Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpopularniejsze imiona i nazwiska

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 29.12.2004 18:26

Proszę abyście wypisali najpopularniejsze imiona (męskie) i nazwiska chorwackie z jakimi się spotkaliście. Z góry dzięki.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 30.12.2004 08:31

W Zuljanie chyba co czwarty facet ma na imie Nikola, chyba ze ja mam szczescie do tego imienia.....:).....napewno mam :)
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 30.12.2004 13:46

Zdravko, Nedo
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 30.12.2004 13:46

aaa jeszcze Zdenko, a żeńskie to Gerla, Eni
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 31.12.2004 09:43

Ivan, Ante, Tomo, Stipe, Jozo, Toni, Mate, Jure, Vinko, Ivo, Matko, Željko,

Marija, Ana, Ivana, Ivona, Jasna, Željka, Josipa, Višnja, Sanja, Suzana, Jelena, Katarina,
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 14.01.2005 13:41

Witam Serdecznie!
Dawno nie zaglądałem na tę świetną strone(bije się w pierś),ale co do w/w tematu mam jedno spostrzeżenie. Najczęściej spotykane imie żeńskie (przynajmniej przeze mnie) to Ivana.

Pozdrawiam!
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 14.01.2005 14:46

Leon napisał(a): Ivona

Łooo Jessuuuuuu, Leon, toć ja prawie Chorwatka ;)
Višnja, Jasna- piękne imiona.
ZAJEC
Koneser
Najpopularnieisze imiona i nazwiska

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 15.01.2005 20:06

Dalmatino ,to co napisali poprzednicy jest dość popularne w Chorwacji,ale wytłumacz mi skąd w Chorwacji tylu ludzi o nazwisku Novak lub skąd tylu o imieniu Napoleon-głownie wsród ludzi starszych wiekiem

Pozdraw
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 13.02.2005 00:23

Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku.
Co prawda nie ma tam specjalnie imion, ale za to całe mnóstwo nazwisk.

Hej, hej! :)
Jola
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.02.2005 10:57

witam, Novak jest dosic popularne nazwisko bo kiedisz biliszmi w jednim cesarstvie Austrijskim. Wlasnie w tam tych czasach w cesarstwie migrowalo dosic duzo wojskowich i urzednikow. W Bosni jest kraina kolo miasta Prijedor i Prnjavor gdzie do drugev vojni mieszkalo sporo polakow z kresow. Ja nawet w Polsce poznale jednego o nazwisku Soroka. U nas jest troche nazwisk pochodzenia polskiego ale wiencej wloskiego (Pallaoro, Cinoti....) niemieckiego( Šulc, Szuster....) i zidowske (Hebrang ktore czasem sa zpolszczone ...). Na polnoci jest bardzo duzo wegierskich a w Bosni, Serbi, CZG i Macedoni jest duzo z pochodzenia tureckiego (Alipašić, Agatović, Sulejmanović....)
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 13.02.2005 12:45

Po zajęciu Bośni i Hercegowiny przez Austro - Węgry w 1878 miała miejsce fala emigracji, która dotyczyła głównie muzułmanów, uciekali tureccy urzędnicy, poturczeni chłopi, itd. - wszyscy ci, któtrzy mieli jakiekolwiek podstawy obawiać się nowej władzy lub których nowa władza represjonowała (wcześniej BiH była pod panowaniem tureckim). Ocenia się, iż w latach 1878 - 1918 opuściło tereny BiH co najmniej ok. 100 000 ludzi. Chcąc szybko zmienić strukturę narodowościową Austriacy skonstruowali specjalny system zachęt aby na terenach tych osiedlali się obywatele cesarstwa z innych jego części (ulgi podatkowe, ziemia na superpreferencyjnych warunkach, etc.) Bardzo wielu chętnych przybyło do Bośni z przeludnionej i biednej Galicji. Byli to Polacy, ale również Ukraińcy, Łemkowie, Rusini. To właśnie Galicjanie osiedlali się w okolicach Prnjavr i Banja Luka. W efekcie wczesniejszych fal migracji wielu byłych mieszkańców Galicji osiedliło się również w Wojwodinie i Slawonii.
Pozdrav
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 19.02.2005 23:32

Amelka napisała:
"Karolina (czyli chorwacka Dragica )"...

A może by tak potłumaczyć trochę imion?
Polsko-chorwacki słownik imion.

Przyznam się, że już od dawna mi to chodzi po głowie. :idea:

Jeżeli Karolina to Dragica, to Karol? Dragan? A może Dražen?
Jola to Ljubica. Tyle wiem!!! :D

Pozdrav.
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 22.02.2005 15:30

Jolanta Michno napisał(a):Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku
dobry utwór....a ma ktos jakis moze link do niego?
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 22.02.2005 15:32

a wiecie coś moze o historii nazwiska : Roca? ...Leon :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.02.2005 19:42

Dalmatino napisał(a):
Jolanta Michno napisał(a):Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku
dobry utwór....a ma ktos jakis moze link do niego?

Dalmatino,
Podaję tak, bo nie życzą sobie, aby podawać adresy konkretnych piosenek (zresztą są nieaktywne).

http://yucafe.com.onetrix.net/atm_ann_w ... com_only_/
B
Boris Novković

I tam jest cała płyta, a między innymi ta piosenka.
Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłam. :wink:

Miłego słuchania!
Jola
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies