piekara114 napisał(a):Przecież ta naklejka jest dożywotnio ważna (no, póki przepisów nie zmienią) i ma naniesiony nr rejestracyjny samochodu .Po co ją odklejać?
StaryMarek napisał(a):I tak przy okazji - Zna może ktoś jakiś skuteczny sposób by naklejkę bezproblemowo odkleić i wykorzystać koleiny raz? (...)
* napisał(a):Warum lässt sich einen Umweltplakette nicht leicht entfernen?
Wird eine Umweltplakette von der Windschutzscheibe entfernt, wird diese dabei zerstört. Dies ist gewollt, da so vermieden wird, dass die Plakette nach der Entfernung an einem anderen Fahrzeug angebracht wird.
translator napisał(a):Dlaczego nie jest łatwo usunąć naklejkę ekologiczną?
Jeśli naklejka ekologiczna zostanie zerwana z przedniej szyby, ulegnie zniszczeniu. Jest to celowe, ponieważ zapobiega to przyklejeniu naklejki do innego pojazdu po jej usunięciu.
piekara114 napisał(a):Przecież ta naklejka jest dożywotnio ważna
* napisał(a):Eine Umweltplakette muss entfernt werden, wenn die Beschriftung verblasst und dadurch unlesbar geworden ist oder sich Ihr Kennzeichen geändert hat. In diesem Fall brauchen Sie Ersatz. Es kann aber auch sein, dass Sie Ihr Fahrzeug durch eine Umrüstung eine Schadstoffgruppe aufgestiegen ist und Sie nun eine gelbe oder grüne Umweltplakette brauchen.
translator napisał(a):Naklejkę ekologiczną należy usunąć, jeśli napisy wyblakły i stały się nieczytelne lub jeśli tablica rejestracyjna uległa zmianie. W takim przypadku potrzebna jest wymiana. Może się jednak zdarzyć, że Twój pojazd ze względu na przebudowę został przesunięty o jedną grupę zanieczyszczeń wyżej i teraz potrzebujesz żółtej lub zielonej naklejki ekologicznej.
Marlowe1994 napisał(a):Po co chcesz to odklejać? Przecież nie przyklejasz jej w polu widzenia. Nie mów że masz szybę oklejoną winietami jak walizka globtroteraJeśli planujesz z niej skorzystać, powiedzmy za rok, to zerwij, chyba stać cię na kupno raz na rok za parę euro.
piekara114 napisał(a):Przecież ta naklejka jest dożywotnio ważna (no, póki przepisów nie zmienią) i ma naniesiony nr rejestracyjny samochodu .Po co ją odklejać?
boboo napisał(a):Jeśli naklejka ekologiczna zostanie zerwana z przedniej szyby, ulegnie zniszczeniu. Jest to celowe, ponieważ zapobiega to przyklejeniu naklejki do innego pojazdu po jej usunięciu.
StaryMarek napisał(a):Naklejka ma numer rejestracyjny. Nie można jej wykorzystać do innego auta.
Poza tym, napis można zetrzeć, zmyć, nadkleić białym paskiem... chytry kierowca potrafi.translator napisał(a):(...) jeśli napisy wyblakły (...)
A jeśli o to chodzi, to sugeruję pomysły wysłać tu:StaryMarek napisał(a):(...)
Powinna być na przysawce lub podobnie, bo jest zintegrowana z samochodem.
Powinna być wymienialna i używana w miarę potrzeby. Jak identyfikator (...)
boboo napisał(a):A jeśli o to chodzi, to sugeruję pomysły wysłać tu:
https://www.bmuv.de/
(ministerstwo środowiska)
https://bmdv.bund.de/DE/Home/home.html
(ministerstwo komunikacji)
StaryMarek napisał(a):Marlowe1994 napisał(a):Po co chcesz to odklejać? Przecież nie przyklejasz jej w polu widzenia. Nie mów że masz szybę oklejoną winietami jak walizka globtroteraJeśli planujesz z niej skorzystać, powiedzmy za rok, to zerwij, chyba stać cię na kupno raz na rok za parę euro.
Mnie osobiście denerwowała nawet ta jedna z rejestracją. Co była obowiązkowa.
Francuska oderwałem, bo była już zbyteczna. A gdyby tak zaszła potrzeba znowu to 5 Euro trzeba wydać i czekać dwa tygodnie.
Wydaje mi się że fajnie by był jakiś patent na jednorazowe przyklejenie.
Myślałem na folii przezroczystej a folie przykleić żelatyną
Marlowe1994 napisał(a):Że chce ci się tak kombinować
![]()
Do głowy by mi nie przyszło. O tyle dobrze, że nie chodzi o oszukanie tylko o porządek na szybie
Bo byli tu tacy co doradzali jak na Plitvička Jezera wejść bez biletu. Albo na Sv. Jure wjechać, obok szlabanu.
Powrót do Szybkie pytanie - szybka odpowiedź