Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najpiękniejsze miejsca w Chorwacji.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Diego M
Cromaniak
Najpiękniejsze miejsce w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 29.02.2004 16:21

Przejechałem wybrzeże Chorwacji od Poreca do Dubrownika i
uważam ,że cała Chorwacja jest przepiękna :D zarówno wyspy(Rab,Krk,
Brac ,Korcula,Hvar) :nice: jak i całe wybrzeże ,ale najbardziej podoba mi się Dalmacja :sm: i takie miejscowości -oczywiście tylko mniejsze jak Tucepi,Podgora,Drvenik,Bol-tam są przepiękne plaże :hut: ,oczywiście widoki(Biokovo,Vidova gora-na Bracu)czyste morze oraz bliskość Dubrownika,Splitu,Mostaru :coool: nie chcę się zagłębiać w temat bo jakbym zacząl opisywać to nie miałoby to końca :lol:

PZDR :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 01.03.2004 10:54

Dla uciekających od cywilizacji Potomje Dingac` :) na Peljesiac`u.
Wszędzie daleko :), dojazd od głównej drogi przez tunel (komu opłacało się go budować), potem serpentyny 3 m szerokości drogą 3 km aż do poziomu morza. Plaże w zatoczkach, zachód słonka między Lastovem a Korczulą... . No i centrum doskonałego winiarstwa ( 5 Kn za litr)
:D
vicka80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 04.03.2004 13:32

"Kto szuka raju na ziemi, niech jedzie do Dubrovnika" powiedział kiedyś George Bernard Shaw.
Dla mnie najpiekniejszym miejscem był i jest Dubrovnik :hearts:
Gdzie lezy no to chyba każdy wie (na samym końcu Chorwacji :lol: )
Dubrovnik uważany jest za jedno z najpiękniejszych miast świata. Dawną jego wielkość można odnaleźć we wszystkich
zakątkach Starego Miasta które zostało zaliczone przez UNESCO do światowego dziedzictwa kultury. Dubrovnik zbudowany
został z białego kamienia który wspaniale kontrastuje z czerwonymi dachami domów i zielenią palm, cyprysów, pinii, drzew
oliwnych i pomarańczowych. Bujna roślinność południowej Dalmacji gdzie właśnie leży to piękne miasto to oczywiście zasługa klimatu – średnia temperatura sierpnia to 26 stopni. Całe Stare Miasto otoczone jest doskonale zachowanymi murami obronnymi które mają 6 metrów grubości i 25 metrów wysokości i opadają z trzech stron w błękitną toń Adriatyku. Bedąc w Dubrowniku poprotu nie mozna sie nie przespacerowac murami :)Miasto ma bardzo bogatą historię – powstało z osady rybackiej a osiedlali się tu Grecy, Słowianie, Ilirowie. Od wielu wieków stanowi symbol wolności, niezależności i dobrobytu, a jego mieszkańcy są z niego bardzo dumni. Poza tym jak głosi legenda kto bedąc w Dubrovinku napije sie wody z fontanny Onofrio ten jeszcze kiedys wróci do Dubrovika :coool: Dubrovnik nazywany również Perłą Adriatyku w pełni zasługuje na to określenie. :papa:
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 04.03.2004 15:24

Niedawno przeczytałam gdzieś opowieść, która , moim zdaniem, odpowiada na pytanie czemu ta NASZA CHORWACJA taka piękna. Może już ją znacie, a jak nie, to poczytajcie...
Pan Bóg stworzył niebo i ziemię. Przydzielił wszystkim narodom ich terytoria. Kiedy odpoczywał po trudach tworzenia, usłyszał pukanie do drzwi nieba. Otworzył, a tam Chorwaci nieśmiało upominają się, że nie dostali swojej części ziemi. Zatroskał się Bóg, pomyślał i rzekł im te słowa:
- Weżcie ten kawałek, który zostawiłem dla siebie...
I dlategóż taka ONA piękna, bo BOSKA !!!! :lol: Pozdrawiam :wink:
vicka80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vicka80 » 04.03.2004 15:40

Jolus znałam juz te opowieść, zaraz na wstepie mojego pobytu nasz rezydent nam ją opowiedział...oj BOSKA ta Chorwacja, BOSKA :hearts:
monaa
Croentuzjasta
Re: Baska Voda i Brela.

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 04.03.2004 16:12

RAFAL napisał(a): Choć jeszcze ewentualnie biorę pod uwagę B.Vodę lub Podgorę. Ponieważ pojedziemy z naszym maleństwem :D to musi to być w miarę spokojna osada ale nie wiem czy Brela nie jest zbyt spokojna. Fajnie jak jest jakaś promenada albo coś w stylu centrum z wąskimi starymi uliczkami, gdzie można pod wieczór sobie pójść posiedzieć, pospacerować. :)

Twoje wszystkie warunki spelnia Podgora. Wprawdzie tez lezy przy magistrali, ale tu biegnie ona dwoma wiaduktami nad miastem i halas nie doskwiera, tak jak jest to w innych miejscowosciach Makarskiej Riviery.
PZDR
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 26.03.2004 12:39

Najpiekniejsze miejsce w Chorwacji? hm..............to chyba poprostu sama Chorwacja z tym wszystkim co powoduje ze sie teskini za Nia (morze w kolorze krolewskiego turkusu,zapachy nagrznej sloncem skaly lasu -bosko i to za czym chyba sam tez bardzo tesknie -cykady brakuje mi tych cieplych nocy spedzonych z ta jedyna ktorej juz niestety nie ma na murku z poswiata gwiazd i ksiezyca cichych szeptow i bliskosci kogos kogo sie kochalo echhhh ) lecz rowniez dlugich nocnych rozmow z przyjaciolmi na kempingu przy lampie naftowej butelce wina ,rakiji jak dobrze ze mam cel by pracowac pozdrawaim :(
Oszkliwiec
Odkrywca
Sv.Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oszkliwiec » 28.05.2004 22:12

Sv.Jure.Jest to szczyt wznoszący sie nad Rivierą Makarską 1762mnpm.Na szczyt można wjechać samochodem wąska krętą drogą.Na szczycie rześkie powietrze(jak tam byłem było 15 st.a na dole 34st :) )no i oczywiście niesamowite widoki
Izowita
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izowita » 30.05.2004 09:29

Dla mnie wyspa PAG

Piekne miejsce - mała wysepka - piekne tereny
Dobre do wypoczynku dla osób które lepiej sie czuję w miejscu gdzie jest mniej ludzi
piekne dzikie plaże
A przedewszyskim spokój -spokój - spokój.

Linka z konkretnym opisem nie mam ale tu :
http://perla-pag.hr/pol/index1.htm
znajdziecie co nieco na temat tej wyspy
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.05.2004 12:51

Ponieważ tytuł tego tematu z góry zakłada liczbę mnogą (i słusznie - brawo autor!) to wymienię tylko to co utkwiło mi w pamięci i sercu najbardziej, w dowolnej kolejności:
1) Pag; cała wyspa + grad Pag
2) Hvar; cała wyspa + grad Hvar, Starigrad, Jelsa, Vrboska
3) Korcula; cała wyspa + grad Korcula
4) Krk; cała wyspa j + grad Krk, Vrbnik, Baśka
5) Cres; cała wyspa + grad Cres
6) Losinj; cała wyspa + grad Veli Losinj
7) Split
8) Dubrovnik
9) Zadar
10) Sibenik
11) Plitvice
12) Krka-slap (nie mylić ze Slapolem :lol: )
13) Welebit; kanion Paklenica, przełęcze Vratnik i Stara Vrata
14) Delta Neretwy
15) Peljesac; cały półwysep + grad Orebić i Veli / Mali Ston
16) Trogir
17) Kornati
18) Małe wyspy-miasta; Silba i Olib

Sorry że tak chaotycznie to podaję ale dużo tych najpiękniejszych miejsc w HR. Z waszych postów dowiedziałem się że jeszcze wiele innych przede mną. A może ktoś powie jednak coś dobrego o Istrii? Ja tam nie byłem (wstyd powiedzieć) a tam też podobno są miejsca najpiękniejsze...

No i oczywiście BiH ale to już inna bajka i temat rzeka...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 30.05.2004 13:33

sv. JURE
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 01.06.2004 19:47

DUbrovnik i Primosten 8)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 16.06.2004 21:42

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Najpiękniejsze miejsca w Chorwacji. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone