bo gdy zgaśnie auto na autostradzie, wtedy robi się gorąco, bardzo gorąco, jak w Afryce, nikomu nie polecam) auto czasem zawodzi, nawet najlepsze
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.07.2014 13:25

napisz coś więcej, jakie auto, co się stało i gdzie miałeś ubezpieczenie, jak zadziałało...
Dzięki serdeczne...
mmisiak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmisiak » 03.08.2014 04:56

Pomocy...

Potrzebuję namiary na warsztat w okolicy Redics / Lendava. Laguna III Diesel, po wlaniu w bak na MPLu Evo Diesel zapalił się komunikat "Sprawdź wtryskiwacze" i straciła moc. Jedzie. Jest niedziela rano , czy mają tu coś w stylu Norauto, żeby ktoś sprawdził czy jechać dalej, czy czekać do PN na otworzenie czegokolwiek ?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.08.2014 07:28

Znalazłem tylko to (mechaniki sam):

Vörös István; 8978 Rédics, Vasút utca 5 .; (92) 352 020
Bazsika Oszkár; 8978 Rédics, Sugár út 48 ; (92) 352 260

AVTOSERVIS, JANEZ ŽNIDARIČ S.P.; 031 272 192; Kolodvorska ulica 32, 9220 Lendava

Norauto zostało na Węgrzech zamknięte na stałe (zapis na stronie).

Serwis Renault Murska Sobota (niedaleko); Avto ŠKAFAR d.o.o. Plese 1, 9000 Murska Sobota, Tel. : +386 (0)2 52 23 230 (czynne pon-sob)

Wszystko z netu, nie mogę potwierdzić na 100%.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi