Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 03.05.2012 22:22

ciaglejade napisał(a):A według mnie najbardziej opłaca się kupić w Polsce dolary australijskie i w cro wymienić na kuny.
Za 100 PLN mamy w kantorze w Polsce 30,48 AUD. Sprzedajemy te 30,48 AUD w banku w cro i mamy 183,5 kuny.

Wchodzę w to :idea:
Za 1 AUD 6.02 HRK :!: tylko...w którym banku :?:
ciaglejade
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciaglejade » 04.05.2012 18:53

nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 04.05.2012 19:07

Hmmm.... na bank toto nie wygląda :idea:
Wydaje się, że jest to jakis kantor i do tego internetowy :!:
No cóż, Pan Bóg dał ludziom wolną wolę, ja jednak pozostane przy tradycyjnych bankach :D
Ostatnio edytowano 05.05.2012 18:47 przez nlock, łącznie edytowano 1 raz
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 04.05.2012 20:48

Właśnie sprawdziłem z ciekawości swoje prowizje i nawet mnie to zaskoczyło.
No i wychodzi że ich nie było !

*Wypłaty z bankomatów -brak prowizji.
wypłacałem z kilku, losowo po drodzę kwoty w/g historii 4x500 kuna, 3x1000 kuna
*Płatności kartą gdzie się dało -brak prowizji.
kilkanaście razy, nie widać pobranych prowizji

Konta w mBANKU używana do wypłat i płatności karta MasterCard

Sprawdzę w regulaminie jak jest w tym roku ale pewnie to samo.
Szkoda marnować urlop na takie duperele i ciągle podawać dziwne przeliczniki. I tak każdemu wyjdzie inaczej i każdy będzie bronił własnego sposobu. Choć warto zastanowić się nad możliwością zaoszczędzenia i przeczytać kilka podanych porad.
[/b]
ciaglejade
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciaglejade » 05.05.2012 12:04

rzeczywiście, wprowadziłem was w błąd. To chorwacki forex internetowy. W zwykłym banku, chociażby w Zagrzebiu za 1 AUD mamy 1,84 kuny więc za naszą stówkę mamy przy sprzedaży dolarów australijskich 177 kun. I tak lepiej niż kupować w Polsce.
fideliox7
Plażowicz
Witam ponownie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) fideliox7 » 05.05.2012 18:37

Płaciłem w Czechach kartą PeKaO Maestro 30.04 oraz kartą mBanku mastercard 03.05. Przelicznik PeKaO 1 korona czeska = 0,168, mBank 1 korona czeska = 0,173.
Z informacji jakie uzyskałem w PeKaO jakiś czas temu to oni przewalutowują na USD a mBank na EUR. Porównując kursy tych dwóch banków zawsze PeKaO wychodzi lepiej a oni też prowizji za przewalutowania nie biorą.
Ps. Maksymalnie w pod koniec maja początek czerwca załączę pełne informacje o moich planach w związku z wyjazdem, tj.
- ubezpieczenia jakie i gdzie i za ile,
- trasy jakimi pojadę (być może wygeneruję pliki z map do pobrania)
- kasa co i jak,
- wyposażenie samochodu.
Może ktoś dzięki temu oszczędzi czas...a może wprowadzi jakieś pomocne korekty. Pozdrawiam.
Ps. 2. Jeśli ktoś jedzie samochodem z górnego śląska 21.06.2012 r. - kierunek SPLIT, to może się dołączyć...:) (ja niestety mam auto full)
mamax
Croentuzjasta
Re: Witam ponownie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 05.05.2012 19:53

[quote="fideliox7"]Płaciłem w Czechach kartą PeKaO Maestro 30.04 oraz kartą mBanku mastercard 03.05. Przelicznik PeKaO 1 korona czeska = 0,168, mBank 1 korona czeska = 0,173. Porównując kursy tych dwóch banków zawsze PeKaO wychodzi lepiej a oni też prowizji za przewalutowania nie biorą.

Nie popadajmy w paranoje !!!!

Różnica między dwoma bankami wychodzi .......0.005
Więc myślę że to żadna różnica, przynajmniej nie odczuwalna.
0,10-0,30groszy to już można zauważyć choć z zasady nie zawracam sobie takimi pierdołami głowy na wakacjach.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 05.05.2012 21:47

fideliox7 napisał(a): Porównując kursy tych dwóch banków zawsze PeKaO wychodzi lepiej a oni też prowizji za przewalutowania nie biorą.

Wydaje mi się, że bank jak pobiera prowizję, to w wykazie operacji
widnieje pozycja "PROWIZJA" - czy to za wypłatę z bankomatu, czy też za operacje kartą kredytową.
Różne wartości przeliczenia danej waluty na PLN wynikają z kursów, jakie organizacje wydające kartę (Visa, MasterCard) stosują przy zamianie (przewalutowaniu) np. CZK na USD czy też CZK na EURO oraz z różnic w kursach, jakie z kolei stosuja banki przy przewalutowaniu USD(EURO) na nasze kochane złotówki :idea:
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 05.05.2012 21:57

No to się zgadza.
MasterCard- jest bez prowizji za wypłaty i płatności.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 06.05.2012 00:59

nlock napisał(a):Wydaje mi się, że bank jak pobiera prowizję, to w wykazie operacji
widnieje pozycja "PROWIZJA" - czy to za wypłatę z bankomatu, czy też za operacje kartą kredytową.
Różne wartości przeliczenia danej waluty na PLN wynikają z kursów, jakie organizacje wydające kartę (Visa, MasterCard) stosują przy zamianie (przewalutowaniu) np. CZK na USD czy też CZK na EURO oraz z różnic w kursach, jakie z kolei stosuja banki przy przewalutowaniu USD(EURO) na nasze kochane złotówki :idea:

Przy przewalutowaniu nie zobaczysz prowizji wystawcy karty na swoim rachunku bankowym - to jasne (jest w kwocie). Przy wypłacie z bankomatu Visa pobiera 2% prowizji przy "podwójnym" przewalutowaniu. MC - jeszcze nie, ale od czerwca ponoć też ma takie prowizje wprowadzić - jednak to informacja nie potwierdzona oficjalnie przez MC. Transakcje płatnicze nie są obciążane żadną prowizją tak przez Visa jak i MC.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 06.05.2012 01:02

mamax napisał(a):No to się zgadza.
MasterCard- jest bez prowizji za wypłaty i płatności.

Dotychczas tak było i MC tym wygrywał z Visa, że nie pobierał prowizji za wypłaty z bankomatów. Od czerwca ma podobno pobierać prowizję tak samo jak Visa. :?
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 06.05.2012 08:56

Oj no to niedobrze. Musze to sprawdzić.
Dzięki za info. :cry:
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 06.05.2012 17:40

Prowizja za przewalutowanie jest niewidoczna w kwocie pobrania (tzn obciążenia na rachunku). Wszystko głównie rozbija sie o kurs danego banku w danej walucie. Ja płacąc visa BZWBK i Visą Lukasbanku (CA) miałem i tak różne kwoty pobrane (operacje w tym samym dniu) nie mówiąc o mbanku gdzie płacąc MC wychodziło najlepiej.
Jeśli chodzi o PEKAO SA to opłaca sie wybierać pieniadze w Chorwacji z bankomatów Zagrebacka Banka ktory to jest w grupie kapitałowej z PEKAO SA z pozostałych bankomatów wychodzi drożej (dochodzi prowizja) za płatnosci bezgotówkaowe w PEKAO SA też wychodzi dobrze (troszkę lepiej od mbanku) różnica ok 1 -2 gr na rzecz PEKAO SA (sprawdzane w 2011 r.)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.05.2012 18:02

Takie mam pytanie do znawców plastiku.
Ile w skali wydatków 2000 euro jesteście w stanie zaoszczędzić/skorzystać.
10, 20, 50, 100 pln?

Tak szczerzę proszę...

Bo im dłużej śledzę wątek, tym oszczędności/korzyści mniejsze od zakupu euro w PL i wymiany w CRO.
Jeszcze tylko wyjazdu z PLN do CRO nie przerabiałem, ale coraz bardziej się ku temu skłaniam.
W sumie zakup w PL EURO jest zbliżone do wymiany EURO na KUNY w Cro.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 06.05.2012 18:10

FUX napisał(a):Ile w skali wydatków 2000 euro jesteście w stanie zaoszczędzić/skorzystać.

Ale względem czego skorzystać?

Ja z definicji po prostu nie zajmuję się kantorami, bankami, wymienianiem walut typu wymiana dolarów singapurskich, poprzez rupie, riale czy inne korony na kuny.
Zawsze i wszędzie biorę kartę i wyłącznie nią się posługuję. Do tego kredytówka potrzebna np. przy wypożyczeniu samochodu i to wszystko. Wszędzie na świecie bankomat jest rzeczą normalną, więc nie widzę powodu by coś w tej materii kombinować. Są ważniejsze i/lub ciekawsze rzeczy do robienia za granicą - szczególnie na wakacjach - by zaprzątać sobie głowę codzienną kontrolą kursu walut.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone