napisał(a) nlock » 02.05.2012 15:54
Witam
Jeżeli chodzi o przeliczniki EURO - HRK - PLN, to wszystko zależy od tego, po ile kupimy Euro w Polsce. Można to sobie na bieżąco sprawdzać wg przeliczników chorwackich banków:
Splitska Banka oraz
Zagrebacka Banka. Wiem z doświadczenia, że przy kupnie większej ilośći EURO w polskim kantorze można uzyskać lepszy kurs, co daje lepszy przelicznik ect.... Kupowanie kun w Polsce jest zdaje się najmniej opłacalne.
Bankomaty - mam info tylko z mojego banku, czyli PKO BP.
- prowizja 3% (nie mniej niż 10 zł) za każdą wypłatę, chyba że wypłaty bezprowizyjne (moje dzieci mają konta bezprowizyjne, my z żoną niestety nie
)
- ponieważ PKO BP nie ma w swoim koszyku walut HRK, więc wypłata będzie dwa razy przewalutowana: HRK na EURO wg. kursu org. VISA (taka jest karta bankomatowa), potem EURO - PLN wg. tabeli PKO BP. W cenniku PKO BP doczytałem się, że za przewalutowanie kart VISA bank dolicza prowizję... całe 1%
. Nie sprawdzałem jak to wygląda w praktyce, może pomocny będzie w tym
kalkulator VISA.
Dla mnie - karta kredytowa i to gdzie sie tylko dało
, nawet na wsi (Marusici ciężko nazwać miastem) nie było problemów w miejscowym sklepiku. Tabela kursów MasterCard (zawsze aktualna)
tutaj
PIN-u nie zapominam... bo kartę mam na podpis (nie szpanuję
, w 2008 (rok wydania) tylko taką ("wypukłą") mozna było płacic w sieci). Pierwsze transakcje sprawdzałem na bieżąco (na koncie w internecie), potem nawet z tym dałem sobie spokój (wszystko było zawsze ok.), a i kurs był w porządku: 0,56 PLN za HRK w lipcu 2011 (MasterCard). Gorzej wypadły płatności na Słowacji i w Austrii (4,12 PLN/EURO), podczas gdy w Polsce kupiłem EURO po 4,04 - więc być może w tym roku za winiety (Słowacja) i paliwo (Austria) zapłacę gotówką
Ostatnio edytowano 17.05.2012 17:59 przez
nlock, łącznie edytowano 3 razy