Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Naklejka ekologiczna na Niemcy.

Forum jest wielowątkową kopalnią wiedzy o Chorwacji oraz podróżach po całym świecie - wiemy, że trudno to od razu ogarnąć, więc nasi nowi forumowicze mogą w tym dziale zadać dowolne pytanie, a z czasem ich post będzie przeniesiony w odpowiednią lokalizację.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.01.2025 13:29

Jak się temat nie nadaje, to sorry, administrator może usunąć.
Ale myślę że może warto się zastanowić.
Nie wiem czy Amerykę odkryłam, czy to stan normalny. Dla mnie coś dziwnego i zastanawiam się czy może czegoś nie wiem lub źle interpretuję.
To do rzeczy. Potrzebuję kupić naklejkę ekologiczną do Niemiec. Konkretnie do Berlina. Z tego co wiem to na miasta nie ma, jest na całe Niemcy.
Wszędzie na stacjach benzynowych, na stacjach obsługi pojazdów, na stronach internetowych cena jest od 90 zł do 120.
Od ponad miesiąca przeglądam różne strony i wszędzie cena ta sama lub podobna. Dla mnie temat ważny dopiero od wiosny, ale już się interesowałem.
I nagle wpada mi ta strona. Nie wiem czy wam się przez tłumacza Google przetłumaczy. Mnie się przetłumaczyła, jak nie to można sobie przetłumaczyć.

https://www-berlin-de.translate.goog/labo/mobilitaet/kfz-zulassung/feinstaubplakette/shop.86595.en.php?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq

I cena bezpośrednio w Berlinie 5,90 euro. To jest 25 zł.
Powiedzcie mi, o co tutaj chodzi? Jak oczywiście ktoś wie o co chodzi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2025 14:16

A sprawdzałeś jaki jest koszt wysyłki do Polski?

Plakietka nie jest niczym nowym, obowiązuje na pewno już w 2016 r. Na pewno można od ręki wyrobić w Polsce, trzeba podjechać do punktu z dokumentami samochodu i kupisz plakietkę z odpowiednią kategorią.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.01.2025 14:33

Najlepiej będzie wiedział kto mieszka w Niemczech.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.01.2025 14:40

piekara114 napisał(a):A sprawdzałeś jaki jest koszt wysyłki do Polski?

Plakietka nie jest niczym nowym, obowiązuje na pewno już w 2016 r. Na pewno można od ręki wyrobić w Polsce, trzeba podjechać do punktu z dokumentami samochodu i kupisz plakietkę z odpowiednią kategorią.

Na stronie j.w. jest podana cena. Dotyczy to również pojazdów z zagranicy. Do numeru rejestracyjnego dopisać trzeba tylko (PL).
W dalszej części zamawiania podaje się adres i skan dowodu.
Na końcu sposób zapłaty (ja zapłaciłem kartą).
Po zakończeniu mailem dostałem potwierdzenie przyjęcia i potwierdzenie dokonania opłaty.
Nikt o koszt przesyłki nie pytał.
Z informacji na pierwszej stronie jest że 7-14 dni. Teraz tylko czekam.

ad2. Ja wiem że to nie nowość. Że można kupić w różny sposób. Nawet na miejscu w Niemczech, w urzędach, stacjach obsługi itp, ale wszędzie 90-120 zł. Dlatego zdziwienie moje że na tej stronie 6 Euro.
Strona wygląda na Urzędową. Kupiłem, teraz czekam. Mnie jedynie zastanawia - Dlaczego?
Może coś źle interpretuję (?) Czy jest gdzieś jakiś haczyk, coś czego nie wiem.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.01.2025 14:44

Marlowe1994 napisał(a):Najlepiej będzie wiedział kto mieszka w Niemczech.

Właśnie dlatego tutaj pytam.
Może ktoś w temacie na miejscu będzie znał temat.
A może okazać się że kilku bywalcom tutejszym, pomogłem. W końcu wielu na Berlin się wybiera?
Do Chorwacji nie bardzo po drodze, ale... :-)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.01.2025 15:13

Podejrzewam, że boboo będzie zorientowany.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.01.2025 15:31

A nad czym się tu zastanawiać.
Ta naklejka tyle kosztuje, a strona jest urzędową stroną miasta Berlin.
Koszt wysyłki? List zwykły - chyba 0,90 €.
Czyli mozna powiedzieć "w cenie".

StaryMarek napisał(a):Mnie jedynie zastanawia - Dlaczego?
Dlaczego w Polsce tak drogo?
Możliwe, że są inne powody.
Mi do głowy przychodzi tylko jeden: chciwość.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.01.2025 16:42

boboo napisał(a):A nad czym się tu zastanawiać.
Ta naklejka tyle kosztuje, a strona jest urzędową stroną miasta Berlin.
Koszt wysyłki? List zwykły - chyba 0,90 €.
Czyli mozna powiedzieć "w cenie".

StaryMarek napisał(a):Mnie jedynie zastanawia - Dlaczego?
Dlaczego w Polsce tak drogo?
Możliwe, że są inne powody.
Mi do głowy przychodzi tylko jeden: chciwość.

Może źle zapytałem.
W końcu Niemcy to kraj sąsiedni. Wielu tam wyjeżdża, wielu mieszka i nie są to liczby pojedyncze a setki tysięcy jak nie więcej.
Zastanawia mnie to, że niemal od miesiąca szukałem gdzie tylko możliwe sposobu zakupu bez pośredników.
Gdzieś Urzędowo. Nie miałem problemu nawet z niemieckim. Nie było innej możliwości jak w Polsce to DEKRA, w Niemczech stacje benzynowe i obsługi pojazdów.
Tu i tam to 100-120 zł. Ja naprawdę myślałem że to Urzędowa cena.
I całkiem przez przypadek trafiłem na tą wyżej. Nie ukrywam że do końca nie jestem pewny czy to prawda.
Z mieszanym uczuciem zapłaciłem 5 €, w końcu to nie majątek. Stówę było by szkoda :-)
7-14 dni i nie omieszkam się pochwalić.
Chociaż na Paryż też chcieli po 120-150 zł, a na stronie oficjalnej można za 5 Euro.
Tylko że w tym przypadku nie problem było odszukać z tłumaczem Google.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.01.2025 17:30

Wo kann man die Umweltplaketten kaufen?
Die Umweltplakette gibt es an verschiedenen Stellen zu kaufen. Dazu ist in der Regel der Fahrzeugschein (Zulassungsbescheinigung Teil 1) zur Vorlage erforderlich. Am einfachsten ist es, wenn man sie direkt beim TÜV oder bei der Zulassungsbehörde kauft. In einigen Großstädten kann man sie auch online bei der Verwaltung bestellen, hierzu zählen unter anderem Düsseldorf, Köln, Stuttgart und Berlin. München hat den Online-Service wieder eingestellt. Auch an vielen Tankstellen kann man inzwischen eine Umweltplakette kaufen. Die Kosten für die Plakette liegen zwischen 5 und 8 Euro. Auf dem Aufkleber muss das amtliche Kennzeichen des Wagens vermerkt sein. Wird das Fahrzeug umgemeldet und bekommt ein anderes Kennzeichen, gilt es schnell für Ersatz zu sorgen.
Übrigens: Niemand ist zum Erwerb einer Umweltplakette verpflichtet. Zur Einfahrt in eine der Umweltzonen berechtigt allerdings nur eine gültige Plakette!
* link do źródła na dole.
translator napisał(a):Gdzie można kupić naklejki ekologiczne?
Odznakę ekologiczną można nabyć w różnych miejscach. Z reguły w tym celu należy okazać dowód rejestracyjny pojazdu (dowód rejestracyjny część 1). Najłatwiej jest kupić je bezpośrednio w TÜV lub urzędzie rejestrującym. W niektórych większych miastach można je również zamówić online w urzędach, m.in. w Düsseldorfie, Kolonii, Stuttgarcie i Berlinie. Monachium ponownie wstrzymało usługi online. Teraz na wielu stacjach benzynowych można kupić także naklejkę ekologiczną. Koszt naklejki waha się od 5 do 8 euro. Naklejka musi zawierać numer rejestracyjny pojazdu. Jeśli pojazd zostanie ponownie zarejestrowany i otrzyma inne tablice rejestracyjne, ważne jest, aby szybko znaleźć tablicę zastępczą.

Nawiasem mówiąc: Nikt nie ma obowiązku zakupu naklejki ekologicznej. Jednak tylko ważna naklejka uprawnia do wstępu do jednej ze stref ekologicznych!

Mój dopisek: 5-8 euro, to cena urzędowa.
Prywatna sprzedaż (stacje benzynowe, dekra, tuev itd.) nie musi się do tych cen stosować.

* https://www.pkw.de/magazin/umweltplakette-kaufen/
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.01.2025 17:59

boboo napisał(a):
Prywatna sprzedaż (stacje benzynowe, dekra, tuev itd.) nie musi się do tych cen stosować.

* https://www.pkw.de/magazin/umweltplakette-kaufen/

I chyba mam odpowiedź. Dzięki.
Tylko dlaczego mimo intensywnego poszukiwania nie znalazłem ? :-)
Owszem, znalazłem, tylko po miesiącu szukania :-)
Dzięki. Z tego wniosek jedne - "Nie potrafisz sam to płać za robotę"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.01.2025 07:10

StaryMarek napisał(a):Jak się temat nie nadaje, to sorry, administrator może usunąć.
Ale myślę że może warto się zastanowić.
Nie wiem czy Amerykę odkryłam, czy to stan normalny. Dla mnie coś dziwnego i zastanawiam się czy może czegoś nie wiem lub źle interpretuję.
To do rzeczy. Potrzebuję kupić naklejkę ekologiczną do Niemiec. Konkretnie do Berlina. Z tego co wiem to na miasta nie ma, jest na całe Niemcy.
Wszędzie na stacjach benzynowych, na stacjach obsługi pojazdów, na stronach internetowych cena jest od 90 zł do 120.
Od ponad miesiąca przeglądam różne strony i wszędzie cena ta sama lub podobna. Dla mnie temat ważny dopiero od wiosny, ale już się interesowałem.
I nagle wpada mi ta strona. Nie wiem czy wam się przez tłumacza Google przetłumaczy. Mnie się przetłumaczyła, jak nie to można sobie przetłumaczyć.

https://www-berlin-de.translate.goog/labo/mobilitaet/kfz-zulassung/feinstaubplakette/shop.86595.en.php?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq

I cena bezpośrednio w Berlinie 5,90 euro. To jest 25 zł.
Powiedzcie mi, o co tutaj chodzi? Jak oczywiście ktoś wie o co chodzi.

Było :idea: miałem podobną zagwozdkę, nie wiedziałem, gdzie wpisać, a nie chciałem tworzyć nowego wątku; przerabiałem to samo, tylko ta berlińska strona wpadła mi wcześniej, po kilku dniach szukania ;)

post2309901.html#p2309901
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 12.01.2025 12:29

te kiero napisał(a):
Było :idea: miałem podobną zagwozdkę, nie wiedziałem, gdzie wpisać, a nie chciałem tworzyć nowego wątku; przerabiałem to samo, tylko ta berlińska strona wpadła mi wcześniej, po kilku dniach szukania ;)

post2309901.html#p2309901

Czyli temat znany. Już chyba wiem dlaczego. Zwykłe wykorzystanie tych co nie za bardzo potrafią szukać.
Tylko że aż tyle? Rozumiem że pośrednik musi zarobić, ale 400% to już zdzierstwo.
Martwi tylko to że zbyt mało wyników w wyszukiwarkach tych tańszych opcji.
Może dla Niemców to nie stanowi problemu, ale dla przybyszów to.... płać jak jesteś frajer. Tylko jak tu nie być frajerem.
Ok, sprawa jasna. Temat można zamknąć.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 12.01.2025 13:27

Naklejkę kupisz na Allegro za 45 zł (wysyłka w cenie, jeśli masz smart). Kupujesz, wysyłasz smsem zdjęcie dowodu, a oni na następny dzień wysyłają naklejkę z numerem rejestracyjnym. Sprawdzone kilka razy - działa.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 12.01.2025 13:42

ziemniak napisał(a):Naklejkę kupisz na Allegro za 45 zł (wysyłka w cenie, jeśli masz smart). Kupujesz, wysyłasz smsem zdjęcie dowodu, a oni na następny dzień wysyłają naklejkę z numerem rejestracyjnym. Sprawdzone kilka razy - działa.

To też dobra informacja. I cena w miarę normalna.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 12.01.2025 13:47

I tak przy okazji - Zna może ktoś jakiś skuteczny sposób by naklejkę bezproblemowo odkleić i wykorzystać koleiny raz?
Chyba to nie jest zakazane prawnie?

Nie każdy do Niemiec jeździ kilka razy w roku.
Trudno też jeździć z naklejkami (Niemcy, Francja i jakieś jeszcze winiety) jak potrzebne tylko okazjonalnie.
Następna strona

Powrót do Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone