Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nalepka PL a biale tablice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DanielF
Podróżnik
Nalepka PL a biale tablice

Nieprzeczytany postnapisał(a) DanielF » 19.07.2006 14:15

Sorry jesli bylo, ale nie moglem znalezc. Jak to jest, czy jesli mamy nowe (biale) tablice ze znaczkiem PL, to mimo wszystko jestesmy zobowiazani do posiadania naklejki PL?
idas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) idas » 19.07.2006 18:01

Przy posiadaniu nowych tablich nie ma juz wymogu posiadania naklejki.
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 19.07.2006 20:05

idas napisał(a):Przy posiadaniu nowych tablich nie ma juz wymogu posiadania naklejki.

lepiej zainwestować tą złotówkę i nakleić niż dyskutować na ten temat z drogówką w jakimś kraju w drodze na wakacje
ja przynajmniej kupuję i naklejam, a jak wracam home to odklejam i po bólu ;D
andre72
Turysta
Pl-ka

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre72 » 20.07.2006 06:29

Nie tym razem na wakacjach ale przed 2 miesiącami jak byłem u naszych południowych sąsiadów którzy się czepiają czego tylko się da to pan z Polici chciał dac pokutę za brak PL, ale zawsze mam w schowku jakąś na wszelki wypadek i przy nim nakleiłem, nie tak łatwo ale się odczepił. Dlatego lepiej nakleić a później po powrocie można zerwać
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.07.2006 21:31

Rok temu przejechałem całą trasę do Chorwacji i z powrotem na białych tablicach bez nalepki PL. W jedną stronę jechałem przez Słowacje i Węgry, wracałem przez Słowenię, Austrię i Czechy. Nikt się nie czepiał, ale może jeżeli są jakiekolwiek wątpliwości lepiej nalepić sobie to PL i mieć święty spokój i przestać zawracać sobie głowę ewentualnymi kłopotami z nadgorliwą policją.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 21.07.2006 21:55

Witam
Pamiętajmy, że Polici choćby to była czeska też kombinują by żyć. Nie dajmy się ogłupić czeskiej Polici! "Tablice białe ze znaczkiem PL nie potrzeba dodatkowo naklejać - tablice białe ze znaczkiem unijnym(gwiazdki) naklejka jest potrzebna"!
Szerokiej drogi
pozdrav :hut: :papa:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2006 12:44

DanielF napisał(a):Sorry jesli bylo, ale nie moglem znalezc. Jak to jest, czy jesli mamy nowe (biale) tablice ze znaczkiem PL, to mimo wszystko jestesmy zobowiazani do posiadania naklejki PL?

Teoretycznie na terenie UE PLka do białych tablic potrzebna nie jest.
Zważ waść jednak że Chorwacja jeszcze w Unii nie jest.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 24.07.2006 12:45

Właśnie dzisiaj nabyłem nalepkę PL za 3 zlp i mam w nosie i spokojną głowę. Wymagają, nie wymagają za 3 zeta pozbywam się takich skomplikowanych dylematów i wszystkim polecam. Pewnie i taniej można dostać taką PLkę i nie zaśmiecać sobie głowy problemikami. Szerokiej drogi wszystkim. PL.
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 24.07.2006 12:56

Też kupię i nakleję Pl-kę, nasi południowi bracia ot tak , ja to nazywam po janosikowemu lubią wlepić nam mandacik, a raczej dostać od nas trochę w łapę, trzykrotnie taka przyjemność miała miejsce w okolicach Bratysławy, i z różnych przyczyn, ostatnio nie zatrzymałem się przed znakiem stop przy wyjeździe ze stacji benzynowej, chociaż stałem tam minutę, bo nie mogłem się włączyć do ruchu. Dyskusji nie było, nie- to zabieramy prawo jazdy i jutro proszę się zgłosić. Nie stwarzajcie Janosikom ze Słowacji powodów do mandatu, za pl-kę też już płaciłem. I teraz nie mam czasu na dyskusję.
yahaya
Turysta
Białe tablice nie trzeba PL !

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahaya » 24.07.2006 13:31

mam tablice białe ze znaczkiem uni zamiast polskiej flagi, przejechałem do Chorwacji i z powrotem be naklejki PL bo przecież na białych tablicach jest oznakowanie PL, miałem za to PL-kę w schowku na wszelki wypadek bo co niekórzy nie wiedzą i straszyli że ktoś się czepiał itp. Z dośwaidczenia mówię nikt nie zwracał na to najmniejszej uwagi!!!!
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 24.07.2006 13:57

idas napisał(a):Przy posiadaniu nowych tablich nie ma juz wymogu posiadania naklejki.

Dwa lub trzy lata temu na przejściu pomiędzy SK i CZ utknęliśmy w drodze powrotnej na około 2 godziny za brak naklejki PL. Jadąc na urlop oczywiście przekraczalismy granicę w tym samym miejscu ale nikt się o PL-ku niepytał. W drodze powrotnej "pokuta" miał wynieść 2000 koron od samochodu, a byłao ich trzy. Tak więc śmiem twierdzić że lepiej kawałek papieru nawet za 3 zł warto mieć naklejone na samochodzie. Przejście to to Mosty u Jablunkova.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.07.2006 15:15

2 lata temu też zapłaciłem janosikowe na samej granicy za Bratysławą w kierunku Wiednia, i nie było dyskusji. I nikt mnie nie przekona, że to się znowu nie powtórzy. Nasi sąsiedzi lubią Polaków i lubią obskubywać ich z koron, a pretekst, zawsze się znajdzie.
Pozdrawiam, :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone