Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 14.07.2009 09:18

Dla CB radiowców , jeśli macie długie baty do swoich radyjek to warto przed bramkami w Chorwacji je złożyć.

Na bramce jest czujnik wysokości pojazdu i w zależności od wysokości płacisz opłatę , ja miałem długi bat i mi policzyło jak za TIRa

:) :) :) :) :) :)
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 14.07.2009 22:20

Ale jaja :P Miales dluzszy niz 1,5m ten bat czy juz 1,5m na osobowce jako tira policzy?
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 14.07.2009 22:28

Kisiels napisał(a):Ale jaja :P Miales dluzszy niz 1,5m ten bat czy juz 1,5m na osobowce jako tira policzy?

Z tym TIR-em to przesada ale jak masz osobówkę wyższa niż 1,9 m (np. z boxem) to automatyczne bramki mogą policzyć II taryfę.
P.
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 14.07.2009 22:37

Nie mam boxa ale mam antenke 1,5 m wiec czubek antenki pewnie jest gdzies na 3m wiec jesli wierzyc ze czujnik wykryje taka antene to bede mial inna taryfe? ;/ Nie fajnie bylo by przed kazda bramka sciagac bata ;/
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 14.07.2009 22:40

Kisiels napisał(a):Nie mam boxa ale mam antenke 1,5 m wiec czubek antenki pewnie jest gdzies na 3m wiec jesli wierzyc ze czujnik wykryje taka antene to bede mial inna taryfe? ;/ Nie fajnie bylo by przed kazda bramka sciagac bata ;/

Jechalem z boxem caly czas , na pierwszej bramce w CRO bilet mi wyszedl nie z dolnego podajnika tylko z gornego jak dla kierowcy ciezarowki . oplata ok 70zl , na nastapnych bramkach antene zlozylem w koncu zdjalem i bilet wychodzi z dolnego podajnika jak dla osobowek . stad moj wniosek ze policzulo mi jak dla ciezarowki no moze busa ...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.07.2009 04:27

filip122 vel Darek napisał(a):
Kisiels napisał(a):Nie mam boxa ale mam antenke 1,5 m wiec czubek antenki pewnie jest gdzies na 3m wiec jesli wierzyc ze czujnik wykryje taka antene to bede mial inna taryfe? ;/ Nie fajnie bylo by przed kazda bramka sciagac bata ;/

Jechalem z boxem caly czas , na pierwszej bramce w CRO bilet mi wyszedl nie z dolnego podajnika tylko z gornego jak dla kierowcy ciezarowki . oplata ok 70zl , na nastapnych bramkach antene zlozylem w koncu zdjalem i bilet wychodzi z dolnego podajnika jak dla osobowek . stad moj wniosek ze policzulo mi jak dla ciezarowki no moze busa ...

A jakie wysokie masz auto i jakiego bata ? ladne jaja...
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 15.07.2009 06:47

trzeba bedzie sie w krotsza antenke na cro zaopatrzyc ;/
Mirek38
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek38 » 15.07.2009 06:53

Mam antenę na osobówce ponad 3 metry ale nie wiele, boxa nie mam i co będzie mi liczyło inną taryfę, no to jaką powinienem max mieć żeby było ok.
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 15.07.2009 06:54

Ha ! , no nieźle .... Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie oprócz autora wątku??? Moja antenka ma 1 metr wysokości ale jest zamontowana na dachu :-( , kumpel , z którym jadę ma już 1,5 m .... nie chce mi sie wierzyć w ten bajer ....
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 15.07.2009 06:58

Jak byłem 2 lata temu to miałem 65cm antenke i była na dachu na vw polo i liczyło normalnie. Patrzac logicznie to skoro człowiek nie ocenia jakie aauto jedzie to powinny byc jakies czujniki bo inaczej tir moglby sobie smignac a taka kase jak osoboweczka wiec to calkiem mozliwe ze przez taka antenke policza nas wiecej. Tylko trzeba gdzies znalesc inf do jakiej wysokości liczy się jako osobowka :)
Mirek38
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek38 » 15.07.2009 07:04

Cytat ze strony o naliczaniu opłat
....... "b) Pojazdy o dwóch osiach, o wysokości maksymalnej (mierzonej w najwyższym punkcie) większej niż 1,90m i o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3500kg." to jest II strefa opłat czy wyższa niż typowych osobówek
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 15.07.2009 07:08

No to pozamiatane czyli zeby auto bylo liczone w I taryfie jako osbowka to nie moze przekroczyc 1,9m?
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 15.07.2009 07:22

cały wyc polega na tym, że to maszyna mierzy wysokość pojazdu i ma w d... , że wysokość pojazdu kończy się na czubeczku anteny a nie na krawędzi dachu samochodu ... - oby to były tylko moje złe przypuszczenia, bo się robi nie mały problem :-( tzn, ze mną nie będzie za dużego bo mam antenkę na magnesik, i na pewno w koreczku przed bramką zdążę ściągnąć bacik i go schować do bagażnika, ale kumpel antenę stałą ( nie wiem czy można ją tak łatwo demontować)
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 15.07.2009 07:22

Haweł napisał(a):A jakie wysokie masz auto i jakiego bata ? ladne jaja...

Jakie mam auto no passat combi z relingami i box standartowy , bacisko mam Presidenta 1.90m

Obrazek

Obrazek

tak to wyglada na tablicy przed wjazdem na autostrade .

Sa dwa podajniki biletow dolny dla osobówek górny dla dużych samochodów ,

.
Mirek38
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek38 » 15.07.2009 07:51

W takim razie co robić mam Antenę na stałe i najwyższy punkt jest na wysokości 280cm i co zrobić
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone