Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naklejka PL i nowe tablice rejestracyjne

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 09.06.2006 19:49

A nie mówiłem że tak łatwo nie będzie he he he. Zrobię tak - blachy z pl i gwiazdkami, naklejka do schowka jakby jakiś baranek się czepiał - generalnie nie lubie obklejać auta - poza naklejką cro.pl he he he
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 10.06.2006 01:28

niezawodny

Punkt pierwszy rewelka, porponuje przenieść do działu Humor :)

Na wszelki wypadek chyba kupię PL-ke, choć blachy mam z nią i flagą.
Mam w pamięci pewna Słowaczkę, która się uparła, ze moje dziecko nie jest do siebie podobne na paszportowym zdjęciu p 2 latach od jego zrobienia. Trafi sie taki/a służbista i co?
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 10.06.2006 05:50

niezawodny napisał(a):A zatem zreasumujmy;
1) Są 4 rodzaje blach: białe z gwiazdkami, białe z flagą, czarne i skorodowane
2) Są 2 rodzaje krajów; unijne i nieunijne
3) jest także konwencja wiedeńska ratyfikowana przez część krajów
4) naklejka jeśli jest potrzebna może być przyklejona: u góry po prawej, u góry po lewej, u dołu po prawej i u dołu po lewej
5) Naklejki bywają różnych rozmiarów
W/w (należy przemnożyć możliwości wszystkich punktów) daje niemal nieskończoną liczbę rozwiązań, co oznacza że problem naklejki jest w swej istocie nierozwiązywalny...

Wnioski:
Przed wyjazdem do Chorwacji należy zapoznać się z tekstem ujednoliconym konwencji Wiedeńskiej, przy czym dla bezpieczeństwa należy to uczynić w dniu wyjazdu bo nigdy nie wiadomo czy akurat się nie zmieni. Optymalnie jest zabrać ze sobą laptopa z dostępem do internetu i na każdej granicy sprawdzać aktualny tekst w/w konwencji bo ryzyko posiadania vel nieposiadania naklejki obciąża turystę. Osobom o słabszych nerwach zaleca się zostać w domu (na CRO.PL) :lol:

Szanowny Kolego Niezawodny!!!
Czytając Kolegi post wydaje mi się, że strasznie komplikuje Kolega problem związany ze znakiem przynależności państwowej. W/w kwestię reguluje Ustawa prawo o rd
Art. 59. 1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony znakiem z literami "PL".
2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.
3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany. (dotyczy państw UE przyp.autora).
Odpowiadając na czwartą wątpliwość to znak ma być przyklejony z tyłu pojazdu w widocznym miejscu (np. z lewej strony - patrząc w kierunku jazdy), a co do wielkości i wzoru przyczepianego znaku przynależności państwowej to jest określone w przepisach naszych jak i międzynarodowych.
Specjalnie nie podaję tych aktów prawnych i artykułów aby wszyscy zainteresowania mogli sobie poszukać, a zarazem zapoznać się z nowelizacją prawa nie tylko o ruchu drogowym ale także np. o znakach i sygnałach, tablicach rejestracyjnych itp.
W razie pytań i wątpliwości proszę na mój adres e-mail.
Pozdrawiam JurekG
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 10.06.2006 09:42

Najlepiej obkleić cały tył łącznie z szybą różnego rodzaju naklejkami-dużymi i małymi hihihi :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2006 11:05

jurekg napisał(a):Szanowny Kolego Niezawodny!!!
Czytając Kolegi post wydaje mi się, że strasznie komplikuje Kolega problem związany ze znakiem przynależności państwowej. W/w kwestię reguluje Ustawa prawo o rd

No przecież napisałem żeby zaopatrzeć się w tekst ujednolicony, aktualny w dniu przekraczania granicy. Innej rady nie ma :P
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 10.06.2006 19:31

Na wszelki wypadek zakupiłem "PL-ke" w Kauflandzie ( to moja druga w życiu wizyta w tej nędznej sieci) za 0,99 PLN.
w tym akuraat wypadku - polecam.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 10.06.2006 19:42

JasioJasio napisał(a):Na wszelki wypadek zakupiłem "PL-ke" w Kauflandzie ( to moja druga w życiu wizyta w tej nędznej sieci) za 0,99 PLN.
w tym akuraat wypadku - polecam.

Kiedyś stacje benzynowe miały firmowe nalkejki. Shell miał jakieś takie wymyślne po klika zł, na Jet dostałem za darmo. Po odpowiednim przycięciu przerobiłem ją na zwyczajną.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 12.06.2006 22:19

Adam,K napisał(a):Najlepiej obkleić cały tył łącznie z szybą różnego rodzaju naklejkami-dużymi i małymi hihihi :D

zawsze podobala mi sie naklejka BiH
ciekawe czy jest zabroniona takowa naklejeczka
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 13.06.2006 10:18

Czyli naklejka do schowka i w drogę ...
Ostatnio edytowano 13.06.2006 13:53 przez Ballah, łącznie edytowano 2 razy
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 13.06.2006 11:42

RO.PL) :lol:

Generalnie zgodzilbym sie z Toba, ale pozwole sobie wtrac swoje 2 grosze... :wink:
Ad1-jest 5 rodzajow blach-białe z gwiazdkami, białe z flagą, czarne i skorodowane+ blachy wirtualne ,te zgubione

Ad1.sa 4 rodzaje krajow-unijne i nieunijne + niemcy i austria

..i to by bylo na tyle..
tomiusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomiusz » 13.06.2006 18:20

stwierdzam ze to mój pierwszy wyjazd do cro własnym autkiem wiec wole nie stresowac sie i przykleje tą PL i oczywiście jeszcze logo forum pozdrawaiam Tomiusz
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.07.2006 07:45

Czytając Kolegi post wydaje mi się, że strasznie komplikuje Kolega problem związany ze znakiem przynależności państwowej. W/w kwestię reguluje Ustawa prawo o rd Art. 59. (...)

Szanowny Kolego Jurkug!!!
Czytając Kolegi post jestem pewny, że przytoczył Kolega Ustawę uchwaloną i obowiązującą w naszym kochanym kraju. A więc NASZ celnik ma prawo sprawdzić, czy stojący na naszym przejściu samochód jest poprawnie oznakowany. Jednakże w momencie wjazdu do kraju ościennego zaczynają obowiązywać przepisy ruchu drogowego, uchwalone w tymże kraju. Wydaje mi się więc, że jedynym argumentem w tej dyskusji byłoby przytoczenie odpowiedniego aktu prawnego z tegoż kraju.

PozdraV
J.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 01.07.2006 08:38

Jacunio napisał(a):
Czytając Kolegi post wydaje mi się, że strasznie komplikuje Kolega problem związany ze znakiem przynależności państwowej. W/w kwestię reguluje Ustawa prawo o rd Art. 59. (...)

Szanowny Kolego Jurkug!!!
Czytając Kolegi post jestem pewny, że przytoczył Kolega Ustawę uchwaloną i obowiązującą w naszym kochanym kraju. A więc NASZ celnik ma prawo sprawdzić, czy stojący na naszym przejściu samochód jest poprawnie oznakowany. Jednakże w momencie wjazdu do kraju ościennego zaczynają obowiązywać przepisy ruchu drogowego, uchwalone w tymże kraju. Wydaje mi się więc, że jedynym argumentem w tej dyskusji byłoby przytoczenie odpowiedniego aktu prawnego z tegoż kraju.

PozdraV
J.

Witam!!!
Zgadzam się z Kolegą przepisy nasze Polski co do naklejki PL na pojeździe są spójne z przepisami w UE (nowe białe tablice) przy starych (czarnych tablicach) należy mieć znak przynależności państwowej. W pozostałych krajach na granicy mogą ale wcale nie muszą wymagać dodatkowej (oprócz umieszczonej na tablicy rejestracyjnej "nowej") nalejki przynależności państwowej.
Pozdrawiam Jurek G
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 01.07.2006 09:10

blacha napisał(a):
RO.PL) :lol:

Generalnie zgodzilbym sie z Toba, ale pozwole sobie wtrac swoje 2 grosze... :wink:
Ad1-jest 5 rodzajow blach-białe z gwiazdkami, białe z flagą, czarne i skorodowane+ blachy wirtualne ,te zgubione

Ad1.sa 4 rodzaje krajow-unijne i nieunijne + niemcy i austria

..i to by bylo na tyle..

Są jeszcze blachy białe z polską flaga a na to jest naklejona przyklejka z gwiazdkami unijnymi np. takimi:
http://allegro.pl/item105723826_unijne_ ... _best.html
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 01.07.2006 14:42

piotrus napisał(a):Są jeszcze blachy białe z polską flaga a na to jest naklejona przyklejka z gwiazdkami unijnymi np. takimi:
http://allegro.pl/item105723826_unijne_ ... _best.html

A to jest chyba z lekka nielegalne...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Naklejka PL i nowe tablice rejestracyjne - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone