Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 15.07.2009 07:57

cenydr2009.php

Kategoria pojazdu
leeluu1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leeluu1 » 15.07.2009 08:26

Przeciez prawie zawsze jest korek przed bramkami mozna wyjśc zdjać jak ktos ma magnez a zaraz za bramka wyjść i szybko założyć, no gorzej z tymi co maja na stałe ale z tego co mi sie wydaje to sa wkręcane no ale kwestia minuty i po problemie zawsze znajdzie sie miejsce i czas na to zeby zdjac i zalozyć raz jeszcze;) z tą antena to rzeczywiście dobre;) ja ma osobiście 1.6m ale na magnesie
Mirek38
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek38 » 15.07.2009 08:43

Pytanie gdzie sprawdzana jest ta wysokość przy wjeździe na Autostradą czy przy przy zjeździe czy tu i tu
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 15.07.2009 09:13

kurde no wg cytatu z linku powyżej : "Pojazdy o 2 osiach i wysokości mierzonej nad przednią osią nie większej niż 1,30m (chodzi o wysokość maski silnika - patrz rysunek) z wyjątkiem pojazdów wymienionych w kategorii IIb." - wynika, że wysokość jest mierzona w miejscu przedniej osi ! ! ! a więc jeśli antenę mamy zamontowaną na tyle dachu powinno być ok ! ! ! - moim skromnym zdaniem ;-) no i maszynka zaliczy nas do kat."I"
Ostatnio edytowano 15.07.2009 09:28 przez mrówa, łącznie edytowano 1 raz
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 15.07.2009 09:28

Mirek38 napisał(a):Pytanie gdzie sprawdzana jest ta wysokość przy wjeździe na Autostradą czy przy przy zjeździe czy tu i tu

Skoro bilet pobiera sie z gornego lub dolnego podajnika znaczy że pomiar jest przy wjeździe.

Co do tych anten to raczej jestem sceptykiem ponieważ:
- zdarzyło sie to tylko jednej osobie na tyle anten co jeździ do Cro
- automatyczny system klasyfikacji pojazdy to nie prymitywna bariera optyczna. Posiada filtr chroniące przed zakłóceniami i anteny nie powinno wychwycić.
- w zeszlym roku jechalem z kolegą, który miał antenke na Zafirz - na pewno w sumie ponad 2m i nie bylo problemów

P.
P.S. oczywiście swoją przed wjazdem odkręcę :-)
ewlii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewlii » 15.07.2009 12:28

Czyli mam rozumieć , że auto z boxem na dachu w II taryfę wchodzi , pomimo tego, że maska samochodu jest poniżej 130 cm :evil:
Seb.
Globtroter
Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio i BOX

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seb. » 15.07.2009 12:45

ewlii napisał(a):Czyli mam rozumieć , że auto z boxem na dachu w II taryfę wchodzi , pomimo tego, że maska samochodu jest poniżej 130 cm :evil:

nie no to juz przegięcie 8O
musze zmierzyc ile moje auto z boxem he he

p.s
no i wyszło mi 193 cm całkowitej. Za 3cm 40% drożej....
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 15.07.2009 14:03

Zwracam uwagę, że strona www.hac.hr podaje, że wysokość pojazdu, wedle której wyliczana jest opłata, mierzona jest na przedniej osi.

Czy ktoś zna umiejscowienie czujnika wysokości na bramce automatycznej? Może wystarczy podjechać pod czujnik przednią osią wzgl. nie przekroczyć jego linii miejscem, gdzie umieszczona jest antena CB lub box?
Seb.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seb. » 15.07.2009 14:30

Loucipher napisał(a):Zwracam uwagę, że strona www.hac.hr podaje, że wysokość pojazdu, wedle której wyliczana jest opłata, mierzona jest na przedniej osi.

Czy ktoś zna umiejscowienie czujnika wysokości na bramce automatycznej? Może wystarczy podjechać pod czujnik przednią osią wzgl. nie przekroczyć jego linii miejscem, gdzie umieszczona jest antena CB lub box?

zwróć uwage na zamieszczone zdjęcie widzisz tam wyskokosc max dla 1 strefy ? :)
i jeszcze tu:https://www.cro.pl/cenydr2009.php
strefa II punkt b.

przynajmniej ja to tak rozumiem ;)
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 15.07.2009 16:11

Nosz kurde balans, nie ma tu żadnego innego cromaniaka oprócz założyciela postu, który by potwierdził, bądź zaprzeczył ????? Przecież nie jeden CBik jeździ do CRO .... Jak to jest w praktyce >>>> /?????? mierzą pojazd z antena czy bez ???
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 15.07.2009 16:20

Mirek38 napisał(a):W takim razie co robić mam Antenę na stałe i najwyższy punkt jest na wysokości 280cm i co zrobić

a anteny zamocowanej na stale nie mozesz odkrecic od podstawy?

pozdrawiam
exit
krakuscity
Koneser
Re: Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio i BOX

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.07.2009 16:22

Seb. napisał(a):p.s

Spuścisz trochę powietrza z kół i będzie te kilka centymetrów mniej, potem dopompujesz. :D
Haweł
Cromaniak
Re: Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio i BOX

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.07.2009 16:25

krakuscity napisał(a):
Seb. napisał(a):p.s

Spuścisz trochę powietrza z kół i będzie te kilka centymetrów mniej, potem dopompujesz. :D

ale sie usmialem...dobre !!!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 15.07.2009 16:29

a inaczej,jak dostane bilecik na wieksze autko i podjade nastepnie do skasowania kaski,to nie moge powiedziec kasjerowi,ze nastapila jakas pomylka i ze dostalem nie ten bilet co potrzeba,przeciez widzi czym podjechalem...moze tak da sie cos zalatwic...a z drugiej strony,to jak jestem na forum od 2002 roku,to czegos takiego nie bylo do tej pory...
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 15.07.2009 16:39

mrówa napisał(a):Nosz kurde balans, nie ma tu żadnego innego cromaniaka oprócz założyciela postu, który by potwierdził, bądź zaprzeczył ????? Przecież nie jeden CBik jeździ do CRO .... Jak to jest w praktyce >>>> /?????? mierzą pojazd z antena czy bez ???

Wiecie moze to przypadek z ta antena , a moze takie zezowate szczeście ..Jesli ktoś pamieta ten film . Nie mam zamiaru testowac na nastepnej bramce wjazdu z antena . poprostu ja zlozylem i tyle .

Mirek38 napisał(a):W takim razie co robić mam Antenę na stałe i najwyższy punkt jest na wysokości 280cm i co zrobić

Co do anten stalych ktos sie zapytał .. A co robisz z antena jak jedziesz na myjnie automatyczna ????
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Naliczanie oplat autostrady CRO a CB radio - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone