Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpiękniejsze plaże w Cro

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tabasa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tabasa » 08.08.2010 12:47

Witam,

polujemy /2+1/ na Cro od ok. 18-ego VIII, nie wiem czy dobrze, ale uparliśmy się na Dalmację, szukamy ofert - NIGDy nie byliśmy w Cro

i pytanie mam jedno:
z Waszych zdjęć plaż widać, że są one położone w dole, czy to jakaś norma? ja się to ma do odległości 80/100m do morza od kwatery? :roll: bo już nawet zdjęcia z balkonów/tarasów kwater wyglądają jakbym miała nigdy nie dojsć do tej plaży ..

ja wiem, że to cały urok tych plaż, ale może Dalmacja tak ma a my bez sensu się upieramy? :?

proszę pomóżcie, jedziemy z 3-letnim dzieckiem

A może ktoś ma propozycję gdzie możemy pojechać, żeby było dłuuuugo płytko w morzu i samo dojście dość łagodne :oops:

----
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.08.2010 13:10

Hej Tabasa. No nie osłabiaj mnie z tym całym wpisem. Po pierwsze - Dalmacja jest najlepszym wyborem z najlepszego, jakim jest wyjazd do HR. Wypadają Hiszpanie, Portugalie, Kanary, Italie, itp, itd. No, chyba że Gracja. Po dugie - wejdż sobie np. na stronę adriatic.hr. Tam są swietne zdjęcia kwater, plaż, okolic tych kwater, itp. zobaczysz, że są takie, gdzie bedziesz miał (miała) tyłek w kwaterze, a nogi w Adriatyku. Co do twoich preferencji (łagodnie, płytkość morza, itp), proponuję celować na Szybenik i okolice, chociaż sam bym tam nie jechał, lecz na południe za Split. Ale tam jest stromiej, i to bardzo. Życzę miłego ogladania fotek. Już same, niektóre zdjęcia powalają, a co dopiero w realu :) Pozdrawiam i życzę niezapomnainych wrażeń z CRO, co jest nieuniknione :) :) :) .
tabasa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tabasa » 08.08.2010 13:16

AdamSz - ;-)

trafiłeś w sedno, ja dupkę faktycznie mam przyzwyczajoną do klimatów greckich, ale z racji afer w tym roku odpuszczamy
czyli dobrze się uparliśmy na Dalmację...
idę pooglądać Szybenik,

wielki dzięki za szybką odpowiedź
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.08.2010 13:28

Hej. No, nie koniecznie Szybenik. Tam jest pieknie, ale w Dalmacji jest jeszsze wiele ładniejszych miejsc. Ale, jak na pierwszy raz, to masz tam w pobliżu wszystko, co w Dalmacji trzeba zobaczyć, będąc tam pierwszy raz (wiele uroczych miasteczek i wiosek, niezliczona ilość wysp na jednodniowe wycieczki, wodospady Krka, itdddddddd). Jednak sugerowałbym pchać się dalej na południe. Ale to mój subiektywny wybór. Pozdrawiam.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.08.2010 13:38

Acha, co co porównań z Grecją, którą znasz, to według mnie Dalmacja jest trochę podobna do Grecji na morzu jońskim, ale ładniejsza od Grecji Egejskiej, gdyż bardziej zróżnicowana architaektonicznie, krajobrazowo i bujniejsza roślinnie. No i podstawowy atut - Chorwacja jest czysta, w stosunku do burd.....skiej Grecji, wręcz wylizana. tak, tak. 8O :) Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 08.08.2010 14:00 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.08.2010 13:59

Acha, jeszcze jedno. Szybenik, to mówimy oczywiście i skrótowo o okolicach Szybenika, a nie o samym mieście. Trzeba celować w region, a nie w miasto, które nadaje sie jedynie do zwiedzania, a nie do mieszkania, chyba że przedmieścia. Pozdr.
zmichal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmichal » 09.08.2010 12:13

helen napisał(a):Pag, plaża Beritnica
Obrazek

tu autem się nie da ;)

Nie mogę napatrzyć się na to zdjęcie - ta plaża jest fantastyczna!!!
Mogłabyś napisać coś więcej na jej temat? Położenie, dojazd, okolice, ceny, itp.?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 09.08.2010 14:39

Położenie:
Wyspa Pag, okolice miejscowości Metajna.
Na tej mapce http://otokpag.com/PAG/ce/turizam_plaze.htm jest to nr 19

Dojazd:
Należy najpierw znaleźć plażę nr 18, do niej można dojechać główną drogą w Metajnie, która mija "miejską" plażę i potem ostro odbija w lewo, przechodzi w szutr i doprowadza prawie do samej plaży:
Obrazek

Jest druga droga, trzeba skręcić w lewo przed Metajną, ale jest wąska i łatwo tam o stłuczkę z kimś jadącym z przeciwka (wysokie krzaczyska, trzciny czy coś).

Będąc już na tej plaży należy znaleźć wejście na "szlak" , można wejść "schodami" z plaży, trzeba się jednak liczyć z koniecznością przejścia przez płotek dla owiec i spaceru po kamieniach, wskazane są pełne buty, w sandałach można poobijać paluchy (szlak to lekko wydeptane, ale nie zawsze dobrze widoczne ścieżki usłane owczymi bobkami), na zdjęciu mniej więcej drogę zaznaczyłam niebieską linią, za tym zboczem jest ta cudna plaża.

Obrazek
Obrazek

Okolice:
:D cudowne, ale to nie jest plaża do codziennego plażowania, dojście jest męczące i nie wyobrażam sobie wracać z manelami, czy dziećmi. Nam z kontemplacją widoków wyprawa zajęła prawie 3 godziny.

Ceny:
Widoki warte każdej ceny, ale nikt tam za nic opłat nie pobiera ;)
Więcej niedługo w mojej relacji.
zmichal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmichal » 10.08.2010 10:49

dziękuję Ci serdecznie za info.
W tym roku jedziemy we wrześniu na Istrie, ale ja juz planuję kolejne wakacje...
... na Pag'u :D
Maresa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maresa » 21.08.2010 02:36

Artur68 napisał(a):Zdecydowanie ( moim zdaniem ) jedna z najładniejszych plaż jakie widzieliśmy to Nugal - pomiędzy Makarską a Tucepi.

Obrazek
By artur68 at 2010-03-17

Piękna ! Jak jest z dojazdem samochodem? z tego co widze nie ma możliwości...Ile zajmuje dotarcie pieszo w ta i z powrotem pieszo? i jak z parkingiem? Z góry dziękuje za info bo po raz 6 chyba nie moge się oprzec Cro i chyba mam nadzieje pojedziemy niedługo:):):)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 21.08.2010 21:14

Trzeba być przygotowanym na spotkanie z FKK 8O . Niektórzy to lubią lub tolerują :) , a niektórzy nie :evil: Zależy who is who ? :) :) :)
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 21.08.2010 22:09

Hej - Maresa

Tu masz sporo informacji o plaży Nugal.

forum/viewtopic.php?t=16991&postdays=0&postorder=asc&start=0
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 21.08.2010 22:10

Zapraszamy również do obejrzenia kilku fotek naszego autorstwa.
:oops:

forum/viewtopic.php?t=21895&sid=23
tabasa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tabasa » 28.08.2010 18:57

AdamSz napisał(a):Hej Tabasa. ...Co do twoich preferencji (łagodnie, płytkość morza, itp), proponuję celować na Szybenik i okolice, ...

wycelowane, było bomba !!!!!!!!!!! :hearts:
thx ;-)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.08.2010 21:26

Witaj Tabasa. To już obróciliście 8O Jak ten czas szybko leci ! Cieszę się, że jakoś tam pomogłem. A najważniejsze, że jesteście zadowoleni (chyba, czy tak ?). No to teraz dalsze zgłębianie pięknej HR. Nieśmiało sugeruję pchać sie na południe (za Omiś i dalej na południe na Makarską i Dubrovnik). Życzę wszystkiego dobrego i dalszych udanych wypadów do CRO. :) PS. A na marginesie - jeżeli to nie tajemnica, to gdzie zakotwiczyliście / Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone