Baska Voda i Brela.
Ja polecam miejscowość Baska Voda lub Brela.
Co jest w nim takiego wyjątkowego?
Ano to że są to typowo Dalmatyńskie miejscowości.
Przytoczę jak jeden z miłośników tych miejscowości je opisuje.
Miejscowości położone u stóp ogromnego masywu górskiego - Biokovo. Dawniej osada rybacka, dzisiaj tętniąca życiem miejscowość turystyczna. Powietrze jest tutaj czyste, a słońce obdarza swymi promieniami wszystko od przejrzystego morza, które obmywa swymi falami długie, białe, żwirowe plaże, aż do zbocza majestatycznego Biokova, gdzie znajdują się miejscowości Bast i Topići: gaje oliwne, winnice, sosny i palmy. O dobrodziejstwie klimatu świadczą i ślady życia na tym obszarze, które starsze są od trzech tysięcy lat. Wykorzystując wszystkie dobra, jakie dają morze i ziemia, w ciągu ostatnich stuleci gościnni mieszkańcy Baskiej Vody uczynili swą miejscowość przyciągającym turystycznym ośrodkiem. Szeroko otworzyły się drzwi wygodnych hoteli i prywatnych domów, znakomitych restauracji. Kto raz tu przyjedzie nigdy nie zapomni ciepłych plaż, urokliwych zatoczek i urwistych zboczy zawieszonych nad turkusowym Adriatykiem.
Ja mogę dodać że plaże są tu naprawdę wspaniałe szczególnie od centrum Baski Vody w kierunku do samej Breli. Żwirek jest drobny ,miły dla osób przebywających na nim. Drzewa dochodzą w niektórych miejscach do samej wody , czyli dla spalonych słońcem jest miejsce w cieniu drzew na samej plaży.
W miejscowości Brela można się poczuć jak w górach , wszędzie są strome podejścia , wąskie uliczki i wzniesienia. Polecam tą miejscowość szczególnie ludziom którzy chcą odpocząć od hałasu i samochodów. Jeśli natomiast to ci się znudzi możesz przejść do bardziej hałaśliwej Baski Vody. Tu już masz do późnych godzin nocnych dyskoteki , ludzi spacerujących po sklepach i mnóstwo restauracyjek.
Jeżeli jesteś mobilny i lubisz zwiedzać to do Omiś masz 30km , Split 52km ,Makarska 10km ,Dubrownik 150km ,Metugorije 55km.
Telefony podam jutro bo muszę poszukać.
Szczególnie przyda się telefon do King-Konga.
Jest to Chorwat w wieku 60 lat wielki jak samo przezwisko wskazuje , on potrafi załatwić każdemu coś co się będzie podobało. Facet ma dobry układ z właścicielami domów.
Jak już wiedziesz do Baśki Vody , jadąc już przy morzu na końcu będziesz musiał skręcić w lewo pod górkę , to na tym zakręcie będzie zawsze stało kilku gości od kwater.
Jeszcze jedno w mieście jak wszędzie nad morzem są ceny wygórowane, ale wystarczy podjechać czy przejść się w kierunku jak do wyjazdu na Makarską i po lewej stronie drogi jest taki dwu piętrowy budynek w którym na dole jest market,a w nim ceny są o połowę niższe. Jest on dość sprytnie ukryty.
Czego się wystrzegać ?
Nigdy nie bierz kwatery od razu , pokaż że ci na niej nie zależy a zapłacisz na pewno mniej.
Adresy WWW.
http://www.dalmatia-channel-of-brac.com ... _index.htm
W tym domu byłem , gospodarze są bardzo miłymi ludźmi .
Lokal jest prawie nowy ,jeszcze parę rzeczy jest do skończenia. Atmosfera jest super.
Ostatni za sąsiadów miałem Włochów , Niemców i Szwajcarów.
http://www.dalmatia-channel-of-brac.com/
http://www.baskavoda.hr/nova.htm