Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 18:19

Ja biorę zawsze stałą kwotę w euro około 400 na wszelki wypadek (rzadko naruszana) i złotówki ponadto jedną kartę kredytową Visa i jedną kartę Maestro. Zawsze może być problem na łączu internetowym np na stacji benzynowej kiedy masz już pełen bak. W pierwszym rzędzie płacę kartą nawet za 2 bułki i mam gdzieś co ktoś z tyłu kolejki o mnie sądzi :) nie mam problemów z pamięcią :) jeszcze ;)
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 06.05.2012 18:28

Korzyści to przede wszystkim możliwośc wybierania kwot z bankomatu na bierząco, płacenia gdzie się da kartą (jest trudniej oszukać vide autostrady i inne przygody przy płaceniu gotówką). Nie trzeba nosić przy sobie gotówki na cały pobyt - co nie jest zbyt komfortowe moim zdaniem.
Euro tylko przy płatności za pobyt (jesli tak chca gospodarze - a chcą tak przede wszystkim).
Gotówka to kuny z pobytu rok wcześniej 100-200 i jakieś 100 euro tak na wszelki wypadek.
Ostatnio edytowano 06.05.2012 18:31 przez mpirek, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 18:30

I jeszcze jedno pod kątem pewnego Pana....... zakwestionowwano mi dwukrotnie banknoty podczas płacenia gotówkę :)............. pierwsza i jedyna zasada banknot nie może zginąć z pola widzenia !!!! zabawne było jak we dwójkę z gościem szliśmy do banku trzymając każdy za krawędź banknotu by potwierdzić jego autentyczność :) całe szczęście, że wyszło na moje, a kto wie co sprzedawca ukrywał pod ladą ?
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 06.05.2012 18:35

Z fałszywkami to prawda... w Orebicu wydał gość resztę (m.in. 20 kun) które na Korculi okazały się fałszywką sprzedawca pokazał różnice pomiędzy "oryginalem" a podróbką". Na szczęście w drodze powrotnej w garści banknotów oddaliśmy przewoźnikowi...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2012 18:36

bluesman juz widzę, jak Chorwat wyciąga terminal lub żelazko, aby płatność za kwaterę przyjąć.... :roll: :D
No weź przestań....

Skoro pijesz do mnie, to przez 40 lat nie zdarzyło się, abym fałszywkę wziął do ręki... :wink:
Wolę juro w portfelu, niż "gimnastykowanie się" przy płaceniu plastikiem, który nie działa na terminalu.

Pozdrawiam.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 18:42

Jak pewnie przeczytałeś powyżej to co napisałem, gotówkę też biorę i podałem argument dlaczego. Do pewnego stopnia Cię rozumiem i podzielam Twoje zdanie :) Co do banknotów jesteś z pewnością ekspertem od rozpoznawania ich zabezpieczeń i kwestionowania ich autentyczności, zazdroszczę Ci nie umiem tego. Opisane sytuacje dotyczą banknotów otrzymanych z bankomatu, w sklepie pewnie nie dałbym rady odróżnić fałszywki od oryginału. Jak o ciekawostka kolega z bankomatu w RP dostał fałszywkę !!! uratowało go to, że była w bankomacie jeszcze jedna po sprawdzeniu przez Policję :)
Aha, nie bywam i nie zamierzam być na kwaterach :)

mpirek......... nie było to uczciwe i nie ma się czym chwalić .......
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 06.05.2012 18:55

bluesman, nie chwale się ale ostrzegam innych...

nie był Twoim zdaniem uczciwy zwrot banknotu fałszywego osobie od której go otrzymałem 3 godz wcześniej...? (zapewne Chorwat wiedział co robi...)

najlepiej zapewne byłoby udać sie na policje itd... powodzenia...jak udowodnić że to miało miejsce u TEGO osobnika a nie w lodziarni za rogiem... wybacz....

dlatego preferuje plastik...zawsze cos zostaje - jakis slad co gdzie i kiedy (w razie reklamacji)
banknotów z bankomatów nigdy mi nie kwestionowano a po pokazaniu przez sprzedawcę na co zwracac uwagę (szczegół banknotów) troszkę się pilnuję.

pozd.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 18:55

Zastanawia mnie jedna rzecz kolejna osoba wspomina o lansie.............. czyżby jakieś kompleksy ? ktoś, kto ma dobry samochód, cenne malarstwo, dobry rower, złotą czy platynową kartę to koniecznie musi być lanser ???. Autentyczny przykład kiedyś rozmowa z przełożonym i pytanie ile wydaję na swoją pasję podałem kwotę usłyszałem, że topię sporo pieniędzy w żelastwie. Z koleji ja zapytałem ile przełożony wydaje rocznie na alkohol i papierosy? (czego nie używam) podana przeze mnie przybliżona kwota zaskoczyła nawet samego przełożonego !!! potwierdził ją
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 18:56

jeżeli tak to ok.:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2012 18:59

Widzę, że już sam z soba rozmawiasz.
Początki schizofrenii? :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 19:01

no cóż widocznie :) już sądziłem że uda się normalnie porozmawiać
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2012 19:05

Ja przyjmuję swoją filozofię, z pewnymi ograniczeniami, Ty swoje stanowisko i tak się rozstańmy. :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.05.2012 19:07

nie neguję Twojej filozofii :)
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 06.05.2012 19:16

każda filozofia jest dobra jeśli odpowiada propagujacemu ją Filozofowi :)
zostańmy przy swoich i propagujmy ją dla chcących je poznać pozostawiając im wybór...najodpowiedniejszej dla nich...

prawie filozof pozd :)
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 06.05.2012 19:23

Panowie FUX i bluesman - może byście sie na Skype'a umówili, bo tak troszkę to 'zaśmiecacie' wątek 8)
Takie informacje jak te są przeznaczone przede wszystkim dla tych, co pierwszy raz... :D
My przed pierwszym swoim wyjazdem właśnie na tym forum szukaliśmy wszelkich możliwych przydatnych informacji, a i tak wiadomo, że wszystkiego się nie przewidzi.
Każdy będzie chwalił opcję, która w jego przypadku się sprawdziła: np. ja - karta kredytowa (bo wygoda i paradoksalnie... większe bezpieczeństwo) + EURO za kwaterę oraz na drobne wydatki i wszelki wypadek :D, ktoś inny- bankomat, następny gotówka itp. itd...
Co do sprawdzania kursów i przeliczników - niektórzy mogą byc niestety do tego zmuszeni (C'est la vie :( ), a innych może to po prostu bawić :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone