Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpiękniejsze miejsca w Chorwacji.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michal S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 25.02.2004 00:00

Opisz najładniejsze twoim zdaniem miejsce w Chorwacji.

1.Co jest w nim takiego wyjątkowego.
2.Położenie tego miejsca.
3.Wskazówki gdzie się udać, co zobaczyć.
4 Jakieś adresy, telefony które mogą się przydać.
5.Czego się wystrzegać.
6.Ewentualne strony WWW opisujące to miejsce.

Pamiętaj pisz jak najwięcej.
Mamy nowy sezon więc każda informacja przed wakacjami jest ważna.
No i pamiętaj że chodzi też o ożywienie forum. :)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 25.02.2004 11:29

a co to jakieś ankieta - badania marketingowe ??? :roll:
Michal S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 25.02.2004 20:42

Nie stary, to nie badania.
Chodzi o rozruszanie tego forum, przynajmniej taka była idea.

Z resztą niedługo mamy lato i takie informacje każdemu się przydadzą.

Pozdrowienia Michał.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 25.02.2004 22:34

Idea to naprawdę szczytna, ja polecam
Wodospady na rzezce KRK
1 położone niedalego Sibenika
2najlepiej samochód zostawić na parkingu i dotrzeć tam stateczkiem, drogi dojazdowe od strony Sibenika są dobrze oznaczone włącznie z tą czy chce się tam dotrzeć autobusem, czy statkiem
3urok wodospadów polega na tym, że można się w nich kąpać, jedyny problem to że trzeba tam być wcześnie rano, żeby znaleść miejsce nad wodą, nad bezpieczeństwem czuwa ratownik

unikajcie natomisat wycieczki pieszej do Wielkiej Paklenic k/Zadaru, w upalny dzień dojście do schorniska może wykończyć dobrego piechura, a co tu wspominać o trzylatku

wodospady plitwickie najlepiej zwiedzać od parkingu nr 2 omijając trasy najwyżej położonych wodospadzików, te najładniejsze są od przepłynięcia statkiem i schodzenie w dól do najwyższych, warto wdepnąc do jaskini, obok jest super grotka

Pozdrowionka dla następncyh
Michal S.
Croentuzjasta
Baska Voda i Brela.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 26.02.2004 00:57

Ja polecam miejscowość Baska Voda lub Brela.

Co jest w nim takiego wyjątkowego?
Ano to że są to typowo Dalmatyńskie miejscowości.
Przytoczę jak jeden z miłośników tych miejscowości je opisuje.

Miejscowości położone u stóp ogromnego masywu górskiego - Biokovo. Dawniej osada rybacka, dzisiaj tętniąca życiem miejscowość turystyczna. Powietrze jest tutaj czyste, a słońce obdarza swymi promieniami wszystko od przejrzystego morza, które obmywa swymi falami długie, białe, żwirowe plaże, aż do zbocza majestatycznego Biokova, gdzie znajdują się miejscowości Bast i Topići: gaje oliwne, winnice, sosny i palmy. O dobrodziejstwie klimatu świadczą i ślady życia na tym obszarze, które starsze są od trzech tysięcy lat. Wykorzystując wszystkie dobra, jakie dają morze i ziemia, w ciągu ostatnich stuleci gościnni mieszkańcy Baskiej Vody uczynili swą miejscowość przyciągającym turystycznym ośrodkiem. Szeroko otworzyły się drzwi wygodnych hoteli i prywatnych domów, znakomitych restauracji. Kto raz tu przyjedzie nigdy nie zapomni ciepłych plaż, urokliwych zatoczek i urwistych zboczy zawieszonych nad turkusowym Adriatykiem.

Ja mogę dodać że plaże są tu naprawdę wspaniałe szczególnie od centrum Baski Vody w kierunku do samej Breli. Żwirek jest drobny ,miły dla osób przebywających na nim. Drzewa dochodzą w niektórych miejscach do samej wody , czyli dla spalonych słońcem jest miejsce w cieniu drzew na samej plaży.

W miejscowości Brela można się poczuć jak w górach , wszędzie są strome podejścia , wąskie uliczki i wzniesienia. Polecam tą miejscowość szczególnie ludziom którzy chcą odpocząć od hałasu i samochodów. Jeśli natomiast to ci się znudzi możesz przejść do bardziej hałaśliwej Baski Vody. Tu już masz do późnych godzin nocnych dyskoteki , ludzi spacerujących po sklepach i mnóstwo restauracyjek.

Jeżeli jesteś mobilny i lubisz zwiedzać to do Omiś masz 30km , Split 52km ,Makarska 10km ,Dubrownik 150km ,Metugorije 55km.

Telefony podam jutro bo muszę poszukać.
Szczególnie przyda się telefon do King-Konga.
Jest to Chorwat w wieku 60 lat wielki jak samo przezwisko wskazuje , on potrafi załatwić każdemu coś co się będzie podobało. Facet ma dobry układ z właścicielami domów.
Jak już wiedziesz do Baśki Vody , jadąc już przy morzu na końcu będziesz musiał skręcić w lewo pod górkę , to na tym zakręcie będzie zawsze stało kilku gości od kwater.

Jeszcze jedno w mieście jak wszędzie nad morzem są ceny wygórowane, ale wystarczy podjechać czy przejść się w kierunku jak do wyjazdu na Makarską i po lewej stronie drogi jest taki dwu piętrowy budynek w którym na dole jest market,a w nim ceny są o połowę niższe. Jest on dość sprytnie ukryty.

Czego się wystrzegać ?

Nigdy nie bierz kwatery od razu , pokaż że ci na niej nie zależy a zapłacisz na pewno mniej.

Adresy WWW.

http://www.dalmatia-channel-of-brac.com ... _index.htm

W tym domu byłem , gospodarze są bardzo miłymi ludźmi .
Lokal jest prawie nowy ,jeszcze parę rzeczy jest do skończenia. Atmosfera jest super.
Ostatni za sąsiadów miałem Włochów , Niemców i Szwajcarów.
http://www.dalmatia-channel-of-brac.com/
http://www.baskavoda.hr/nova.htm
RAFAL
Podróżnik
Re: Baska Voda i Brela.

Nieprzeczytany postnapisał(a) RAFAL » 26.02.2004 11:25

Michal S. napisał(a):Ja polecam miejscowość Baska Voda lub Brela.

Miejscowości położone u stóp ogromnego masywu górskiego - Biokovo. Dawniej osada rybacka, dzisiaj tętniąca życiem miejscowość turystyczna. Powietrze jest tutaj czyste, a słońce obdarza swymi promieniami wszystko od przejrzystego morza, które obmywa swymi falami długie, białe, żwirowe plaże, aż do zbocza majestatycznego Biokova, gdzie znajdują się miejscowości Bast i Topići: gaje oliwne, winnice, sosny i palmy. O dobrodziejstwie klimatu świadczą i ślady życia na tym obszarze, które starsze są od trzech tysięcy lat. Wykorzystując wszystkie dobra, jakie dają morze i ziemia, w ciągu ostatnich stuleci gościnni mieszkańcy Baskiej Vody uczynili swą miejscowość przyciągającym turystycznym ośrodkiem. Szeroko otworzyły się drzwi wygodnych hoteli i prywatnych domów, znakomitych restauracji. Kto raz tu przyjedzie nigdy nie zapomni ciepłych plaż, urokliwych zatoczek i urwistych zboczy zawieszonych nad turkusowym Adriatykiem.

Ja mogę dodać że plaże są tu naprawdę wspaniałe szczególnie od centrum Baski Vody w kierunku do samej Breli. Żwirek jest drobny ,miły dla osób przebywających na nim. Drzewa dochodzą w niektórych miejscach do samej wody , czyli dla spalonych słońcem jest miejsce w cieniu drzew na samej plaży.

W miejscowości Brela można się poczuć jak w górach , wszędzie są strome podejścia , wąskie uliczki i wzniesienia. Polecam tą miejscowość szczególnie ludziom którzy chcą odpocząć od hałasu i samochodów. Jeśli natomiast to ci się znudzi możesz przejść do bardziej hałaśliwej Baski Vody. Tu już masz do późnych godzin nocnych dyskoteki , ludzi spacerujących po sklepach i mnóstwo restauracyjek.

Jeżeli jesteś mobilny i lubisz zwiedzać to do Omiś masz 30km , Split 52km ,Makarska 10km ,Dubrownik 150km ,Metugorije 55km.

Jest to Chorwat w wieku 60 lat wielki jak samo przezwisko wskazuje , on potrafi załatwić każdemu coś co się będzie podobało. Facet ma dobry układ z właścicielami domów.
Jak już wiedziesz do Baśki Vody , jadąc już przy morzu na końcu będziesz musiał skręcić w lewo pod górkę , to na tym zakręcie będzie zawsze stało kilku gości od kwater.

Jeszcze jedno w mieście jak wszędzie nad morzem są ceny wygórowane, ale wystarczy podjechać czy przejść się w kierunku jak do wyjazdu na Makarską i po lewej stronie drogi jest taki dwu piętrowy budynek w którym na dole jest market,a w nim ceny są o połowę niższe. Jest on dość sprytnie ukryty.

Czego się wystrzegać ?

Nigdy nie bierz kwatery od razu , pokaż że ci na niej nie zależy a zapłacisz na pewno mniej.

Adresy WWW.

Lokal jest prawie nowy ,jeszcze parę rzeczy jest do skończenia. Atmosfera jest super.

Witam!
Ciekawy opis. Zwłaszcza dla mnie interesujący.
Jeśli wybierzemy się rodziną w tym roku do CRO to chyba właśnie do Breli. Choć jeszcze ewentualnie biorę pod uwagę B.Vodę lub Podgorę. Ponieważ pojedziemy z naszym maleństwem :D to musi to być w miarę spokojna osada ale nie wiem czy Brela nie jest zbyt spokojna. Fajnie jak jest jakaś promenada albo coś w stylu centrum z wąskimi starymi uliczkami, gdzie można pod wieczór sobie pójść posiedzieć, pospacerować. :) Ale to może tylko moje złe skojarzenia bądź co bądź tylko z internetowych zdjęć Breli. Opisy forumowiczów zachęcają do tej miejscowości. W każdym razie Makarska Riviera! :wink:
Pozdrawiam!
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 26.02.2004 12:21

Wszystko sie zgadza ale... strome podejścia w Baskiej Vodzie i Breli są zabójcze dla kogoś z maluszkiem i wózkiem , plaże dla mnie są ciekawsze od strony Baskiej Vody na południe- ciche, bez ludzi i na dodatek częściowo zacienione. ( a gdy się ma małe dziecko to skarb) . Kwatery te w centrum miasta są niestety w nocy strasznie hałaśliwe- odgłosy nocnego życia z knajpek , ale najgorsze to śmieciara zabierająca smieci codziennie ok 3 w nocy. Nie było takiego , który by się przy tym nie obudził. Pozdrawiam Krysia
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.02.2004 12:30

Michal S. napisał(a):Ja polecam miejscowość Baska Voda lub Brela.

Czego się wystrzegać ?

Adresy WWW.

A ja polecam to miejsce: http://www.masternetklub-ma.hr/accommodation.html
Jest o tyle fajne ze znajduje sie pomiedzy Brela a Baska Voda z tym ze odleglosc od centrum Breli to 7minut spacerkiem... wiec jest spokojnie... no i gospodarze mili.

Piotr
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 26.02.2004 13:02

Dla mnie niepowtarzalnym miejscem w Chorwacji jest "jadranska magistrala". 8O
Co chwilę widoki zapierające dech w piersiach, dlatego pokonuję ją na bezdechu :wink:
8)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 26.02.2004 14:55

SNIPER napisał(a):Dla mnie niepowtarzalnym miejscem w Chorwacji jest "jadranska magistrala". 8O
Co chwilę widoki zapierające dech w piersiach, dlatego pokonuję ją na bezdechu :wink:
8)

Jeśli jedziesz od Opatiji po Dubrownik na bezdechu - to albo masz obok pielęgniarkę z zestawem reanimacyjnym, albo... na plecach sprzęt do nurkowania :lol: :wink: :lol:
Pozdrawiam!
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 26.02.2004 18:15

a to ja napisał(a):albo masz obok pielęgniarkę z zestawem reanimacyjnym, albo... na plecach sprzęt do nurkowania :lol: :wink: :lol:
Pozdrawiam!

Pielęgniarkę...bo od czasu do czasu reanimacja jest wskazana :wink:
8)
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 26.02.2004 18:20

Snipper :D :D :D :D :D
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 26.02.2004 19:20

SNIPER napisał(a):Dla mnie niepowtarzalnym miejscem w Chorwacji jest "jadranska magistrala". 8O
8)

Jadranka robi szczególne wrażenie, jeżeli jedzie się nią dłużej pierwszy raz i w kierunku południowym, czyli zwykle tuż przy niebezpiecznej krawędzi urwiska czy zbocza 8O . Wjazd na Sv.Jure trwa krócej, ale dostrcza więcej adrenaliny :D 8)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 27.02.2004 11:05

:D piękny temat, odżywają miłe wspominienia!
Ja jestem raczej mało obeznana bo byłam DOPIERO jeden raz ale:
Na tą chwilę jestem zachwycona Hvarem-są mrożące krew w żyłąch drogi z zakrętami, tunele (takie wykute w skale wąskie, ciemne i długie też), skaliste góry, sosny, fantastyczny zapach , który trzyma mnie przy życiu resztę zimy (rozmaryn+lawenda+sosny+cała reszta), cykady ( początkowo dają popalić ale potem człowiek za nimi tęskni).
Zabytki duze miasta i te malutkie szczególnie dla mnie urokliwe miasteczka no i TO MORZE I WIATEREK :!:
Jednym słowem dla kazdego coś miłego-polecam :lol:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 29.02.2004 15:44

najpiękniejsze miejsce w Chorwacji to według mnie-
,,Rovinjplitvicepostojnapulahvartrogirszibenikkrkprimostensplitomisdubrownikwyspy'
można to miejsce oczywiście powiekszać w zalezności od wspomnień
to miejsce to tak najbardziej oczywiste
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone