Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 18.07.2009 17:14

Dzięki.
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 18.07.2009 18:05

Jechałem z anteną 150 cm i żadnych problemów płaciłem normalnie
Kwiotek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kwiotek » 18.07.2009 18:05

filip122 vel Darek napisał(a):Dla CB radiowców , jeśli macie długie baty do swoich radyjek to warto przed bramkami w Chorwacji je złożyć.

Na bramce jest czujnik wysokości pojazdu i w zależności od wysokości płacisz opłatę , ja miałem długi bat i mi policzyło jak za TIRa

:) :) :) :) :) :)

E tam to może masz ten box masz zbyt mocno wysunięty do przodu ?
Ja już wróciłem z Chorwacji, jechałem Scenikiem wysokość (1,6m) + bagażnik (15cm) + box (przynajmniej 60cm) i obok boxa miałem antenę CB 1,5m i liczyło mnie tak samo jak kumpla który jechał przede mną Toyotą Corollą.

przemekstan napisał(a):
Używali laserowego urządzenia do pomiaru prędkości. To będzie bardzo nielubiane urządzenie przez kierowców- duża odległość dokonywanego pomiaru (do 1 km) oraz krótki czas pomiaru przez co jest prawie nieosiągalny dla antyradarów i antylaserów

Mając załączone CB na pokładzie to nawet mysz się nie prześlizgnie po drodze nie wiedząc o tym.
Jak ostatnio jechałem na Bydgoszcz to pierwszy komunikat mówił, że stoją na xx km a drugi już mówił, że poszli się tylko odlać i już jadą dalej:)
Normalnie mówię Wam pełny monitoring :) :) :)
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 18.07.2009 18:08

U nas w kraju to może i mysz się nie prześliźnie ale za granicą to mysz już jakieś szanse ma :P
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 26.07.2009 21:17

A ja dodam więcej .Jeżdżę do Chorwacji od ok.6 lat .Czasami 2 razy w roku. Samochody głównie to Vectra lub Mondeo. Na dachu windserfing z żaglami itp. Obok deski przypięty rower . Wysokość znacznie przekraczająca I kat. Zawsze płacę normalną stawkę za samochód osobowy. Myślę ,że nie ma potrzeby wprowadzać na forum zbędnej paniki . Zwłaszcza wśród tych ,którzy sie wybierają po raz pierwszy. Mogę tylko dodać : Jedźcie spokojnie ,a zawsze będziecie chcieli tam wracać . Miłych urlopów:)[/quote]

czyli co za rower na dachu nie płacę więcej???sprawdzileś to??
no to jest czujnik wysokości czy nie???
pzdr
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 27.07.2009 11:21

RafałSC napisał(a):A ja dodam więcej .Jeżdżę do Chorwacji od ok.6 lat .Czasami 2 razy w roku. Samochody głównie to Vectra lub Mondeo. Na dachu windserfing z żaglami itp. Obok deski przypięty rower . Wysokość znacznie przekraczająca I kat. Zawsze płacę normalną stawkę za samochód osobowy. Myślę ,że nie ma potrzeby wprowadzać na forum zbędnej paniki . Zwłaszcza wśród tych ,którzy sie wybierają po raz pierwszy. Mogę tylko dodać : Jedźcie spokojnie ,a zawsze będziecie chcieli tam wracać . Miłych urlopów:)

czyli co za rower na dachu nie płacę więcej???sprawdzileś to??
no to jest czujnik wysokości czy nie???
pzdr
[/quote]

Nie płacisz za rower na dachu. Opłata jest za samochód. Rower na dach , o nic nie martw i śmigaj śmiało do Cro :) Pozdrawiam
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 27.07.2009 14:32

Moi Drodzy! Tylko bez paniki! Bramka automatyczna to tylko maszyna.

W przypadku gdy zaproponowana taryfa wam nie odpowiada proszę nacisnąć guziczek "help". Odezwie się żywy człowiek i wystarczy przedstawić problem. Przyjdzie i "pogada z maszyną". Ja w ten sposób oszczędziłem 30 kun.

Cała operacja trwała krócej niż dojazd do "panienki z okienka" w kolejce dla gotówkowych.

Pozdrawiam
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 27.07.2009 15:29

Czyli jednak automat zle Ci naliczyl oplate? Ale z jakiego powodu? Przez antenke od CB?
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.07.2009 16:19

filip122 vel Darek napisał(a):Dla CB radiowców , jeśli macie długie baty do swoich radyjek to warto przed bramkami w Chorwacji je złożyć.

Na bramce jest czujnik wysokości pojazdu i w zależności od wysokości płacisz opłatę , ja miałem długi bat i mi policzyło jak za TIRa

:) :) :) :) :) :)

Zwykła pomyłka kolego albo próbowali Cię naciągnąć. Pojazdy są dzielone na kategorie ze względu na wysokość ale mierzoną nad przednią osią autka. Przypuszczam, że swojego długiego bata nie masz przymocowanego na przedniej masce :wink:
Ciekawe do której kategorii zaliczyliby mojego kolegę w Galaxy z batem 1.6 na dachu :D

P.S.
Sam tez używam anteny 1.6 ale jeżdżę sedanem z boxem na dachu i żadnych niespodzianek na bramkach nie miałem

Szerokości, przyczepności kolego
Kisiels
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kisiels » 27.07.2009 16:24

No i elegancko wszystko jasne :D
robsunday
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsunday » 28.07.2009 09:02

Czyli mierzona jest tylko i wyłącznie wysokość sam.??
bez box-ów, rowerów, anten itp. zainstalowanych na dachu.
(Jedę pierwszy raz do CRO, vw caddy który ma 183 cm wysokości i chcę założyć na dach box, całkowita wysokość auta to ponad 2m.) :oops:
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 28.07.2009 09:57

robsunday napisał(a):Czyli mierzona jest tylko i wyłącznie wysokość sam.??
(

Tak kolego tylko wysokośc samego samochodu bez zamontowanego na nim oprzyrządowania typu box, rowery, anteny CB
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 28.07.2009 13:57

robsunday napisał(a):Czyli mierzona jest tylko i wyłącznie wysokość sam.??
(Jedę pierwszy raz do CRO, vw caddy który ma 183 cm wysokości i chcę założyć na dach box, całkowita wysokość auta to ponad 2m.) :oops:

CADDY ma 183 cm nad przednią osią :wink:
Zakładaj co chcesz. Dopóki nie podepniesz przyczepki policzą cię w pierwszej kat.

Pozdro
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 28.07.2009 14:43

Na dachu Astry miałem boxa i ponton:
Obrazek
Automat "card only" na krótkim odcinku autostrady z granicy słoweńskiej do Zagrzebia naliczył mi 62 kuny :!: . Wydaje mi się, że to trochę za dużo (z Zagrzebia do Szibenika - duuuużo dłuższy odcinek, "ludzka bramka" policzyła mi 134 kuny)
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 28.07.2009 15:54

Za odcinek Zagrzeb-Sibenik miałeś policzone prawidłowo, kategoria I. Natomiast Trakošćan-Zagrzeb dla kat I kosztuje 39 kun. Gdyby zaliczyło cię do kategorii II - 59 kun. Skąd 62 - nie mam pojęcia, bo kat III to już 91 kun.

Czyli jednak trzeba pilnować kategorii pojazdu na bilecie. Jeżdżę z boxem od wielu lat i nigdy nie miałem tego problemu - ale zawsze kasowały mnie "żywe" bramki, więc może nawet przy złej kwalifikacji z automatu brali poprawkę ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone