Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najtańsze rozwiązanie na pobyt w Chorwacji.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 25.02.2007 14:14

A ja byłem w Cro 4 razy, zawsze w Dalmacji. Jakoś nigdy nie ciągnęło mnie na "północ". Ale wracając do tematu, według mnie ceny w Cro są podobne do tych w Polsce.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 26.02.2007 08:24

W ubiegłym roku byłam pierwszy raz w cro i bardzo obawiałam się kosztów wyjazdu, a tu... mile się zaskoczyłam. Jechaliśmy sporym autkiem w 4 osoby - faktem jest, że zabraliśmy z Pl ze sobą sporo prowiantu i trochę wody mineralnej, ale na miejscu w zasadzie niczego sobie nie żałowaliśmy. Jechaliśmy w ciemno we wrześniu, i znaleźliśmy bardzo ładny apartament za 8 euro/ osobę, koszty podróży podzielone na cztery osoby też nie były jakoś wyjątkowo szokujące (Nie podam żadnych dokładnych kwot bo już ich nie pamiętam).

Dlatego w tym roku wyjazd planujemy w ten sam sposób, jedynie liczebność osobowa prawdopodobnie się zwiększy :lol:
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 26.02.2007 11:26

witam.
dziwię się że piszecie iż ceny są takie same jak w Polsce,ale zabieracie
nawet wodę mineralną itp. bo tam jest drożej.
każdy kto był w Chorwacji doskonale wie że jest drożej niż w Polsce średnio o 20-40%/zależy co/.tylko weżmy pod uwagę że ceny nad polskim
morzem w sezonie też nie należą do najmniejszych i tu porównanie
wygląda już inaczej.
wszystkiego nie da się przeliczyć na kasę.
nie ma złotego środka,jeden wyda 5.000,00 a drugi 3.000,00zł ale jedno
jest pewne wszyscy będą zadowoleni/morze,slońce/
pozdrawiam mariusz.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 26.02.2007 14:22

Drozej jest i to na 100%,ale nie az tak bardzo jak niektorzy pisza.Tylko nie bede chodzil kalkulatorem w reku na zakupy,ani bral polowe bagaznika zarcia ze soba na wczasy.Trzeba sie liczyc z pewnymi wydatkami,oni zarabiaja na zycie w sezonie,na nas.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 26.02.2007 14:44

rich72 napisał(a):
Torcida1 napisał(a):Z Polski też się opłaca brać chleb. Ten chorwacki nie jest najlepszy...

no pomyślę o tym na tegoroczny 3 lub 4 tygodniowy urlop z rodzinką :wink: ciekawe jak smakuje polski chleb po miesiącu :lol: kurcze tylko gdzie ja upchnę 15 bochenków :?: :roll:

:wink:

no jak gdzie go upchniesz rich. Do boxu i obłóż koniecznie wodą mineralną. :wink:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.03.2007 22:26

Nie jestem zwolennikiem brania z Polski różnych produktów na zasadzie "byle więcej". Niestety są 2 powody, dla których można, a czasem nawet trzeba to robić. Pierwszy - dość oczywisty - to kwestie finansowe. Drugi to to, że niektóre produkty (np. wspomniany przeze mnie chleb) w Chorwacji są po prostu gorsze. Może niektórzy wolą ten chorwacki chleb. Ja za nim nie przepadam.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.04.2007 21:59

Torcida1 napisał(a):Nie jestem zwolennikiem brania z Polski różnych produktów na zasadzie "byle więcej". Niestety są 2 powody, dla których można, a czasem nawet trzeba to robić. Pierwszy - dość oczywisty - to kwestie finansowe. Drugi to to, że niektóre produkty (np. wspomniany przeze mnie chleb) w Chorwacji są po prostu gorsze. Może niektórzy wolą ten chorwacki chleb. Ja za nim nie przepadam.

Rzeczywiście chleb mają fatalny, jednak ceny niektórych produktów nie są aż tak drastyczne. Rownież w restauracjach np. w Hvarze. :lol:
Obrazek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.04.2007 12:06

majeczka napisał(a):
Rzeczywiście chleb mają fatalny, jednak ceny niektórych produktów nie są aż tak drastyczne. Rownież w restauracjach np. w Hvarze. :lol:

Co do chleba to pozwolę sobie nie zgodzić sie z Wami. Po prostu trzeba wiedziec, jaki kupić. Polecam wszystkie ciemne i z ziarenkami. W piekarniach mozecie szukac chlebków o nazwie: integralni (pszenno- żytni z ziarenkami), raženi (żytni ), bavarski, narodni, domaći (mieszany z różnych gantunków mąki).
Ten najpopularniejszy i najtańszy zarazem biały, który wygląda jak gigantyczna bagietka polecam tylko jako dodatek do rybek i owoców morza. Nie ma nic lepszego, jak takim chlebkiem "wyczyścić" talerzyk (po rybce czy lignjach itp.) z mieszanki oliwy, czosnku i ziółek. Tego chleba raczej nie używa się do kanapek.
Poza tym pamiętajcie, że tutaj chleb to raczej dodatek do różnych dań. Nie kroi się go w cieńkie, typowo kanapkowe kromki.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 15.04.2007 12:32

Szlapa rulez :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.04.2007 14:24

Guzior napisał(a):
rich72 napisał(a):
Torcida1 napisał(a):Z Polski też się opłaca brać chleb. Ten chorwacki nie jest najlepszy...

no pomyślę o tym na tegoroczny 3 lub 4 tygodniowy urlop z rodzinką :wink: ciekawe jak smakuje polski chleb po miesiącu :lol: kurcze tylko gdzie ja upchnę 15 bochenków :?: :roll:

:wink:

no jak gdzie go upchniesz rich. Do boxu i obłóż koniecznie wodą mineralną. :wink:

Guzior dzięki za pomysła :idea: :lol: :wink:

Ps. Nie liczył ktoś jakby wyszło gdyby wziąść mąkę, drożdże, jajka itp co się do chleba daje i piekarnik :?: :P albo Obrazek
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 15.04.2007 21:07

W sumie to nie głupi pomysł. Na pewno wyjdzie taniej, no i mamy zawsze świeży, cieplutki chlebek. Trzeba by się nad tym głębiej zastanowić. Według mnie to się opłaca.
aga i jacek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga i jacek » 18.04.2007 19:30

a może kombiwar zabrać co???? przynajmniej mięsko będzie dobre i ziemniaczki może :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.04.2007 08:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
majeczka napisał(a):

Co do chleba to pozwolę sobie nie zgodzić sie z Wami. Po prostu trzeba wiedziec, jaki kupić. Polecam wszystkie ciemne i z ziarenkami. W piekarniach mozecie szukac chlebków o nazwie: integralni (pszenno- żytni z ziarenkami), raženi (żytni ), bavarski, narodni, domaći (mieszany z różnych gantunków mąki).
Ten najpopularniejszy i najtańszy zarazem biały, który wygląda jak gigantyczna bagietka polecam tylko jako dodatek do rybek i owoców morza. Nie ma nic lepszego, jak takim chlebkiem "wyczyścić" talerzyk (po rybce czy lignjach itp.) z mieszanki oliwy, czosnku i ziółek. Tego chleba raczej nie używa się do kanapek.
Poza tym pamiętajcie, że tutaj chleb to raczej dodatek do różnych dań. Nie kroi się go w cieńkie, typowo kanapkowe kromki.

Ale smaku mi narobiłaś. Sporo dobrego jedzonka, nawet małże, mogę w Polsce kupić, ale tej pysznej wielkiej buły do sosiku z oliwki z czosneczkiem nie dostanę nigdzie, tylko w Cro.
Reszta gatunków pieczywa też mi tam smakuje, wszystko mi w Cro smakuje, ja się po prostu cieszę, ze mogę wyjechać i korzystać z wszelkich uroków chorwackich (kulinarnych też). Nawet śni mi sie Jamnica--kiedy wreszcie będę mógł jej się napić :?: :D
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 19.04.2007 09:02

Witam,
Ja, ze swoją Panią, byłem w zeszłym roku, w drugiej połowie sierpnia w Sukosanie, koło Zadaru. Pełne 10 dni na miejscu, podróż ze Szczecina Matizem (spalanie około 5l na 100 kmów).
Dodatkowo wyszło nas 800 km "kręcenia się" na miejscu, po okolicach.
W jedną stronę było 1673 km - więc razem ponad 4100 kmów drogi dla katamarana.
Mieszkaliśmy na kempingu, namiot dwuosobowy plus prąd. Parking dla samochodu i lodówka za darmo.
Życie na miejscu - zero ograniczeń, wycieczki, obiady w knajpach, rakija, śpiew i co kto lubi :)
Dość powiedzieć, że całe jedzenie przywiezione do Cro ... wróciło z powrotem.
Wyszło nas 3200 zł za całość.
W tym roku wybieramy się znów, ale tym razem raczej Dryndą :) i zakładam podobne koszty, no może trochę wyższe bo Suzi potrafi "zjeść" więcej benzynki niż Matiz, szczególnie przy przelotach autostradowych, do których jest stworzona (180km/h w dwie osoby + bagaż i pełen luz pod manetką gazu :) )
pozdrawiam
damian
--
GSX750ES 100 konna Drynda z cro.pl
marek2006
Globtroter
Porównanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek2006 » 19.04.2007 17:26

Ja też potwierdzam że w Cro jest drożej niż u nas ale zauważyłem że co roku ta różnica jest mniejsza,bo 6-7 lat wcześniej wszystko było 3-4 krotnie droższe i tak się zastanawiam czy u nas podrożało czy tam potaniało.Chyba to pierwsze...Zauważyłem też że wyspy np Krk są dużo droższe od stałego lądu.Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne