Ja zamawiałem na berlińskiej stronie. Przyszła pocztą. Bez najmniejszych problemów.
Oczywiście jak masz odpowiedni zapas czasu.
StaryMarek napisał(a):Marlowe1994 napisał(a):Że chce ci się tak kombinować
![]()
Do głowy by mi nie przyszło. O tyle dobrze, że nie chodzi o oszukanie tylko o porządek na szybie
Bo byli tu tacy co doradzali jak na Plitvička Jezera wejść bez biletu. Albo na Sv. Jure wjechać, obok szlabanu.
Właśnie że nie chodzi o kombinowanie i coś za darmo. Bo za te 5 euro to nie wydatek.
Chodzi o to by używać, posiadać wówczas jak potrzebne. Coś co w samochodzie się wozi, a jak jest potrzeba to na szybę i się trzyma.
Skończyła się potrzeba to ściąga i do schowka. Do kolejnego razu.
Owszem, jedna to nie przeszkadza, dwie to pewnie też nie. Niektórzy nawet dumni że we Francji byli. Ale jest wiele systemów z tymi naklejkami.
Są winiety (owszem, są elektroniczne i problem z głowy), winieta na tydzień i można wywalić.
Kolejna to do Francji. Też naklejka. Bruksela wymaga tylko rejestracji, też elektronicznie. I jest Ok. Ale cholera wie co jeszcze i gdzie wymyślą by auto pooklejać. A jak wiadomo z odklejaniem i powtórnym przyklejaniem miejsca na nadużycia nie ma. Naklejka ma numer rejestracyjny.
lechocz napisał(a):Proponuję zakup na n/w stronie, gdzie cyklicznie kupuję przedmiotowe naklejki ekologiczne od lat do kolejnych samochodów. Wystarczy podać dane, załączyć skan dowodu rejestracyjnego, opłacić całe 5,95 euro i za kilka dni naklejka jest w skrzynce pocztowej: https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/k ... .85047.php
ziemniak napisał(a):Nie do końca od 80 zł... Na allegro jak pisałem masz za 45 zł z przesyłką. Jeśli potrzebujesz na już to najlepsza opcja, bo dostajesz następnego dnia.
DziadekJanusz napisał(a):Ale w czym problem?
Po pierwsze naklejki obowiązują tylko w strefach, a więc nie na obrzeżach miast, tylko w centrum. Ma ktoś z was chęć wjechać do centrum, to faktycznie taką naklejkę trzeba mieć. Tylko że kupić ją bardzo łatwo. Można np. we wszystkich chyba punktach ADAC, a one z reguły są położone raczej nie w centrum. Można też w wielu sklepach i warsztatach samochodowych, np. w ATU. I tam płaci się 7 ojro. U dealerów też mają. Jak będzie potrzebna, zawsze gdzieś po drodze się ją dostanie. Nie ma sensu się martwić.
ziemniak napisał(a):
Słabo, że nie ma w formie elektronicznej, ale pocieszające jest, że kolejne miasta rezygnują ze stref.
Marlowe1994 napisał(a):DziadekJanusz napisał(a):
Nie ma problemu z tym że nie ma gdzie kupić tylko, że trzeba kupić. Że ktoś dba o czystość powietrza w wydzielonych strefach w swoim mieście.
Powrót do Szybkie pytanie - szybka odpowiedź