Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpiękniejsze miejsce w okolicach Szibenika?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darw » 29.08.2006 09:52

Witam serdecznie Cromaniaków;)

To mój debiut na tym forum, ale na wstępie przyznam się odrazu, że "inwigiluje" je od czerwca, kiedy to wpadłem na pomysł wakacji w Chorwacji...
Początkowy plan zakładał wyjazd początkiem sierpnia, ale dzięki informacją jakie napotkałem tutaj, postanowiłem przesunać datę wakacji na wrzesień (niższe ceny, mniej turystów, mniejszy upał)...
Ponieważ data wyjazdu nadchodzi wielkimi krokami (03.09), a wstępny plan jest juz przygotowany, postanowiłem podzielić się nim z Wami i zapytać doświadczonych Cromaniaków o kilka szczegółów.
Dodam tylko, ze plan został opracowany dzięki szczegółowej inwigilacji Cro forum :D

Oto mój plan maximum:

Mam do dyspozycji 14 dni z czego pierwszą część pobytu chciałbym spędzić w "północno- środkowej" dalmacji - ok. 5 dni, przeznaczając je na zwiedzenie wodospadów Krka, Szibenika i Trogiru, oraz kąpielach słonecznych i morskich :)
I w tym miejscu mam pytanie do Was - szukam w tych okolicach miejsca, które bedzie idealną bazą wypadową do zwiedzania w/w miejsc, a jednocześnie będzie spokojnym, pięknym "kurortem" z super plażą na "otwartym morzu" , tanimi pokojami i pysznym niedrogim jedzonkiem w uroczych knajpkach... (i nie piszcie, ze takie rzeczy to tylko w erze, bo nie uwierze :D )

Następne 9 dni zamierzam spędzić na Riwierze Makarskiej, zwiedzając po drodze Split i najprawdopodobniej zatrzymując się w Tucepi albo Gradac, które mają stanowić bazę wypadową do zwiedzenia takich miejsc jak: Sveti Jure, Dubrownik, Mostar i fishpiknik na Hvar.
I tutaj mam do Was drugie zapytanie - jaki fishpiknik polecacie, jakiej firmy, z jakiej miejscowości?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie pomocne odpowiedzi.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 29.08.2006 10:19

kolo sibenika to primosten lub rogoznica
riwera oczywiscie -Tucepi:)
(ja wybralam w tamtym roku 29.08-14.09 najpierw 10dni tucepi pozniej 4dni primosten-uwazam ze to dobre rozwiazanie:)choc primosten jest dosc drogi:(
w tucepi apartament blisko morza piekny duzy z dwoma sypalniami 9E od osoby,w primosten najtansze byly od 15 ale to byla tragedia..pokoj z balkonikiem malenki 12,5E:)
co do fispikniku plyn raczej wiekszymi jednostkami..my plynelismy w sobote zamienili statek na mniejszy bo mniej ludzi(oczywiscie niby bylo taniej)ale obsluga to prowizorka:(
pol ludzi mialo wino pol nie...jedzenie nie smaczne..pozniej polowa ludzi wraz z kapiatanem sie popila i nieomal statek by sie przewrocil (bardzo zle to wspominam)my plynelismy z tucepi ale oni jeszcze zachaczali o makarska..(gdzie najwiecej wsiadlo ludkow)
tam plywa sporo takich statkow..:)musisz sie sam jakos zorintowac i ocenic na miejscu ktory bedzie lepszy:)
http://www.wakacje.ao.pl/
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.08.2006 10:47

cześć Ines,
pewnie maglowaliśmy to już setki razy ... mogłabyś mi dać namiar na Twój ukochany app w Tucepi? z góry dzięki, Krystof
Maaya
Globtroter
no hej:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maaya » 29.08.2006 13:09

Polecam moje ukochane Vodice, Primosten w którym też nocowałam- mniej. Vodice leżą bezpośrednio koło Szybenika, 15 km masz do KRKA. Plaża jest bombowa, częściowo piaszczysta, częściowo żwirkowa; dobra infrastruktura i zaopatrzenie, Glassboat( statek z przeźroczystym dnem), w ogólności piękna marina i przyjaźni ludzie:).
Aha, długa promenada i fajny clubbing( Hacienda lub super klimatyczna knajpa na plaży, Hookah-czyli fajka wodna;)) plus mnóstwo przytulnych kafeterii czynią tę miejscowość chyba najpopularniejszym osrodkiem wypoczynkowym w szybeńsko-knińskiej żupanji.
Mogę Ci podac namiar na dobry apartament 2 os., niestety nie wiem, czy wolny- za to ok. 150 m od plaży.
Jakby co, słuzę pomocą,
pozdrav:)
Marzena
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.08.2006 13:48

Polecam Rogoznicę.
Wydeje mi się że jest trochę tańsza niż Primosten a to tylko 9 km więc można go zwiedzić. No i jest tam plaża z ''otwartym morzem" - ogólnie bardzo sympatyczna miejscowość, z miłymi knajpkami, przepiękną Mariną i fajnym klimatem.

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.08.2006 14:07

Vodice--wszystko zależy co się komu podoba. Też byłem, dawno nie widziałem tak nieciekawej plaży, ale to jest moje odczucie. Miasteczko--bardzo ciekawe, wspaniałe na wieczorne spacery. Mieszkałem w Srimie, tuż obok Vodic. Tak jak Maaya wspomina dobre miejsce do zwiedzania okolicy. Ja radziłbym wypożyczyć w Vodicach łódkę i popływać dookoła okolicznych wysepek. Tak robiłem, fajna atrakcja, inne spojrzenie na siedzących ludzi na plazy, inne spojrzenie na wybrzeże. Pozdrawiam
MagWal
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagWal » 29.08.2006 15:35

Ja równiez polecam Rogoznice, dobre miejsce wypadowe, piekna plaza z otwartym morzem, knajpki.
My jestesmy bardzo zadowoleni a wrocilismy dopiero kilka dni temu.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 29.08.2006 18:04

rzeczywiscie Rogoznica tansza od Primosten ..my po10dniach w tucepi kierowalismy sie wlasnie na rogoznice ale moj facet jak zobaczyl z drogi primosten to uparl sie ze chce tam mieszkac-rogoznica nie wydala mi sie atrakcyjna;/w ogole tamte rejony przy riwierze wydaja mi sie mniej ciekawe:)
w primosten znalezlismy bardzo tania restauracje przy porcie o nazwie "Primosten"jadlam tam najlepsze jedzenie w cro:)
czy wybierzesz primosten czy rogoznice to chyba nie bedzie wiekszej roznicy -co najwyzje rogoznica bedzie tansza:)
darw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darw » 29.08.2006 19:27

Vodice, Primosten, Rogoznica - wszystkie te 3 miejscowości brałem pod uwagę przed rozpoczęciem tego tematu, ale szczerze pisząc miałem nadzieję, że rzucicie jakimis mniej znanymi nazwami, które niekoniecznie nalezą do najwiekszych i najczęściej odwiedzanych kurortów w tych okolicach...
Mimo wszystko bardzo dziękuje za zainteresowanie tematem :wink:

ines - plan zakwaterownia w Tucepi to głównie zasługa Twoich postów :)

Maaya - czy możesz podać cene tego apartamentu?

Natomiast pozostaje dalej aktualne pytanie o fishpiknik na Riwierze Makarskiej - będę bardzo wdzieczny za wszelkie konkretne informacje.

pozdrav :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 30.08.2006 13:16

milo:)
ale z z tych miejscowosci kolo sibenika te wydaja sie najsensowniejsze..
zreszta za primosten w strone sibenika sa jakies niewielkie miesciny i widzialam ze nawet 5E za apartament chcieli:)ale nie pamietam nazw ..:)
zawsze mozesz jechac i ktora ci sie spodoba miescina to tam sie zatrzymac:)
ja zawsze tak robie i jestem najbardziej zadowolona;)
pozdrawiam
darw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darw » 30.08.2006 16:12

i ja pewnie też tak zrobie :lol:
ale 5E za apartament?! 8O W jakiej odległości od Primostenu są apartamenty za tą cenę?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 31.08.2006 00:29

wiesz nie wiem ile to bylo km ale jak sie jechalo w strone sibenika(jechalismy wtedy zwiedzic wodospady krka;)
az z ciekawosci sie zatrzymalismy zeby objerzec ale akurat nikogo nie bylo na miejscu:)
chyba ze za krotko czekalismy -spieszylo sie nam wiec pojechalismy...
to bylo tak ok10wrzesnia;)tam sporo tych miasteczek po drodze:)
trzeba najlepiej samemu sprawdzic...
rok temu na riwerze moi znajomi placili pod koniec sierpnia 8E za apartament dosc dobrze wyposazony chyba w pisak (wiec czasem mozna miec szczescie:)
pozdrawiam
Maaya
Globtroter
Re:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maaya » 31.08.2006 09:49

A witam:)
cena za wspomniany przeze mnie apartament nie jest najniższa, zważywszy jednak na bliskość plaży i jego jakość- jest relatywna, w szczycie sezonu ( 1-15 sierpień) kosztował 36 euro za 2 osoby, teraz myślę,że będzie zdecydowanie niższa.
A jak już robię za Ciocię Dobra Rada, to podpowiem,ze chyba nie warto nocowac gdzieś wśród chorwackich kamieni za 5 euro i codziennie drałować pół godziny do najbliższego sklepu po kruh, czyli bułę na śniadanie:)...
Niższa cena na ogół jest wypadkową lokalizacji apartamentu czy też pokoju, im dalej od wybrzeża tym taniej, a i jakość pokoju często pozostawia wiele do życzenia. Wszystko zależy w jakim stylu i z kim chcesz spędzic wakacje( z maluchami trzeba troszkę więcej wydać) - czasem można za grosze wynając coś ekstra, czasem nie warto oszczędzać 4 euro otrzymując w zamian np. liczne niedogodnosci komunikacyjne ( jeśli nie jesteś zmotoryzowany) albo obiadkowe( a zjeść czasem coś trzeba..:D), a paliwo na tzw. dojazd kilkunastominutowy też trochę kosztuje.
Pozdrav:)
Marzena
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 31.08.2006 12:28

wiesz ale te 5E to nie bylo gdzies w dziurze..
to bylo male miasteczko jak jedne z wielku w cro..blisko do morza i plazy...nic specjalnego..
sklepy, jekies restauracje..nie wiedzialam co bylo w srodku ale domek byl niczego sobie...
zauwaz ze byl to juz srodek wrzesnia...wiec jesli miasteczko malo znane a oni chca tam wynajmowac to widac im sie to oplaca i za te 5E!
ja placialm w tucepi za apartament 9E (a byl na 6osob-2sypialnie, kuchnia , lazienka)morze 30m...a to bylo pod koniec sierpnia, w cenniku widzialam ze po15wrzesnia cena schodzila juz nawet do 7E .
dlatego jesli w tucepi na riwierze cena nie jest po sezonie wygorowana to czemu gdzies w malo znanym i mniej atrakcyjnym miejscu ma nie byc 5E:)???
cena jest czesto nieadekwatna to warunkow ktore nam proponuja:
w podgorze zaproponowali nam sutere nam garazem za 15E od osoby!wiec to moga byc jakies kpiny...

wysoka cena nie zawsze rowna sie wysokiej jakosci i tu tak bylo;]
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 31.08.2006 12:42

Witam. Osobiście nie wierzę w ten apartament za 5 euro na dobę. Proponuję Tobie ładny apartament w miejscowości Dolac. Jest to miejscowość bardzo mała z trzema może czterema restauracjami, w tym jedna b. tania, super plaże, trzy kilomatry przed Primosten w stronę szibenika. Jeśli jesteś zainteresowany to pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Aha cena tego apartamentu to 25 euro za dobę. Pozdrawiam. Piotr
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone