michalk1 napisał(a):Chodzi mi o kemping Marina Tunarica
tutaj jest cennik:
http://www.tunarica.hr/en/cijenik.htmlNie wiem zbytnio czym sie rozni
Parcel pitch with electric power I ZONA od Pitch with electric power ? Czy parcel tzn ze jestesmy jakos oddzieleni od reszty i miejscowka blizej morza?
Byłem na Turnaricy dość dawno bo chyba w 2003 roku, to specyficzny kamp nie kazdemu musi się podobać. Proponuję przeszukać forum na słowo Turnarica - trochę opisów jest
Po pierwsze proponuje nie zaprzątać sobie głowy takimi rzeczami jak parcele I zona, 2 zona - parcele to sa zarezerwowane na cały sezon od wielu miesięcy albo od poprzednich wakacji
Na Turnaricy I zona nie oznacza bliskości morza ale specjalną strefę gdzie parcele są ogromne i mieszczą sie na nich kampery z dostawionymi namiotami, takimi po 40m2. Nie ma oddzielenia
Raczej nie policzą was jako parcelę tylko jako "second car" i "second tent" w ogóle. Do tego kiedyś było tak że po 3 nocach było 10 lub 20% zniżki. Młodzi ludzie na Turnaricy to wolą spać w specyficznych warunkach - tam większość kempingu jest w pięknym lesie sosnowym jak nasze bory tucholskie, ale część przy brzegu jest porośnięta specyficzna dla Istri roślinnościa - takei krzaki po 4-5m wysokości splątane kolczastymi pnączami - bez maczety nie przejdziesz. W tych krzaczorach są wycięte takie polanki po ok 100m2, krzaki dokumentnie izolują od otoczenia. Jedynie problem to znalezc pusta i miec dosc przedłużacza żeby dociagnac prąd
michalk1 napisał(a):Ale pomyslalem, ze zrobie obliczenia dla 8 osob (2 samochody, 2 namioty, 8 osob) tam pisza ceny za drugi namiot i drugi samochod wiec chyba mozna to podpiac po 1 pitcha?
Czyli tak jakby bardziej oplaca sie ten pitch wziasc na 8 osob i dodatkowo wykupic 2 namiot i 2 samochod tylko pytanie czy tak mozna robic?
Jak pisałem wyżej - celowanie z parcele sensu nie ma bez rezerwacji. Obawiam sie ze parcele mogą być za małe na 8 osób
michalk1 napisał(a):PS. widze, ze to jest taka dosc konkretna zatoczka, wiec tam woda moze byc cieplejsza od kempow na bardziej otwartych akwenach?
To nie zatoka - to fiord, dokładnie ujście rzeki do morza która kilka km dalej tworzy fiord jak sie patrzy, w zatoce jest marina i dlatego plaza jest raczej brzydka ale wystarczy przejść na drugą stronę półwyspu , jakieś 200m i jest piękna plaza skalista swietna do nurkowania. Najbliższa kameralna plaza żwirkowa jest ok 3km od kempu, ścieżką przez las, na tej plazy jest mała jaskinia z wypływającą słodka wodą, bardzo piękne miejsce
We fiordzie to woda jest raczej zimniejsza niż cieplejsza. Ciekawostka - wzdłuz rzeki kilka km, samochodem ok 8km od Turnaricy jest opuszczona strefa wolnocłowa, normalne szlabany znaki kontroli celnej i paszportowej, tylko że wszystko opuszczone, nie ma żadnej kontroli. Po dawnych biurach, składach nabrzeżach hula wiatr, wszystko rdzewieje. Droga przez strefę prowadzi do Puli