Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpopularniejsze imiona i nazwiska

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 29.12.2004 17:26

Proszę abyście wypisali najpopularniejsze imiona (męskie) i nazwiska chorwackie z jakimi się spotkaliście. Z góry dzięki.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 30.12.2004 07:31

W Zuljanie chyba co czwarty facet ma na imie Nikola, chyba ze ja mam szczescie do tego imienia.....:).....napewno mam :)
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 30.12.2004 12:46

Zdravko, Nedo
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 30.12.2004 12:46

aaa jeszcze Zdenko, a żeńskie to Gerla, Eni
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 31.12.2004 08:43

Ivan, Ante, Tomo, Stipe, Jozo, Toni, Mate, Jure, Vinko, Ivo, Matko, Željko,

Marija, Ana, Ivana, Ivona, Jasna, Željka, Josipa, Višnja, Sanja, Suzana, Jelena, Katarina,
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 14.01.2005 12:41

Witam Serdecznie!
Dawno nie zaglądałem na tę świetną strone(bije się w pierś),ale co do w/w tematu mam jedno spostrzeżenie. Najczęściej spotykane imie żeńskie (przynajmniej przeze mnie) to Ivana.

Pozdrawiam!
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 14.01.2005 13:46

Leon napisał(a): Ivona

Łooo Jessuuuuuu, Leon, toć ja prawie Chorwatka ;)
Višnja, Jasna- piękne imiona.
ZAJEC
Koneser
Najpopularnieisze imiona i nazwiska

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 15.01.2005 19:06

Dalmatino ,to co napisali poprzednicy jest dość popularne w Chorwacji,ale wytłumacz mi skąd w Chorwacji tylu ludzi o nazwisku Novak lub skąd tylu o imieniu Napoleon-głownie wsród ludzi starszych wiekiem

Pozdraw
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 12.02.2005 23:23

Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku.
Co prawda nie ma tam specjalnie imion, ale za to całe mnóstwo nazwisk.

Hej, hej! :)
Jola
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.02.2005 09:57

witam, Novak jest dosic popularne nazwisko bo kiedisz biliszmi w jednim cesarstvie Austrijskim. Wlasnie w tam tych czasach w cesarstwie migrowalo dosic duzo wojskowich i urzednikow. W Bosni jest kraina kolo miasta Prijedor i Prnjavor gdzie do drugev vojni mieszkalo sporo polakow z kresow. Ja nawet w Polsce poznale jednego o nazwisku Soroka. U nas jest troche nazwisk pochodzenia polskiego ale wiencej wloskiego (Pallaoro, Cinoti....) niemieckiego( Šulc, Szuster....) i zidowske (Hebrang ktore czasem sa zpolszczone ...). Na polnoci jest bardzo duzo wegierskich a w Bosni, Serbi, CZG i Macedoni jest duzo z pochodzenia tureckiego (Alipašić, Agatović, Sulejmanović....)
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 13.02.2005 11:45

Po zajęciu Bośni i Hercegowiny przez Austro - Węgry w 1878 miała miejsce fala emigracji, która dotyczyła głównie muzułmanów, uciekali tureccy urzędnicy, poturczeni chłopi, itd. - wszyscy ci, któtrzy mieli jakiekolwiek podstawy obawiać się nowej władzy lub których nowa władza represjonowała (wcześniej BiH była pod panowaniem tureckim). Ocenia się, iż w latach 1878 - 1918 opuściło tereny BiH co najmniej ok. 100 000 ludzi. Chcąc szybko zmienić strukturę narodowościową Austriacy skonstruowali specjalny system zachęt aby na terenach tych osiedlali się obywatele cesarstwa z innych jego części (ulgi podatkowe, ziemia na superpreferencyjnych warunkach, etc.) Bardzo wielu chętnych przybyło do Bośni z przeludnionej i biednej Galicji. Byli to Polacy, ale również Ukraińcy, Łemkowie, Rusini. To właśnie Galicjanie osiedlali się w okolicach Prnjavr i Banja Luka. W efekcie wczesniejszych fal migracji wielu byłych mieszkańców Galicji osiedliło się również w Wojwodinie i Slawonii.
Pozdrav
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 19.02.2005 22:32

Amelka napisała:
"Karolina (czyli chorwacka Dragica )"...

A może by tak potłumaczyć trochę imion?
Polsko-chorwacki słownik imion.

Przyznam się, że już od dawna mi to chodzi po głowie. :idea:

Jeżeli Karolina to Dragica, to Karol? Dragan? A może Dražen?
Jola to Ljubica. Tyle wiem!!! :D

Pozdrav.
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 22.02.2005 14:30

Jolanta Michno napisał(a):Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku
dobry utwór....a ma ktos jakis moze link do niego?
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 22.02.2005 14:32

a wiecie coś moze o historii nazwiska : Roca? ...Leon :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.02.2005 18:42

Dalmatino napisał(a):
Jolanta Michno napisał(a):Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku
dobry utwór....a ma ktos jakis moze link do niego?

Dalmatino,
Podaję tak, bo nie życzą sobie, aby podawać adresy konkretnych piosenek (zresztą są nieaktywne).

http://yucafe.com.onetrix.net/atm_ann_w ... com_only_/
B
Boris Novković

I tam jest cała płyta, a między innymi ta piosenka.
Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłam. :wink:

Miłego słuchania!
Jola
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone