Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witam Serdecznie!
Dawno nie zaglądałem na tę świetną strone(bije się w pierś),ale co do w/w tematu mam jedno spostrzeżenie. Najczęściej spotykane imie żeńskie (przynajmniej przeze mnie) to Ivana.
Dalmatino ,to co napisali poprzednicy jest dość popularne w Chorwacji,ale wytłumacz mi skąd w Chorwacji tylu ludzi o nazwisku Novak lub skąd tylu o imieniu Napoleon-głownie wsród ludzi starszych wiekiem
Dalmatino!
Spróbuj posłuchać piosenki Borisa Novkovića - "Malo nas je al nas ima" z płyty "Ostvaren san" z 2004 roku.
Co prawda nie ma tam specjalnie imion, ale za to całe mnóstwo nazwisk.
witam, Novak jest dosic popularne nazwisko bo kiedisz biliszmi w jednim cesarstvie Austrijskim. Wlasnie w tam tych czasach w cesarstwie migrowalo dosic duzo wojskowich i urzednikow. W Bosni jest kraina kolo miasta Prijedor i Prnjavor gdzie do drugev vojni mieszkalo sporo polakow z kresow. Ja nawet w Polsce poznale jednego o nazwisku Soroka. U nas jest troche nazwisk pochodzenia polskiego ale wiencej wloskiego (Pallaoro, Cinoti....) niemieckiego( Šulc, Szuster....) i zidowske (Hebrang ktore czasem sa zpolszczone ...). Na polnoci jest bardzo duzo wegierskich a w Bosni, Serbi, CZG i Macedoni jest duzo z pochodzenia tureckiego (Alipašić, Agatović, Sulejmanović....)
Po zajęciu Bośni i Hercegowiny przez Austro - Węgry w 1878 miała miejsce fala emigracji, która dotyczyła głównie muzułmanów, uciekali tureccy urzędnicy, poturczeni chłopi, itd. - wszyscy ci, któtrzy mieli jakiekolwiek podstawy obawiać się nowej władzy lub których nowa władza represjonowała (wcześniej BiH była pod panowaniem tureckim). Ocenia się, iż w latach 1878 - 1918 opuściło tereny BiH co najmniej ok. 100 000 ludzi. Chcąc szybko zmienić strukturę narodowościową Austriacy skonstruowali specjalny system zachęt aby na terenach tych osiedlali się obywatele cesarstwa z innych jego części (ulgi podatkowe, ziemia na superpreferencyjnych warunkach, etc.) Bardzo wielu chętnych przybyło do Bośni z przeludnionej i biednej Galicji. Byli to Polacy, ale również Ukraińcy, Łemkowie, Rusini. To właśnie Galicjanie osiedlali się w okolicach Prnjavr i Banja Luka. W efekcie wczesniejszych fal migracji wielu byłych mieszkańców Galicji osiedliło się również w Wojwodinie i Slawonii.
Pozdrav