Re: plaże w NInie
napisał(a) Kir » 30.07.2007 11:12
slimak napisał(a):Czy ktoś wypoczywał w Ninie?
słyszałam o piaszczystych plażach w tych okolicach...?
Czy potwierdzacie tę opinię?
W Nin jest piaszczytsa plaża a dokładnie łacha piasku która w głąb zatoki została naniesiona przez rzeczkę. Łacha ma najwyzej 1km długości
i mniej niż 100m szerokości. Jest na niej kilka wydm o wysokości do 3 metrów
Łacha ta jest widoczn na zdjeciach satelitarnych.
I jest oddalona od miasteczka o jakiś kilometr. W samym miasteczku nabrzeża betonowe, dookoła plaze raczej skałkowe, zwirku nie pamietam.
Na tym zdjeciu:
(ze strony Nin.hr) widać miasteczko i wielką piaszczystą łachę za nim. To tam jest ta plaża
slimak napisał(a):Chcę się wybrać na któryś z kempingów w Ninie....czy to dobry pomysł?
Kempingów jest kilka, nie są zbyt duże. Najgorsze jest to że nie ma na nich dużo cienia więc minimum to zabtrać ze sobą pawilon ogrodowy
slimak napisał(a):Czy ktoś korzystał z kąpieli błotnych w tych kolicach i może podać bliższe info?
Kąpiele błotne są w Nin. Tu sobie poczytaj
http://www.nin.hr/en/peloid.htmla w pobliżu jeszcze na Pagu.
slimak napisał(a):Czy nie jest tam zbyt tłoczno właśnie ze wzgledu na piaszczyste plaże..?
No na samej plazy jest rzeczywiście tłoczno w sezonie. Ale już w samym miasteczku nie. Z resztą i tak większość przyjezdnych mieszka w pensjonatach rozsianych po okolicy. Przy plazy jest parking na samochody. Jak byłem tam 2 lata temu to nie był płatny. Teraz to nie wiem